Bursele rezidenților întârzie: noi promisiuni, noi speranțe. Cine beneficiază, cine este deocamdată exclus de la bursa de rezidențiat

Bursele rezidenților întârzie: noi promisiuni, noi speranțe. Cine beneficiază, cine este deocamdată exclus de la bursa de rezidențiat

1

burse rezidentiSuntem în România, iar nu este lege aceea care nu are probleme, în aplicare, de la bun început! Foarte puțini s-au lăsat convinși că, chiar de la începutul lui 2014, rezidenții vor primi câte 150 de euro pe lună, chiar dacă prevederea apărea, negru pe alb, într-un act emis de Guvernul Victor Ponta. Cei în cauză au avut dreptate, banii au întârziat să apară în conturi, sunt promisiuni că bursele ar putea fi virate de-abia pe la sfârșitul lui februarie, anunță realitatea.net, iar banii vor fi plătiți doar pentru rezidenţii care lucrează în spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii – căci nu a fost pus încă la punct – precizează aceeași sursă – cadrul legal, prin care poate fi achitată bursa medicilor care lucrează în reţelele sanitare care aparţin de alte ministere!

În unele situații se vorbește că banii vor intra în 24-25 februarie, în altele – de-abia în martie, când vor ajunge în conturi banii din ianuarie și februarie. Rezidenților li s-au servit, peste tot, promisiuni. În cauză ar fi peste 14.000 de medici rezidenți, iar salariile rezidenților din România sunt absolut jenante, mult sub ce li se plătește acestora în alte colțuri ale Europei.

Victor Ponta anunța pe un post de televiziune, în noiembrie anul trecut, că, în 2014, “nu umblăm la salariu, dar dăm noi rezidenţilor, pe tot parcursul rezidenţiatului, un fel de bursă specială – acum sper să reuşim în jur de 150 de euro lunar, ceea ce înseamnă aproape venitul pe care-l au în acest moment rezidenţii – pe toată durata rezidenţiatului”.

”În 2006, medicul rezident avea 330 de lei, în 2008 avea 1.100 de lei. Eu le-am crescut de 3 ori. Acum au aceeași leafă, aproape. Le-am spus că bugetul lui 2013 nu-mi permite măriri, dar în 2014 vom avea creșteri substanțiale pentru medicii rezidenți. Am găsit o formulă care să nu afecteze foarte tare bugetul național: o să dăm în completare o bursă, care să se atașeze salariului pe care-l are și să-i crească bugetul net. Bursa va fi plătită din bugetul de stat”, preciza și ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu.

Cum sună articolul 18 al OUG nr. 103/2013, dedicat rezidenților, pentru acordarea bursei de rezidențiat:

“Art. 18. – (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunara mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază, beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei.
(2) Bursa de rezidențiat prevăzută la alin. (1) nu face parte din salariul brut/solda brută, nu este supusă impozitului pe venit și nu constituie baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru șomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă si boli profesionale.
(3) Plata lunara a bursei de rezidențiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătății”.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Revista MedFarm | Sesiune de schimbare a centrelor de pregătire pentru rezidenți. Calendar, acte necesare, criterii, lista locurilor disponibile

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.