Brasovul a devenit albastru cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare asupra Autismului

0

Brasovul s-a alaturat campaniei mondiale „Light It Up Blue” prin iluminarea in albastru a mai multor institutii importante din oras (Casa Sfatului, Biserica Neagra, Primaria Municipiului Brasov si Cetatea Brasovului), in zilele de 1 – 2 – 3 aprilie.

Totodata, in weekend-ul care a trecut, au avut loc mai multe manifestari cu scopul de a informa cetatenii cu privire la provocarile cu care se confrunta persoanele diagnosticate cu TSA si familiile acestora in drumul catre o viata independenta.

Astfel, pe 1 aprilie, cu sprijinul Cinematecii Patria, Asociatia „Copiii de Cristal” a difuzat filmul „Ben X”, care spune povestea unui baiat cu Sindrom Asperger hartuit de colegii de scoala, dupa care, am continuat cu o dezbatere publica pe aceeasi tema, „Integrarea incepe cu acceptarea ca sunt altfel!”, la care au participat, din partea Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei a Universitatii Transilvania, Conf. Univ. Dr. Laura David si Lect. Univ. Dr. Daniela Popa, dar si psihoterapeuti ai Asociatiei „Copiii de Cristal“.  

Pe 2 aprilie, incepand cu ora 10:00, am pornit pe traseul Modarom – Blvd. Republicii – Piata Sfatului, intr-un mars de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu TSA si familiile acestora. Marsul „Am un prieten cu autism” s-a bucurat de prezenta prietenilor nostri de la Universitatea Transilvania Brasov, Asociatia Studentilor Medicinisti din UTBv si Reteaua Comunitara CAN Brasov. In Piata Sfatului am eliberat 150 de baloane albastre, culoare ce simbolizeaza autismul.

Marsul de solidaritate a fost doar unul dintre modurile prin care, in tara, asociatii de parinti cu copii diagnosticati cu autism, au marcat Ziua Internationala de Constientizare asupra Autismului. Asociatia noastra, fiind parte a F.E.D.R.A. (Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist) isi propune ca, in fiecare an, sa traga un semnal le alarma fata de discriminarea la care sunt supuse persoanele cu nevoie speciale si fata de legislatia precara pentru reglementarea drepturilor acestor oameni.

Asociatia „Copiii de Cristal” doreste sa multumeasca public organizatorilor evenimentului sportiv Semimaraton Intersport Brasov, Asociatia „Cetatea Brasovului”, si tuturor participantilor care au sustinut cauza copiilor si tinerilor cu autism pe 2 aprilie. Suma care se va strange din colectarea a 10 lei din taxa de participare achitata de fiecare concurent va fi directionata catre sustinerea sedintelor de terapie a cazurilor sociale.

Asociatia noastra continua campania de informare si constientizare asupra autismului in randul comunitatii brasovene toata luna aprilie, prin urmatoarele evenimente:

5 aprilie, ora 18:20
Facultatea de Medicina
Workshop: „Pacientul cu TSA in practica”
Subiect: Informarea studentilor medicinisti cu privire la tulburarile din spectrul autismului si alte tulburari asociate, precum si sensibilizarea participantilor fata de nevoile acestora.
Speakeri: Gabriela Plopeanu – Presedintele Asociatiei „Copiii de Cristal” si Andra Bozantan – Psihoterapeut in cadrul Asociatiei „Copiii de Cristal”
Intrare libera

11 apilie, ora 20:00
Teatrul Dramatic „Sica Alexandrescu”
„Sempre Amalia” – Concert de muzica fado a artistului portughez Ricardo Caria, care sustine campania noastra de informare si de constientizare asupra autismului. Bilete se gasesc la sediul Teatrului Dramatic. O parte a incasarilor spectacolului va fi donata Copiilor de Cristal.

20 aprilie, orele 11:00 – 16:00
Sediul Asociatiei „Copiii de Cristal” din Str. Aurel Vlaicu, nr. 26 bis
„Ziua Portilor Deschise” – Pentru o zi, oricine poate intra in universul copiilor si tinerilor cu autism. Va invitam sa veniti si sa interactionati cu beneficiarii nostri, sa vizitati centrul si sa-i cunoasteti facilitatile: Camera Senzoriala. Pentru a va inscrie la unul dintre tururile prin care veti vedea dotarile centrului, trimiteti un email la contact@copiiidecristal.ro.
Intrare libera

21 aprilie, ora 11:00
Bdul Stefan Cel Mare, cartierul Astra
Inaugurarea Parcului Stop Discriminarii, proiect implementat in parteneriat cu Primaria Municipiului Brasov, prin proiectul Fundatiei Comunitare Brasov – Brasov Heroes. In acest parc sunt postate panouri cu informatii despre autism, modalitati de interactiune si de joaca cu copiii si tinerii cu autism. Vom organiza in acest parc activitati comune cu scoli si gradinite partenere, un meci de baschet intre tinerii nostri si tineri voluntari.

Extra info
Asociatia „Copiii de Cristal” a fost infiintata in anul 2006, la Brasov, de catre un grup de parinti de copii cu autism si alte tulburari asociate, din dorinta si necesitatea, totodata, de a le oferi acestor copii sansa de a beneficia de servicii de asistenta si terapie specializata, servicii care, din pacate, lipsesc din asistenta publica garantata de statul roman.

Obiectivul nostru este crearea si dezvoltarea serviciilor de asistenta pentru familiile beneficiarilor cu diverse tulburari din spectrul autismului. Astfel, oferim materiale gratuite despre afectiunile copiilor, consiliere pentru familie – parinti, frati si surori – prin grupuri de sprijin si intalniri tematice, sedinte de terapie specializata, acces la informatie de ultima ora prin intermediul parteneriatelor strategice pe care le-am incheiat de-a lungul timpului etc.

Share.

Leave A Reply