Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe”

Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe”

1

donare organeSâmbătă 17 august 2013, voluntari ai Asocciaţiei Transplantaţilor din România (ATR) au dat starul Campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe.” – ediţia 2013. Judeţul gazdă al acestui debut a fost Constanţa, activităţile desfăşurându-se în oraşele Constanţa şi Mangalia.

Campania va continua cu încă 4 ediţii în 4 weekend-uri succesive în oraşele Iaşi, Braşov, Craiova şi Bucureşti

Această campanie urmăreşte să conştientizeze publicul asupra gestului donării, asupra nobleţii şi generozităţii actului donării şi nu în ultimul rând asupra legalităţii acestui gest. În acelaşi timp îşi propune să atragă în activităţile de informare instituţii şi persoane care prin specificul activităţii lor vin în contact cu mulţi oameni şi le pot transmite informaţii corecte despre actul donării: Biserica, medicul de familie, Crucea Roşie, Direcţiile de sănătate publică etc.

Campania de la Constanţa şi Mangalia a fost structurată pe trei secţiuni (structură care se va menţine şi în celelalte etape):

  1. conferinţă de presă;
  2. diseminare de material informativ şi discuţii directe cu oamenii;
  3. lansare de lampioane zburătoare împreună cu publicul.

1. În cadrul conferinţei de presă au participat pe lângă voluntarii ATR şi ai Filialei Constanţa a Societăţii Române de Cruce Roşie şi:

– Dl. Prof. Dr. Vasile Sârbu –specialist tomitan în domeniul transplantului – care a făcut aprecieri elogioase la adresa iniţiativei ATR de a derula o astfel de campanie, spunând printre altele: „Ceea ce faceţi voi este educaţie pentru sănătate şi ar trebui să fiţi sprijiniţi de cei care se ocupă de transplant şi de coordonare în oraşele în care mergeţi. Vă ştiu de căţiva ani şi admir perseverenţa, implicarea, dăruirea şi candoarea cu care faceţi aceste lucruri.”

– D-na Felicia Ţuţuianu, reprezentant al Primăriei Municipiului Constanţa, care a precizat că „Este o onoare pentru oraşul de la malul mării să găzduiască şi să fie partener într-o astfel de campanie.”

– Dl. dr. Aslan Rucni, medic anestezist la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, care a explicat pentru presă şi pentru invitaţi ce înseamnă moarte cerebrală, care este diferenţa între aceasta şi moartea clinică, care este procedura de declarare a morţii cerebrale şi cum se menţine un donator pe aparate până în momentul prelevării organelor.

– Dl. Ionel Miu, preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Cruce Roşie din România. Dumnealui a ţinut să sublinieze eficienţa parteneriatului dintre Filiala pe care o conduce şi ATR şi faptul că acest parteneriat a devenit o tradiţie.

„Şansa la o nouă viaţă a colegilor noştri – de diagnostic J – aflaţi pe listele de aşteptare în vederea efectuării operaţiei de transplant va creşte concomitent cu creşterea numărului de donatori. Iar pentru ca aparţinătorii unui potenţial donator să poată lua o decizie informată, trebuie să cunoască demersurile şi procedurile legale cu privire la actul donării. O astfel de informare face Asociaţia Transplantaţilor din România în cadrul Campanie „Spune DA! Susţine donarea de organe.” – a accentuat dl. Gh. Tache, preşedintele ATR.

Apoi a prezentat un voluntar, care s-a alăturat organiţiei în urmă cu 4 luni. Este vorba despre o adolescentă de 15 ani şi jumătate din Piteşti. Se numeşte Bianca şi a avut ideea de a strânge semnături de la persoane publice din lumea divertizmentului pe un tricou primit de la mătuşa ei – beneficiară a unui transplant renal, membru şi voluntar în ATR – în urma ediţiei din 2011 a Campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe”. Acum a returnat tricul organizaţiei pentru a-l scoate la licitaţie, iar banii obţinuţi să-i folosescă în continuarea campaniei. A fost prezentat şi tricoul.

În cadrul conferinţei, voluntarii ATR s-au prezentat cu prenume, vârsta grefei şi o scurtă poveste a vieţii, după care au povestit pe larg cu presa prezentă. Fiecare poveste este interesantă, iar felul cum transplantul a schimbat viaţa fiecăruia este impresionant.

2. Întâlnirea cu localnicii şi turiştii din Mamaia, Constanţa şi Neptun a reprezentat „momentul adevărului”. Având astfel de întâlniri cu publicul în ultimii 5 ani, ne bucurăm să constatăm că cei care doresc să primească material informativ şi să discute cu noi sunt din ce în ce mai mulţi, iar replici de genul „Unde trebuie să semnez” sau „Pentru ce să le ducem cu noi în pământ (organele – n.n.) dacă mai pot folosi la ceva, la cineva?” sunt tot mai dese. Constatăm că mentalitatea se schimbă şi că oamenii sunt tot mai deschişi în a discuta subiecte care în urmă cu 10 ani erau aproape tabu, iar factul că au în faţă beneficiari ai unor operaţii de transplant face ca interesul să fie major. 3. Lansarea de lampioane zburătoare s-a derulatt pe faleza de la Mangalia, în zona Scoicii. A fost un moment emoţionant atât pentru noi, voluntarii, cât şi pentru cei prezenţi pe faleză, care ni s-au alăturat şi au salutat iniţiativa ATR.

Pate ca reacţia unui domn aflat cu familia în vacanţa, care a îmbrţişat pe unul dintre voluntari sărutându-l pe obraji şi cu lacrimi în ochi spunându-i „Să vă dea Dumnezeu sănătate că bună treabă mai faceţi!” spune mai mult decât putem noi descrie.

 

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Campania „Spune DA! Susţine donarea de organe” – Iaşi 2013

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.