Calin Farcas a strans 200.000 de euro pentru un transplant de plamani, insa a fost prea tarziu

1

Tanarul care a protestat cu aparatul de oxigen langa el, Calin Farcas, s-a stins din viata luni seara, in Bucuresti, la Institutul Marius Nasta.

El a reusit sa stranga 200.000 de euro pentru a putea face transplantul de plamani, insa birocratia si nepasarea statului i-au fost fatale. Romania nu este membru cu drepturi depline in reteaua Eurotransplant si de aceea, tanarul nu a fost acceptat sa faca aceasta operatie.

El declarat cu putin timp in urma ca:

 “Eu refuz sa renunt in a lupta pentru a-mi salva viata. Si pana in ultimul moment o sa lupt. Nu o sa cedez.”, a spus Calin Farcas.

In luna aprilie, alaturi de prietenii sai, a protestat la Brasov, incercand sa isi apere dreptul la viata:

“I s-a pus diagnostic tensiune arteriala pulmonara, asta acum 2 ani. I s-a spus ca are nevoie de un transplant pulmonary. Bani nu avem, clinici in Romania nu avem. Am iesit in strada”, a declarat sora lui Calin pentru Stirile ProTV.

Datorita unor oameni darnici a reusit sa stranga 200.000 de euro necesari transplantului de plamani. A fost insa, prea tarziu.

“S-au strans 200 mii euro in 72 de ore. Nu ne venea sa credem. In Europa nu se putea pentru ca nu avem acordul cu Eurotransplant. Am optat pentru India, dar pana s-au pregatit documentele a fost prea tarziu. Nu s-a putut pentru ca inima lui era deja foarte slabita si nu putea fi transportat cu avionul.”, a spus Denisa Tiu.

Joi, dupa ce starea de sanatate i s-a inrautatit, Calin a fost adus cu o ambulanta de la Brasov in Capitala.

Duminica seara, Calin Farcas s-a stins la Institutul Marius Nasta din Capitala. Avea 29 de ani si este una dintre victimele lipsei unui acord al tarii noastre cu Eurotransplant, dar si a birocratiei. Drumul actelor i-a fost fatal.

Asta este ultimul mesaj postat de el pe Facebook, vineri la ora 10:

Calin Farcas

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sanattaii a scris putin mai devreme pe pagina sa de Facebook:
“Calin Farcas a murit.
Fiecare veste ca asta te lasa putin fara aer.

Pentru Calin s-au mobilizat sute de oameni sa ii dea sansa la viata pe care statul i-o confiscase.

Calin avea 29 de ani.
Calin avea recomandare de transplant pulmonar.

Transplant pulmonar care la noi nu a fost posibil pentru ca avem un centru la inceput de drum* iar la centrele mari din strainatate, romanii nu mai sunt primiti.

Mai precis, romanii erau primiti la AKH Viena, dar nici acest lucru nu mai este posibil dupa scandalul declansat de Narcis COPCA si Gabriela FIREA in 2016**.

Calin a fost respins de AKH nu datorita patologiei complexe ci pentru faptul ca era roman, si cu statul roman exista un anumit tip de “intelegere”. Ar putea fi numita la fel de bine si “neintelegere”.

Ministerul Sanatatii are obligatia sa faca de urgenta curatenie in viermuiala (cuib de vipere este prea mult) de la Agentia Nationala de Transplant si sa introduca Romania in Eurotransplant. Chiar daca asta o sa strice treburile catorva infractori cu talent si titluri din transplantul romanesc. Oamenii cinstiti – medici si pacienti – o sa aiba de castigat.

Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor ca sa fii roman inseamna si sa fii prizonier al incompetentei statului roman si al nemerniciei reprezentantilor lui.

Astea sunt momentele care ne amintesc tuturor ca sa fii roman inseamna sa ramai din ce in ce mai des fara aer.

Sau fara aer deloc… asa cum l-au lasat pe Calin.

———-
* Pe langa faptul ca este la inceput de drum, aici s-au investit peste 10 milioane de euro (cand ungurii au investit 3), nu exista un medic angajat (ci unul voluntar care da fuga din Germania cand e cazul), a fost acreditat in mod ilegal, etc.

** Scrisoarea de amenintare la adresa AKH si a medicilor Eurotransplant comandata de Narcis Copca vorbeste de la sine: https://bit.ly/2Nlm9GN

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu in cazul lui Calin Farcas, insa prea tarziu

Avocatul poporului s-a autosesizat in cazul tanarului brasovean care avea nevoie urgenta de un transplant pulmonar.

Sesizarea avizat o posibila incalcare a articolelor din Constitutie privind dreptul la viata, la integritate fizica si psihica si dreptul la ocrotirea sanatatii.

Diagnosticat cu o afectiune severa la ambii plamani, Calin asteapta de doi ani transplatul salvator, dar autoritatile romane nici macar nu l-au pus pe o lista de asteptare.

Din pacate, a fost prea tarziu.

sursa

Share.