Cancerul ginecologic, simptome si factori de risc

0

Cancerul ginecologic este de cele mai multe ori, asimptomatic, fie are simptome inselatoare ce ar putea fi confundat cu alte probleme simple, cum ar fi balonarea, de exemplu. Insa cancerele din sfera ginecologica pot fi depistate printr-o simpla prezenta la medicul ginecolog, pentru control si investigatii.

Din pacate, multe dintre femei ajung la doctor cand boala a trecut de mult de faza incipienta si poate fi tratata mai greu cu succes. Tocmai de aceea, este important sa-ti cunosti corpul, sa nu ignori niciun simptom nou aparut si, mai mult, sa nu intarzii sa-ti faci programare la consultul anual ginecologic. Cancerele ovarian, de col uterin, endometru sunt trei dintre cel mai des intalnite afectiuni la care tara noastra, din pacate, ocupa printre primele locuri din Europa.

Cancerul ovarian

Are o incidenta crescuta si afecteaza in general femeile cu varste peste 50 de ani, dar nu trebuie sa ignori semnele nici daca esti mai tanara. Este un tip de cancer ce nu are simptome evidente decat atunci cand se afla intr-o faza avansata, un control ginecologic regulat putand chiar astfel sa-ti salveze viata.

Pana acum, nu se poate spune care este cauza aparitiei acestui tip de cancer, insa se considera ca varsta, dieta bogata in grasimi animale, tutunul, obezitatea si factorii genetici, debutul ciclului menstrual la o varsta mai mica de 12 ani, sindromul ovarelor polichistice ar putea influenta aparitia acestei boli.

In fazele de inceput, boala este de multe ori asimptomatica. In general, afectiunea este diagnosticata la aproximativ un an de la debut, principalele simptome fiind durerile in zona lombara joasa, abdominala sau pelvina, indigestie inexplicabila, modificari ale tranzitului intestinal (constipatie sau diaree), prezenta greturilor, hemoragii vaginale mai ales dupa instalarea menopauzei, scurgeri si sangerari vaginale neobisnuite, durere in timpul actului sexual, marirea in circumferinta a abdomenului, tulburari urinare (senzatie de arsuri la urinare sau mictiune iminenta), stari de oboseala accentuata.

Diagnosticul se poate pune prin ecografie transvaginala (sau abdominala), tomografie computerizata sau RMN, masurarea markerului tumoral CA-125, biopsie, laparoscopie sau histeroscopie. Tratamentul depinde de stadiul in care este depistata boala, la fel si rata de supravieturire. Astfel, cand este depistat si tratat la timp, rata de supravietuire este de 90% dupa 5 ani.

Cu cat este diagnosticata intr-un stadiu mai avansat, rata de supravietuire scade dramatic, ajungand la 29%.

Cancerul de col uterin

Cu toate ca in alte tari rata cancerului de col uterin a scazut mult, Romania ocupa primul loc in Europa ca incidenta. Descoperita in stadiu incipient, boala este curabila in cele mai multe dintre cazuri. Cea mai frecventa cauza a cancerului de col uterin este infectia cu HPV (Human Papillomavirus), dar si fumatul, sarcini multiple, infectiile cu HIV/SIDA si chlamydia, istoric in familie de cancer de col uterin, debutul precoce al vietii sexuale etc.

Simptomele asociate cancerului de col uterin sunt sangerarile abundente in timpul menstruatiei, scurgeri vaginale abundente cu urme de sange, sangerari dupa actul sexual, durere si disconfort in zona lombara, scadere rapida in greutate, anemie.

Diagnosticul se pune dupa efectuarea unui examen ginecologic obisnuit, urmat de testul Babes-Papanicolau, testul HPV, colposcopie si biopsie cervicala. Principala metoda de tratament este chirurgicala si poate cuprinde conizatia (indepartarea unei portiuni de tesut in forma de con din col si canalul cervical), histerectomie totala sau radicala, criochirurgia. Alte metode de tratament sunt radioterapia si chimioterapia, in functie de stadiul acestui tip de cancer.

Cancerul de endometru

Depistat precoce, boala are o rata foarte mare de vindecare. Cele mai reprezentative simptome, la care orice femeie ar trebui sa fie atenta, sunt sangerarile anormale intre perioadele de menstruatie sau dupa instalarea menopauzei, urinare dificila (sau dureroasa), durere in timpul actului sexual, durere pelvina, pierderi neasteptate in greutate.

Printre cei mai des intalniti factori de risc se numara ingrosarea anormala a mucoasei uterului (cunoscuta si ca hiperplazie endometriala – apare mai frecvent dupa implinirea a 40 de ani), obezitatea, lipsa sarcinii, menstruatie inainte de 12 ani, instalarea menopauzei dupa 55 de ani, tratament cu estrogeni, istoric in familie de cancer de endometru etc.

Pentru depistarea acestui tip de cancer sunt necesare analize de sange, ecografia transvaginala, biopsia. Depistat intr-o faza de debut, atunci cand cancerul este limitat doar la uter, rata de vindecare este de peste 93% dintre cazuri.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.