Cancerul pulmonar, ucigaşul nr. 1

Cancerul pulmonar, ucigaşul nr. 1

0

cancer-pulmonar

“Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul” – acesta este mesajul campaniei anuale de informare asupra riscului cancerului pulmonar, derulate în luna noiembrie de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Cele mai prestigioase Asociaţii din domeniu şi-au unit forţele în această lună pentru a trage un semnal de alarmă asupra riscului cancerului pulmonar, considerat a fi ucigaşul nr. 1 în rândul afecţiunilor maligne.  Acest tip de malignitate ucide anual mai multe persoane decât cancerul de sân şi de prostată împreună. “Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul” – este mesajul pe care îl transmit pacienţilor FABC, Liga Română de Cancer, Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România şi Societatea Română de Pneumologie.

Împreună cu partenerii noştri din această campanie dorim să atragem atenţia asupra riscului acestei boli. Cancerul pulmonar este cel mai mare ucigaş dintre toate. Numărul 1 în rândul bărbaţilor, dar şi boala oncologică cu cea mai mică durată medie de supravieţuire… Este o afecţiune care vine cu semne puţine şi ne lasă puţin timp la dispoziţie”, atrage atenţia Cezar Irimia, preşedintele FABC.

 Un deces la fiecare 30 de secunde din cauza cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent neoplasm în rândul bărbaţilor şi al patrulea ca frecvenţă la femei. În România, potrivit studiului Globocan din 20081, se înregistrează o incidenţă de 30 de cazuri la 100.000 de locuitori“, subliniază medicul Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer.

Mortalitatea în urma cancerului pulmonar nu este încă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar“, declară doctorul pneumolog Dorin Vancea, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie.

 Cauza principală a cancerului pulmonar este reprezentată, la peste 90% din pacienţi, de fumat. Statisticile arată că, în rândul bărbaţilor fumători, riscul de apariţie a cancerului pulmonar este de 17%, în timp ce în rândul femeilor fumătoare este de 12%. Persoanele care fumează mai mult de un pachet de ţigări pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de până la 25 de ori mai mare decât un nefumător.

Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificilă, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei răceli persistente sau cu tusea cauzată de fumat. În majoritatea cazurilor, afecţiunea este diagnosticată când deja se înregistrează metastaze. Medicii recomandă să vă prezentaţi imediat la medic dacă aveţi în mod repetat următoarele simptome:

  • tuse;
  • spută cu sânge;
  • dispnee;
  • durere;
  • pneumonii sau bronşite repetate;
  • oboseală;
  • lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate;
  • răguşeală;
  • transpiraţii ale feţei şi gâtului.

 Campania “Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul”

Campania “Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul” este derulată în perioada 10 – 30 noiembrie de către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Liga Română de Cancer, în parteneriat cu Societatea Naţională de Oncologie Medicală din România, Societatea Română de Pneumologie, Roche România şi cu Europa FM.

Mesajul campaniei va fi transmis prin intermediul spoturilor radio, difuzate de Europa FM, cât și pe panouri outdoor în București. Campania FABC va fi susţinută şi de RATB, prin intermediul celor 500 de autobuze care vor purta mesajul “Câştigă timp! Cancerul pulmonar îţi poate fura timpul”.

În luna noiembrie, FABC va distribui împreună cu o revistă de femei şi cu unul dintre cele mai importante ziare de sport din România un ghid dedicat exclusiv pacienţilor cu cancer pulmonar, la care au colaborat specialişti de renume din ţară. Informaţii despre cancerul pulmonar şi despre posibilităţile de diagnosticare vor putea fi regăsite pe toată durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro și pe rețeaua de socializare Facebook.

Despre Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost înfiinţată în anul 2005 din necesitatea ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. FABC numără peste 35.000 de membri în întreaga ţară, pacienţi, supravieţuitori şi voluntari.

FABC este o federaţie formată din 16 asociaţii care activează pe plan local, la nivelul judeţelor. Misiunea FABC este de a face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați: http://www.fabc.ro/.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.