Candidoza orala (afte): cauze, simptome, tratament

Candidoza orala (afte): cauze, simptome, tratament

1

Candidoza bucala (de asemenea, cunoscut sub numele de afte, candidoza orofaringiana , candidoza, stomatita candidozica, muguet ) este candidoza care apare in gura. Candidoza bucala este o micoza (infectie fungica).

Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la orice alta varsta. La nou-nascutii si sugarii sanatosi candidoza bucala nu reprezinta o problema serioasa, ea fiind tratata si vindecata foarte usor.

candidoza bucala

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Mod de transmitere
 3. Simptome
 4. Cauze
 5. Tratament

Mod de transmitere a candidozei orale

Candidoza bucala se poate transmite diferit in functie de varsta, astfel:

 • nou-nascutii si sugarii: Un nou-nascut poate contacta candida de la mama, in timpul nasterii, daca aceasta are candidoza vaginala. Simptomele apar in medie la 3 pana la 7 zile dupa nastere. Nou-nascutii si sugarii au un sistem imun imatur, iar balanta dintre bacteriile si fungii de la nivelul mucoasei bucale nu este inca echilibrata.

Din aceste motive candidoza bucala este frecventa in primele luni de viata;

 • copii si adolescenti: Candidoza bucala nu este in mod normal contagioasa.Totusi, copii cu un sistem imun deficitar pot contacta infectia micotica de la partenerii de joaca sau de pe jucarii comune. Un copil cu candidoza bucala poate raspandi ciuperca prin contact direct (orice jucarie care este introdusa in gura, de exemplu);
 • adultii: La acestia infectia micotica poate fi raspandita prin contact sexual oral. Candidoza vaginala este produsa de aceeasi ciuperca ce determina si infectia bucala.

Candidoza bucala – Simptome

Candidoza bucala,  in afara de aparitia leziunilor, nu exista alte semne sau simptome. Cele mai multe tipuri de candidoza bucala sunt nedureroase, dar o senzatie de arsura poate sa apara in unele cazuri.

Simptomele candidozei orale la sugari sunt:

 • pete (depozite) de culoare alba localizate la nivelul gurii si pe limba cu aspect branzos. Candidoza bucala poate fi confundata cu depozitele de lapte ce raman dupa alaptare. Aceste pete alb-branzoase sunt aderente la mucoasa si nu pot fi indepartate cu usurinta. Daca sunt frecate, pot sangera – limba si gura devin dureroase si pot apare dificultati la inghitire;
 • scaderea apetitului: sugarul poate refuza masa, mama confundand usor acest simptom cu starea de satietate (lipsa foamei) a copilului. In aceste conditii, sugarul poate deveni agitat;
 • eritemul fesier: apare atunci cand infectia micotica se extinde si la nivel intestinal, ciuperca fiind prezenta in scaunul sugarului;
 • mameloane dureroase si eritematoase (rosii) la mama: Candidoza bucala a sugarului poate trece neobservata pana in momentul in care mameloanele mamei devin rosii si dureroase, in special in timpul sau dupa alaptare.

Simptomele candidozei bucale la adulti sunt: 

 • senzatie de arsura la nivelul gurii si a gatului (de obicei acestea sunt simptome incipiente);
 • pete albe aderente de mucoasa gurii si a limbii. Tesutul din jurul acestor depozite albicioase este rosu si dureros. Daca este frecat (in timpul periajului dintilor, de exemplu) poate sangera;
 • aparitia unui gust neplacut sau a dificultatilor de a gusta alimentele.

Candidoza bucala – Cauze

Candida albicans este cauza formarii candidozei orale si mai putin frecvent alte specii de Candida, cum ar fi:  (in ordine descrescatoare a frecventei): Candida tropicalis, Candida glabrata, Candida parapsilosis, Candida krusei, Candida stellatoidea, pseudotropicalis Candida, Candida famata, Candida rugosa, Candida geotrichium,  Candida dubliniensis, Candida guilliermondii.

