Cancerul de sân, prevenit prin investigații imagistice

Cancerul de sân, prevenit prin investigații imagistice de performanță (VIDEO)

0

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei, iar incidența sa continuă să crească anual. Dacă este diagnosticat precoce, cancerul de sân prezintă o rată de vindecare foarte mare, ceea ce conferă o importanță uriașă metodelor de diagnostic și prevenție în cancerul de sân.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei

Prevenția în patologia mamară are un rol foarte important mai ales încancerul de sân, se adresează pacientelor care sunt asimptomatice, adică paciente care nu au nici un simptom, nu au nici o acuză subiectivă, nu au noduli, nu au dureri palpabil, secreție mamelonară sau modificare de colorație tegumentară. Rolul prevenției este tocmai de a depista cancerul mamar în formele incipiente, cele mai mici forme de cancer, sau de început, la care prognosticul pe termen lung este foarte bun. Dacă vom depista cancerul de sân in situ, adică cea mai mică formă de cancer, atunci vindecarea este de sută la sută. Deci rolul imagisticii este esențial în prevențiacancerului de sân și de asemenea în diagnosticul patologiei mamare”, spune dr. Andra Lupescu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

cancer la san

Metoda de diagnostic pentru prevenția în cancer de sân este mamografia

Avem ca și metode imagistice în investigarea sânului mamografia, ecografia, elastografia, care este tot o tehnică ecografică, rezonanța magnetică și spectroscopia de sân, care vine în completarea RMN-ului de sân. Dintre metodele de diagnostic care sunt selecționate pentru prevenție în cancer de sân este mamografia, care se efectuează la grupa de vârstă peste 40 de ani și pacientele să se adreseze în condițiile în care am discutat, când nu au nici un simptom. Deci vin să-și evalueze starea de sănătate, nu vin pentru un diagnostic. Pentru că, dacă vin pentru un diagnostic, deja vom apela la toate tehnicile imagistice neinvazive de investigare a sânului, pe care le-am menționat anterior.

Mamografia este de primă intenție și este metodă de screening în cancerul de sân

O problemă importantă este situația în care sânul este dens mamografic, adică avem foarte mult țesut glandular și mamografia în aceste situații nu mai este concludentă. Deci este tehnică de primă intenție, o faci, constați că ai de-a face cu o variantă anatomică, că nu este vorba de o patologie ci este vorba de un țesut glandular bine reprezentat și atunci va trebui, în aceste cazuri, să vii în completare cu o altă tehnică imagistică, pentru a exclude existența unor leziuni în sân. Și de regulă faci ecografie sau RMN de sân.

Ecografia poate să facă o caracterizare foarte bună lezională. Adică un nodul palpabil îl poate caracteriza foarte bine structural, îl poate încadra ca leziune benignă, tipic benignă, leziune malignă sau leziune suspectă. În condițiile în care avem leziune suspectă, ne trebuie o altă tehnică imagistică neinvazivă, care să vină să completeze ecografia. Se face elastogramă, care este tot o tehnică ecografică, sau facem RMN cu spectroscopie. Sau, dacă vrei să faci parte de tehnică invazivă, este puncția bioptică ghidată ecografic. Ecograful te ajută în ghidare lezională. Nu este tehnică pentru depistare. Deci nu o să faci depistarea cancerului de sân cu ecograful, nu o să te aștepți să faci depistarea leziunilor prin ecografie, tehnică excelentă pentru caracterizarea unor leziuni palpabile. E adevărat că în leziuni poți să faci o ecografie de rutină și să ai leziuni de 3-4 milimetri, pentru că rezoluția este foarte bună, dependent de tipul de aparat.

“Ecografia s-a dezvoltat foarte mult. În Clinica Neuromed avem în dotare un ecograf performant, care permite o investigație ce se pornește cu un transductor care are 18 mHz ca și frecvență, este frecvență modificabilă în funcție de ce vrea examinatorul să obțină, ce informație vrea să-i furnizeze. Pe protocolul de sân se începe cu 15 mHZ, dar poți să îți ridici frecvența până la 18. În primul rând ești condiționat de tipul de transductor la ecografie și ești condiționat și de existența aplicațiilor auxiliare, care au importanță deosebită în caracterizarea lezională. Mă refer la ecografie doppler, posibilitate de apreciere a vascularizației lezionale, a nodulului. Cu cele două variante, pe ecograful Neuromed avem ecografie doppler color și power doppler, doppler-ul color putând vizualiza vasele care sunt cu fluxuri rapide – mai mult arterele – iar pe power doppler vom avea fluxurile lente. Și dacă vom face o comparație între imaginile de pe ecografia doppler color și cele de pe power doppler, o să vedeți că sunt mult mai multe vase scoase de către doppler, fluxurile lente.

Asta înseamnă ecografie convențională, să îți studiezi nodulul atât în scară gri,  alb-negru, pe ecografie 2D, să vii în completare cu informații de tip vascularizație lezională, cu ecografia cu doppler-ul cele două variante color și power dopplerul, iar pe ecograful Neuromed avem și aplicația de elastografie, care este o tehnică ecografică de ultimă generație și apreciază elasticitatea țesuturilor, care este foarte importantă pentru că îți aduce criterii în susținerea benignității sau malignității leziunii, sau ridică suspiciunea de malignitate. Am avut situații în care, în ecografia standard, leziunea a fost caracterizată benignă, am activat modulul de elastografie, am primit informații de leziune suspectă, cu țesut dens, cu țesut dur, fibros, și care a trebuit să fie verificat prin altă tehnică, i-am făcut rezonanță magnetică cu secvență de difuzie și spectroscopie de sân, tocmai pentru elucidarea diagnosticului.

Pentru mamografii, că tot am discutat de mamograf, și acolo este foarte important tipul de mamograf, Neuromed are în dotare un mamograf digitalizat. Digitalizarea are o importanță deosebită reflectată mai ales în calitatea imaginii, posibilitatea de post procesare a imaginii. Ai o achiziție și vrei să obții o imagine de înaltă calitate și softul mamografului îți permite să modifici anumiți parametri, astfel încât să ai o calitate a imaginii cât mai bună. Pe lângă posibilitatea de post procesare a imaginii pe care ți-o oferă mamografia digitală este și o mai bună vizualizare a structurilor anatomice, în sânul dens, de care am spus că este o problemă pentru mamografie. De asemenea, doza de iradiere pe care o primește pacienta în examinarea pe mamograf digital este mai mică, iar compresia care se face asupra sânului este, de asemenea, mai mică. Și este foarte important pentru că, dacă faci o compresie mai mică, înseamnă că procedura este mai puțin dureroasă”, mai spune dr. Andra Lupescu,  medic primar  radiologie și imagistică medicală.

Cancerul de sân – Rezonanța magnetică:

“Este cea mai complexă tehnică imagistică a sânului, care pe lângă detalii anatomice excelente pe care ți le poate furniza, îți furnizează informații, multe criterii în susținerea malignității, sau benignității, sau poate și pe rezonanță magnetică, și în urma secvențelor de difuzie, sau a contrastului dinamic, poate să îți iasă leziune suspectă, și atunci faci spectroscopie de sân, care, de fapt, este o determinare a compoziției chimice a nodulului respectiv, este vorba de un metabolit, care dacă este crescut la sân este vorba de colină. Un nivel crescut al colinei îți tranșază deja diagnosticul, îți spune că este vorba de o leziune malignă”, mai spune dr. Andra Lupescu,  medic primar  radiologie și imagistică medicală.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.