Cancerul va fi depistat si diagnosticat dupa o simpla analiza de sange

Cancerul va fi depistat si diagnosticat dupa o simpla analiza de sange, la Timisoara (FOTO/VIDEO)

1

Cancerul va putea fi depistat, diagnosticat si trata in urma unei simple analize de sange, care ne poate arata, daca avem sau nu, ADN tumoral in sange, spun specialistii din cadrul Centrului de Terapii Genice si Celulare in Tratamentul Cancerului – OncoGen din Timisoara.

Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ,,Pius Branzeu”, impreuna cu coordonatorul Centrului de Terapii Genice si Celulare in Tratamentul Cancerului (OncoGen), Virgil Paunescu, au organizat marti, la sediul OncoGen, o intalnire deosebita cu invitati importanti din tara vecina Serbia.

A fost vorba de o a doua conferinta de prezentare a stadiului de implementare a proiectului strategic „Initiativa comuna Romania-Serbia impotriva cancerului in regiunea transfrontaliera: imbunatatirea diagnosticului si tratamentului tumorilor maligne – ROSECAN”.

Este un proiect ce de mai multa vreme a framantat medicii din cele doua tari vecine ce se confrunta cu aceleasi probleme. De fapt boala nu tine cont de frontiere. Iar apropierea poate fi un mare avantaj daca se foloseste pentru o colaborare stransa.

cancer

Consulul general al Republicii Serbia la Timisoara, Execelenta Sa Vladan Tadic, a accentuat buna colaborare intre autoritatile medicale din cele doua tari ce duc la astfel de proiecte comune. Bolile nu au etnie sau granite. Este firesc sa se caute solutii comune la aceste boli.

Proiectul este finantat prin Programul Interreg-IPA CBC Romania – Serbia 2014 – 2020.

cancer

“In 15-20 decembrie ar trebui sa vina toate echipamentele pentru ca banii pentru aceste echipamente sunt imprumut de la Consiliul Judetean, asta este regula in acest proiect. 

Tot ce facem aici este pentru pacientii de cancer, fie ca este vorba de cercetare care poate sa dea rezultate la ani de zile si mai tarziu fie ca este vorba de ceea ce facem acum: punerea la punct al celui mai performant si mai mare centru de diagnostic molecular din tara si care va permite un diagnostic mai bun, mai rapid, si o urmarire mai buna a pacientilor de cancer si indicatii terapeutice mai precise.

De fapt asta este tinta noastra: un diagnostic cat mai precoce, care sa iti permita sa iti iei o proba de sange, asa cum iti faci analize anual, si sa iti spun daca ar trebui sa te cauti sa te urmaresti pentru ca avem ADN tumoral in sange, sau n-ai si mai vino peste 3 ani sa iti faci o noua analiza de sange.”, a spus prof.dr. Virgil Paunescu, managerul Institutului OncoGen.

cancer

In cadrul proiectului, activitatile se desfasoara conform graficului. Astfel incat in acest moment, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu” Timisoara, prin Centrul OncoGen, a desemnat castigatorul procedurii de achizitie de echipamente medicale si IT in valoare de 2.327.147 euro.

Profesorul Virgil Paunescu si invitatii sai au prezentat in detaliu echipamentele ce vor sosi. Astfel, in urmatoarele luni, in Centrul OncoGen, vor ajunge echipamente de ultima generatie destinate diagnosticului de precizie in cancer, precum:

cancer

Echipamente medicale cu ajutorul carora se va putea diagnostica cancerul:

 1.  Secventializator genic pentru intregul genom. Permite secventierea intregului genom uman, in scopul identificarii mutatiilor genice care apar ca urmare a procesului tumoral.
 2. Secventializator genic tintit pentru ADN si ARN. Faciliteaza identificarea terapiei tintite antitumorale, ca urmare a modificarilor genice care survin la nivelul ADN-ului si ARN-ului in cancer.
 3. Secventializator genic de validare a rezultatelor obtinute cu cele doua sisteme anterioare, necesar pentru obtinerea unui diagnostic de precizie – cerinta obligatorie prin lege pentru diagnosticul de precizie in cancer.
 4. Thermocycler pentru reactia de polimerizare in lant a acizilor nucleici, necesar pentru pregatirea probelor in vederea secventierii genice.
 5. Sistem microarray. Permite determinarea cantitativa a expresiei genice in afectiunile maligne.
 6. Sistem de izolare si purificare automata a ADN-ului in vederea secventierii genice.
 7. Analizor multiplex pentru determinari imune. Permite analiza interactiunilor dintre celulele tumorale si celulele sistemului imun.
 8. Sistem de testare a capacitatii functionale a sistemului imun. Permite analiza integrata a functiei de aparare a organismului impotriva transformarii tumorale.
 9. Sistem complex de manipulare si procesare celulara. Permite izolarea, manipularea si procesarea in conditii sterile a celulelor sistemului imun, in vederea utilizarii in transfer autolog pentru imunoterapia afectiunilor maligne.
 10. Bioimprimanta 3D cu camera sterila. Genereaza modele tisulare 3D pentru testarea eficientei terapiilor antitumorale de ultima generatie.

cancer

Totodata va fi livrat un sistem integrat de telemedicina si PACS (Picture Archiving and Communication Systems), dedicat stocarii si transmiterii securizate de date, imagini, filme din domeniul medical, in timp real. Sistemul asigura stocarea, prezentarea si distribuirea imaginilor achizitionate de echipamente utilizate in imagistica medicala si va permite comunicarea si transmiterea de date atat intre partenerii din proiect, cat si cu spitalele din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia.

Fiecare etapa incheiata cu succes in acest proiect aduce echipele medicale si manageriale mai aproape de indeplinirea obiectivului propus: perfectionarea diagnosticului si a tratamentului in tumorile maligne.

Share.

1 Comment

 1. Pingback: Cancerul va fi depistat si diagnosticat dupa o simpla analiza de sange, la Timisoara (FOTO/VIDEO) • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.