Cancerele abdominale operate cu un robot chirurgical

0

Din primavara anului viitor, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Timisoara va beneficia de inestigatii de ultima generatie in urma achizitionarii unui robot chirurgical.

Proiectul ROBOCAPE – Studiu multicentric privind utilizarea abordului robotic în corelarea scaderii nivelului de adipokine circulante din obezitate cu riscul aparitiei cancerului pelvin – este realizat de catre specialistii de la Clinica II Chirurgie si se adreseaza pacientilor diagnosticati cu cancere abdominale. Intreg proiectul are valoare de peste 4 milioane de euro.

In primavara, robotul chirurgical va fi in Timisoara

“Proiectul este unul destul de ambitios, la care am lucrat aproape un an si jumatate. Acesta ne va aduce intr-un club destul de select al chirurgiei miniminvazive, chirurgia robotica. Dupa anul 1994, chirurgia timisoreana a fost schimbata in chirurgia laparoscopica, iar acesta este un salt inainte pentru ca robotul permite performante mult mai mari si lucrurile sunt destul de avansate. Am semnat contractul, pe SEAP s-au pus caietele de sarcini si probabil ca, in primavara, robotul va fi in Timisoara. Anul viitor, urmeaza sa instruim echipele pentru a incepe sa opereze cu acest robot. Este un robot de ultima generatie, performant. In Europa mai este unul singur si sper ca centrul nostru medical sa devina mai cunoscut decat este prin chirurgia robotica”, spune prof.univ.dr. Lazar Fulger, Seful Clinicii II Chirurgie, Spitalul Judetean.

Asa cum afirma si specialistii, proiectul este unul destul de complex, cuprinzand si doua laboratoare, unul de anatomie patologica si de explorari functionale.

“In afara de robotul in sine este un laborator complet de Anatomie Patologica care cuprinde absolut tot ce este necesar ca si aparatura pentru studiul tumorilor maligne, a cancerelor. Mai exista un laborator pentru prelevari endoscopice cu turnuri performante pentru gastroscopie, colonoscopie, de video endoscopie. Proiectul presupune investigatie, analiza si tratament chirurgical. Este un proiect facut pe cercetarea stiintifica”, mai spune prof.univ.dr. Lazar Fulger.

autor: Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.