Când este necesară histerectomia?

Când este necesară histerectomia?

1

Histerectomia este o intervenție chirurgicală de extirpare a uterului la care se apelează atunci când în afecțiunea de care suferă pacienta (cu excepția cancerelor ginecologice) nu s-a obținut un răspuns satisfacator la niciuna dintre variantele de tratament folosite.

Consecința histerectomiei o reprezintă întreruperea ciclurilor menstruale și incapacitatea de a mai obține o sarcină.
Acest tip de intervenție este recomandat în tratamentul unei game largi de afecțiuni ginecologice precum:
Fibroamele uterine – formațiuni benigne (necanceroase) dezvoltate în peretele uterului, care provoacă sângerări abundente și dureri.
Endometrioza – proliferarea de țesut care în mod normal căptușește interiorul uterului, în afara acestuia, pe organele din proximitate, cum ar fi pe ovare, trompe uterine, vagin sau membrana care acoperă pelvisul.
Prolapsul uterin – coborârea uterului din locul său, în jos, în vagin. Este o afecțiune mai frecvent întâlnită la femeile care au avut mai multe nașteri vaginale, dar poate să apară și după menopauză sau din cauza obezității.
Blocajele – când uterul sau o masă de țesut blochează vezica sau intestinele.
Sângerările uterine severe sau anormale – problemă care poate fi cauzata de modificări ale nivelului hormonal, de prezența unei infecții, a unui fibrom sau a cancerului.
Cancerul ginecologic – incluzând cancerul ovarian, uterin, de col uterin sau endometrial.
Histerectomia mai poate fi efectuată și în cazul hemoragiilor severe din timpul nașterii, când viața femeii este pusă în pericol.

Tipuri de histerectomii:

Există trei tipuri principale de histerectomie:

  • totală,
  • subtotală și
  • radicală.

În histerectomia totală se îndepărtează uterul și colul uterin, în cea subtotală doar uterul, păstrându-se colul, iar în cea radicală se îndepărtează atât uterul și colul uterin (cervixul) cât și ovarele, toate structurile care susțin uterul și, în unele cazuri, și ganglionii limfatici. Acest din urmă tip de histerectomie se practică în cazurile de cancer uterin, de col, și al endometriozei.
Un alt tip de histerectomie este cea totală cu salpingo-ooforectomie bilaterală, în cadrul căreia se îndepărtează uterul, colul uterin, ovarele și trompele uterine.
Ca și tehnică chirurgicală (modul în care uterul va fi îndepărtat), histerectomia poate fi abordată abdominal, vaginal, vaginal laparoscopic sau supracervical laparoscopic. Cu excepția cancerelor și a afecțiunilor care necesită incizie abdominală, în cele mai multe cazuri este preferată histerectomia vaginală, care are avantajul unei mai rapide recuperări postoperatorii.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Când este necesară histerectomia? • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.