Diagnosticul de cancer mamar nu te intreaba nici cati ani ai, nici cati copii te iubesc acasa

1

Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie, in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti, a organizat, intre 26-28 octombrie, cea de-a Va editie a Conferintei Nationale cu participare internationala dedicata cancerului mamar, intitulata Chirurgia cancerului mamar, incotro? Tratamentul actual al afectiunilor mamare.

La Conferinta au participat 50 de speakeri din Egipt, Germania, Franta, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Mexic, Polonia, Turcia, Ucraina si Romania, specialisti de renume din domeniul diagnosticului si tratamentului cancerului mamar.

Florian Bodog, Ministrul Sanatatii, invitat la Conferinta organizata de Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie, este unul dintre initiatorii programului prin care costurile protezelor mamare necesare dupa operatia de masectomie sunt suportate de catre stat la ora actuala.

“Vreau sa va spun ca Ministerul Sanatatii sprijina in continuare acest program. In cancerul de san, unul dintre cancerele cu cea mai mare incidenta de la noi din tara, avem nevoie de tratament in echipa. De asemenea, este nevoie de un diagnostic precoce al acestei afectiuni, iar Ministerul Sanatatii sprijina in acest sens programele de screening, pentru a obtine in acest fel rezultate mai bune pentru pacienti”, a precizat Florian Bodog.

„Organizam din anul 2012 acest eveniment in care vorbim despre diagnosticul si tratamentul cancerului mamar si, la fiecare editie, avem invitati din multe centre recunoscute la nivel international pentru specializarea lor deosebita in aceasta afectiune. In acest moment, interventia chirurgicala ramane o modalitate terapeutica esentiala in cancerul mamar indiferent de stadiul bolii,” a declarat Prof. Dr. Alexandru Blidaru, Presedintele Societatii Romane de Chirurgie a Sanului si Oncologie.

Luna octombrie este luna prevenirii cancerului la san, iar actiunile desfasurate pe tot parcursul lunii au rolul de a atrage atentia asupra acestei boli, cu accent pe diagnosticare precoce.

“Mesajul meu pentru femei este sa mearga la doctor. Sa nu creada nici o clipa ca lor nu li se poate intampla. Cu cat mergi mai devreme la doctor, cu atat este mai bine, cu atat sansele la o viata normala sunt mai mari, crede Gabriela Marcu, pacienta diagnosticata cu cancer la san la finalul anului trecut. Eu m-am dus la doctor pentru ca mama mea s-a stins din cauza acestei afectiuni. Atunci am descoperit ca am si eu probleme. Cred ca m-am nascut a doua oara, sunt sigura ca mi s-a dat o a doua sansa la viata dupa operatie”, spune Gabriela.

„In acest moment nu se cunoaste inca o modalitate de a preveni eficient aparitia neoplasmului glandei mamare, insa este cert ca diagnosticul precoce este o cale sigura de reducere a mortalitatii precum si de tratament mult mai simplu si mai putin agresiv. Cu cat depistarea bolii se face intr-un stadiu mai putin avansat, cu atat tratamentul este mai eficient, mai putin mutilant, si necesita un efort financiar mai redus. Astfel se poate imbunatati nu numai rata de supravietuire,  dar si calitatea supravietuirii. Este indicat ca toate femeile dupa varsta de 25 – 30 de ani sa faca o ecografie mamara o data pe an, o mamografie la 12-18 luni dupa 40-45 ani, o ecografie abdominala si un examen citologic Babes-Papanicolau o data pe an. Aceste investigatii de rutina sunt lucruri care pot schimba viata. In cazul in care in familie exista istoric de cancere mamare sau genitale, atunci sreening-ul trebuie sa inceapa mai devreme, sub indrumarea specialistului si poate include si testari genetice”, aceasta este recomandarea Profesorului Alexandru Blidaru, medic primar chirurg, supraspecializat in chirurgie si ginecologie oncologica.

Theo Pislaru a fost diagnosticata cu cancer la san acum doi ani. A scos o revista in care si-a povestit experienta sa si a altor femei.

“Sante este o revista de dat curaj. Un diagnostic de acest gen nu te intreaba nici cati ani ai, nici cati copii te iubesc acasa, asa ca trebuie sa mergi mai departe si sa te lupti. Nu in ultimul rand, sa crezi”, spune Theo, pe care familia a ajutat-o sa depaseasca diagnosticul dificil. “Este o experienta care m-a facut constienta de foarte multe lucruri, pe care nu as fi avut cum sa le stiu, cu toate scolile din lume, daca nu as fi trecut prin asa ceva. Acum incerc sa nu uit”, mai spune Theo.

Mihaela Sofrone, o alta pacienta diagnosticata cu cancer la san, considera ca este important sa se implice si sa dezvolte proiecte destinate perioadei post-masectomie.

“Proiectul Feminitate fara frontiere a fost primul pas in acest sens, primul proiect dintr-o serie de multe altele care isi propun sa schimbe mentalitati si sa identifice modalitati de imbunatatire a calitatii vietii femeii dupa masectomie”.

Share.