Calculeaza online cand iesi la pensie

0

Ti se pare ca muncesti “de-o viata” si vrei sa afli cand iesi la pensie? Casa de Pensii ofera o aplicatie care, pe loc, iti calculeaza cand iesi la pensie!

Nu trebuie decat sa introduci data nasterii si alte cateva informatii – sunt calculate instantaneu datele pentru:

Pensie limita de varsta
Pensie anticipata
Pensie anticipata partial
Stagiu minim
Cuantum reducere (in caz de pensie anticipata partial)

Aplicatia poate fi gasita AICI.

“Datele de mai jos sunt cu caracter informativ. Pentru informatii complete va rugam sa va adresati Casei Teritoriale de Pensii de care apartineti. Aceste informatii sunt calculate pentru conditii normale de munca in sectorul civil”, precizeaza Casa Nationala de Pensii Publice.

Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati ( Legea nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, forma actualizata valabila de la 25 iunie 2015).

Printre ultimele noutati legislative in domeniu se numara si aceea de completare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Porivit unui nou articol, pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011, care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa a II-a de munca potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite si/sau conditii speciale, potrivit legii, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza:
a) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale;
b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa a II-a de munca sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite.

Recalcularea se efectueaza in termen de 24 de luni, calculat din prima zi a anului viitor. Drepturile de pensie recalculate se platesc incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

Share.

Leave A Reply