Cancerul de piele - cauze, simptome, tratament

Cancerul de piele – cauze, simptome, tratament

0

Cancerul de piele este acel cancer care se dezvolta din piele. Cancerul de piele este cauzat de dezvoltarea anormala a celulelor ce au capacitatea de a invada sau de a se imprastia la nivelul celorlalte parti ale corpului.

Exista trei tipuri principale de cancer de piele:

  • cancerul cu celule bazale (CCB)
  • cancerul cu celule scuamoase (CCS)
  • melanomul

Primele doua sunt cunoscute drept cancer de piele non-melanom (CPNM).

Cancerul de piele este cea mai comuna forma de cancer, la nivel global inregistrandu-se mai mult de 40% dintre cazuri.

Acesta este comun in special la persoanele cu pielea deschisa la culoare.

Cel mai comun tip de cancer de piele este cel non-melanom, ce apare la cel putin 2-3 milioane de oameni in fiecare an. Aceasta este o simpla estimare, insa nu sunt pastrate statistici exacte.

Dintre cancerele de piele non-melanom, aproximativ 80% sunt cancere cu celule bazale si 20% sunt cancere cu celule scuamoase.

Cancerele cu celule bazale si scuamoase rareori duc la deces. In Statele Unite ale Americii au fost cauza a mai putin de 0.1% dintre toate decesele cauzate de cancer.

Cele trei tipuri principale de cancer de piele au devenit mai comune in ultimii 20-40 de ani, in special in acele zone unde predomina caucaziana.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Tratament

Cancerul de piele – cauze

Mai mult de 90% dintre cazuri sunt cauzate de expunerea la radiatia ultravioleta a soarelui. Expunerea creste riscul aparitiei celor trei tipuri principale de cancer de piele. Aceasta expunere a crescut partial din cauza subtierii stratului de ozon.

Saloanele de bronzare devin o alta sursa comuna de expunere la radiatiile ultraviolete. Pentru melanoame si cancere cu celule bazale, expunerea in timpul copilariei este extrem de daunatoare.

Pentru cancerele cu celule scuamoase, expunerea totala, indiferent cand apare, este si mai importanta.

Intre 20% si 30% dintre melanoame se dezvolta din alunite. Persoanele cu pielea deschisa la culoare prezinta un risc mai mare la fel ca si cei cu un sistem imunitar slabit din cauza medicatiei sau a HIV/SIDA.

Diagnosticarea se face prin biopsie.

Cancerul de piele – simptome

Cancerul cu celule bazale se dezvolta incet si poate afecta tesutul din jurul acestuia, dar este putin probabil sa se raspandeasca in zone indepartate sau sa duca la deces. De multe ori, acesta apare ca o excrescenta nedureroasa ce poate luci, avand mici vase de sange ce o traverseaza sau poate aparea ca o excrescenta cu ulcer.

Cancerul cu celule scuamoase este mai probabil sa se raspandeasca. De obicei, apare sub forma unui nodul dur cu o suprafata solzoasa dar, de asemenea, ar putea forma un ulcer.

Melanoamele sunt cele mai agresive. Semnele includ un/o alunita ce si-a modificat marimea, forma, culoarea, are margini neregulate, are mai multe culori, este insotita de o senzatie de mancarime sau sangereaza.

Cancerul de piele – tratament

Se pare ca scaderea expunerii la radiatii ultraviolete si folosirea protectiei solare sunt metode eficiente de prevenire a melanomului si a cancerului cu celule scuamoase.

Nu este clar daca protectia solara afecteaza riscul de a dezvolta un cancer cu celule bazale.

Cancerul de piele non-melanom este, de obicei, vindecabil.

Tratamentul se face, in general, prin indepartare chirurgicala dar poate implica, mai putin frecvent, terapia cu radiatii sau medicamentatie topica, precum fluorouracil.

Tratamentul melanomului poate implica o combinatie de chirurgie, chimioterapie, terapie prin radiatii si terapie tintita.

La acele persoane a caror boala a ajuns si la celelalte parti ale corpului, ingrijirea paliativa poate fi utilizata pentru a imbunatati calitatea vietii.

Melanomul are una dintre cele mai mari rate de supravietuire dintre cancere, de peste 86% la oamenii din Marea Britanie si peste 90% in Statele Unite ale Americii au supravietuit mai mult de 5 ani.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.