Cancerul la sân, factori de risc și simptome

Cancerul la sân, factori de risc și simptome (VIDEO)

1

Să vorbim deschis despre cancerul la sân! Cancerul definește o multitudine de afecțiuni umane, o creștere necontrolată dintr-un țesut sau organ. Asta duce, de fapt, la apariția unor tumori primare. De la nivelul acestora, celulele maligne pot să se răspândească pe cale limfatică sau sanguină.

Nu se cunoaște cauza exactă a cancerului. Există o multitudine de factori de risc legați de mediu, de stilul de viață și de diverse obiceiuri, fumat, consumul de alcool, precum și de factori genetici.

Cancerul de san poate fi depistat prin autoexaminare

Cancerul la sân este caracterizat prin apariția unei tumori la nivelul sânului, adenopatii axilare sau supraclaviculare. Aceste tumori pot fi depistate de orice femeie prin autoexaminare, iar apoi, sub îndrumarea medicului, se fac bilanțuri preterapeutice, ecografii, radiografii sau oscentiografii osoase pentru a se stabili dacă e vorba de metastaze la distanță. Biopsiile la nivelul sânului, adică prelevarea de țesut al tumorii, stabilește dacă e malignă sau nu.

Planul de tratament în cazul cancerului de sân include chirurgia, chimioterapia, radioterapia, hormonoterapia sau terapiile țintite.

Cancer la san

Din păcate, în țara noastră,  cancerul de sân este depistat în stadii local avansate sau  chiar metastatice. Dacă există stadii la distanță, de la debut,  pot să existe complicații. De exemplu, metastazele pulmonare pot da insuficiență respiratorie, cele cerebrale tulburări de comportament, echilibru,  cele osoase pot da dureri de oase, iar cele hepatice dau insuficiență hepatică, cu grețuri și vărsături. Dacă leziunea este local avansată, există femei care au tumori mari, cu adenopatii axilare, care duc la apariția suprainfecțiilor. Fiecare tip de terapie are anumite reacții adverse”, ne-a declarat Adriana Pârvulescu, medic primar oncolog la Spitalul Clinic Municipal Timișoara.

Cancerul de sân este din ce in ca mai des înatalnit la persoanele tinere

Fiecare femeie trebuie să știe să se autoexamineze. Iar la apariția unei modificări la nivelul sânului sau la nivel axilar ea trebuie să se prezinte de urgență la un medic specialist.

Cancerul de sân este din ce în ce mai des întâlnit la persoanele tinere. Iar femeile cu antecedente cu cancer de sân în familie  le este recomandat să se examineze cu mai multă seriozitate și să efectueze controale periodice. Riscul de avea o astfel de afecțiune la acestea e ridicat. O alimentație echilibrată și sănătoasă, să evităm mediul toxic, fumatul, consumul de alcool, să facem exercițiu fizic, un stil de viață sănătos”, ne îndeamnă Adriana Pârvulescu.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Retete sanatoase – supa crema de broccoli • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.