Candida albicans reprezinta aproximativ 50% din cazurile de candidoza bucala

Alti factori ce cresc riscul de aparitie a candidozei bucale sunt:

 • sistemul imunitar slabit (abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor este deteriorata). In conditiile unui sistem imunitar normal, candida nu se poate dezvolta excesiv;
 • sugarii sunt mai predispusi la aparitia candidozei orale deoarece sistemul lor imun nu este complet dezvoltat. Astfel, candidoza bucala este foarte frecventa in primele saptamani de viata ;
 • batranii au un sistem imunitar slabit, acestia fiind predispusi la aparitia candidozei orale;
 • pacientii HIV pozitivi au risc foarte mare de a dezvolta candidoza bucala. Aproximativ 90% dintre acestia au dezvoltat candidoza bucala cel putin o data pe parcursul evolutiei bolii;
 • pacientii cu diabet zaharat sunt, de asemenea predispusi la candidoza bucala, deoarece nivelul crescut al glucozei in sange reprezinta un factor favorizant pentru cresterea in exces a ciupercilor;
 • uscaciunea mucoasei bucale (xerostomia): poate sa apara fie prin folosirea excesiva a apei de gura, fie datorita unor afectiuni medicale, precum sindromul Sjogren;
 • sarcina: modificarile hormonale din timpul sarcinii pot duce la alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul gurii, favorizand aparitia candidozei;
 • igiena bucala precara (in special la cei cu proteze dentare);
 • abuzul de antibiotice: acestea pot favoriza aparitia candidozei prin alterarea echilibrului microorganismelor de la nivelul mucoasei bucale.

Tratament candidoza bucala

Candidoza bucala pot fi tratate cu medicamente topice antifungice, cum ar fi: nistatin , miconazol , violet de gentiana sau amfotericina B .

Pacientii care sunt imunocompromisi, fie cu HIV/SIDA sau ca rezultat al chimioterapiei, poate necesita tratament sistemic cu antifungice administrate oral sau intravenos.

Daca candidoza este un efect secundar al utilizarii de corticosteroizi sau antibiotice, acest lucru poate fi oprit, cu toate ca de multe ori acest lucru nu este o optiune fezabila in functie de motivul pentru care a fost prescris medicamentul.

In candidoza bucala recurenta, utilizarea de antifungice azolice exista riscul de imbogatire de tulpini rezistente la medicamente ale candidei.  Rezistenta la medicamente este din ce in ce mai frecvente si prezinta o problema grava la persoanele care sunt imunocompromisi.

Profilactic utilizarea de antifungice este uneori folosit la persoanele cu boala HIV, in timpul radioterapiei, in timpul tratamentului cu imunosupresoare sau prelungit cu antibiotice.

Sarcina Candida in gura poate fi redusa prin imbunatatirea masurilor de igiena orala, cum ar fi periaj regulat si utilizarea apelor de gura antimicrobiene.

Deoarece fumatul este asociat cu multe dintre formele de candidoza bucala, incetarea fumatului poate fi benefic.

Daca sugarul are o forma usoara a candidozei bucale tratamentul consta in spalarea riguroasa a tetinelor si stergerea cavitatii bucale cu o bucata de material moale si umed. Daca sugarul este alaptat natural atunci se recomanda curatarea mameloanelor cu o solutie antifungica, cum ar fi nistatinul. Dupa alaptare mameloanele se sterg cu o bucata de material moale si se ung cu o crema pe baza de lanolina.

Bandijonarea bucala cu iaurturi ce contin culturi vii de bacterii (se poate verifica eticheta produsului) poate ajuta la vindecarea candidozei orale. Iaurtul ajuta bacteriile sa prolifereze la nivelul mucoasei bucale, impiedicand astfel inmultirea ciupercilor.

La adulti candidoza bucala poate fi tratata la domiciliu cu violet de gentiana 1% (o substanta colorata cu proprietati antifungice). Aceasta se poate procura de la orice farmacie si nu necesita prescriptie medicala. In cazul in care nu se cunoaste cauza infectiei sau violetul de gentiana nu da rezultate satisfacatoare se recomanda consultul medical. 

Share.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.