Business Days Timisoara: Casa nationala de asigurari de sanatate, privata – solutia pentru sistemul medical particular (VIDEO)

0

Si la editia din acest an a Business Days, de la Timisoara, s-au dezbatut probleme din domeniul medical. Business Days a dat ocazia celor care conduc afaceri in acest domeniu, sa discute despre greutatile, dar si despre solutiile care pot fi gasite.

“In primul rand a fost o intalnire care a reunit mediul de afaceri, profesionisti din sanatate, politicieni si administratori ai sistemului de sanatate. S-au tras cateva concluzii, una dintre ele e ca e clar o nevoie mai mare de finantare, in sistemul de sanatate, dar e nevoie mai mare si de o mult mai multa organizare. S-a discutat mult despre exodul medicilor din Romania, care e o problema care devina o problema din ce in ce mai grava si nu poate fi oprita decat printr-o organizare si printr-o finantare mai buna, care se va traduce prin salarii mai mari. S-a discutat despre piata privata de sanatate, s-a discutat despre concurenta dintre stat si privat. Eu cred ca sunt subiecte care sunt de actualitate si care trebuie mult mai intens discutate pentru a lua si decizii.”, a spus  Ciprian Bogdan – fost vicepresedinte al CNAS.
“Am dorit sa ne cunoastem mai bine nevoiele. Au fost foarte multi invitati din zone diferite, din sectorul de stat, din sectorul Casei Nationale de Sanatate, din sectorul privat. Pana la urma sunt trei lumi medicale, dar avem toti aceeasi probleme si ne confruntam cu aceleasi situatii. Cred ca pentru Romania, cea mai mare problema este exodul medicilor. In momentul acesta se acutizeaza si creeaza o problema. Devine tot mai complicat de gasit forta de munca sau medici buni si facem eforturi mari pentru pastrarea medicilor in tara.”, a spus Dr. Adrian Badescu, Medici’s & Clinics CEO.
“Din punctul asta de vedere, discutiile pe sanatate, prin prisma discutiilor pe care le desfasor pot sa le sustin si din perspectiva furnizorului de servicii si din perspectiva politicianului care poata sa duca in Parlament idei ce pot sa restructureze sistemul. Ceea ce s-a intamplat aici mi s-a parut un lucru extraordinar, oameni din toate zonele activitatii economice, financiare, administrative, politice au dezbatut problemele reale ale sistemului de sanatate. Din punctul meu de vedere, expertiza acestora, a scos la iveala deficiente mari ale sistemului de Sanatate care ar trebui cat mai rapid rezolvate. Si ati vazut ca din luarile de pozitie se cere clar un sistem privat de asigurari de care poate sa asigure un surplus de resurse in sistem si un surplus de calitate care ar putea sa motiveze si tinerii medici sa ramana in tara si ar putea fara doar si poate sa creasca gradul de satisfactie al cetatenilor fata de sanatate. Sigur, ca sunt niste resurse in plus care s-ar mobiliza dar s-ar mobiliza de la oamenii care pot si isi pot permite si astfel am degreva si cheltuielile din sistemul public. Concluzia pe care cred ca o putem trage este ca sistemul de sanatate are o presiune extraordinara din interior pentru a genera si alternativa privata in asigurarile de sanatate.”, a spus prof.univ.dr. Florin Bîrsăşteanu – deputat.
(P)

Share.

Leave A Reply