Cancerul de prostata - simptome, diagnosticare, factori de risc

Cancerul de prostata – simptome, diagnosticare, factori de risc (VIDEO)

1

Cancerul de prostata este una dintre cele mai frecvente neoplazii ale barbatului, unele studii plasandu-l pe locul intai in Europa, iar in State Unite fiind considerat al doilea tip de cancer, dupa cancerul bronhopulmonar.

Cancerul de prostata este in special apanajul varstei a treia, dar  ultimele studii din literatura prezinta cancer de prostata chiar la 30 de ani, ceea ce presupune si o atentie mai mare la semnele acestei boli.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Video
  3. Simptome
  4. Diagnosticare
  5. Factori de risc

Cancerul de prostata – simptome

“Simptomatologia este de tip urinar, cu polachiurie,  adica o urinare frecventa in special in timpul noptii, urinare dureroasa, dificultati de urinare, jet urinar intrerupt, in functie de marimea leziunii. Simptome nespecifice neaparat cancerului, pot sa apara si in hipertrofia prostatica benigna, sange in urina sau in sperma, ejaculari dureroase, cresterea diametrului ganglionilor inghinali. Toate acestea pot sugera la un moment dat o afectiune a prostatei, care trebuie investigata si din punct de vedere imagistic”, explica dr. Simona Dunarintu, medic specialist radiologie-imagistica medicala Centrul de RMN Telescan Timisoara.

Cancerul de prostata – diagnosticare

Examenul RMN este foarte important in diagnosticul si stadializarea cancerului de prostata, in special prin noile tehnici RMN. Asa numitele secvente multiparametrice de examinare a prostatei. Si anume se refera la secventele T2, secvente anatomice, secvente noi de difuzie, care le permit noile aparate pe care le avem in dotare, de 1,5 Tesla, si contrastul in dinamica, o injectare cu marirea tuturor timpilor de incarcare a tesutului prostatic.

“Prin aceasta ne dorim, de fapt, sa stadializam cancere de dimensiuni cat mai mici si o stadializare, un bilant locoregional cat mai precis al leziunii, care sa permita o conduita terapetica adecvata, chirurgului, in speta, medicului urolog cat si medicului oncolog, ca pacientul sa poata beneficia si de o terapie oncologica adjuvanta”, explica dr. Simona Dunarintu, medic specialist radiologie-imagistica medicala Centrul de RMN Telescan Timisoara.

Cancerul de prostata – factorii de risc

Factorii de risc in cancerul de prostata sunt, majoritatea, neinfluentabili, spun medicii, iar intre ei se regasesc varsta, factorii genetici, factorii hormonali, iar intre cei influentabili sunt incriminati fumatul si dieta. Diagnosticarea precoce a afectiunii este esentiala pentru un tratament eficient.

“Preventia secundara la asta se refera, la diagnosticul stadiilor incipiente, iar noi stim ca exista o corelare de tip exponential intre diagnosticul leziunii si forma de cancer incipient. Cu cat diagnosticam un nodul mai mic, cu atat este un stadiu mai incipient care beneficiaza clar de un tratament corespunzator .

Lucram dupa protocoalele europene standardizate, implementate de Societatea Europeana de Imagistica Urogenitala, urmarim protocolul de detectie al leziunii, un protocol care, ca si durata de examinare este sub 30 de minute si nu necesita antena endorectala, protocoale de stadializare, de extensie a leziunii la distanta, care dureaza pana la 45 de minute si protocolul de examinare ganglionara si a structurilor osoase, de asemenea, cu durata de examinare de 30 de minute, fara sa necesite o antena endorectala”, mai spune dr. Simona Dunarintu, medic specialist radiologie-imagistica medicala.

Centrul de RMN Telescan ofera, astfel, posibilitatea unei diagnosticari exacte a cancerului de prostata, oferind pacientului sansa unui tratament adecvat.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Retete sanatoase – supa crema de broccoli • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.