Candidoza vaginala - cauze, simptome, tratament, preventie

Candidoza vaginala – cauze, simptome, tratament, preventie

0

Candidoza vaginala este o infectie produsa de ciuperca Candida albicans.  Aproximativ aproximativ 20–50 % dintre femeile sanatoase vor dezvolta in timp candidoze vaginale.

Vaginita este o inflamatie a vaginului si este o boala foarte comuna (mai mult de 75 % dintre femei pot avea vaginita la un moment dat in viata lor).

Cuprins:

 1. Generalitati
 2. Cauze
 3. Simptome
 4. Tratament

Vaginita poate fi cauzata de o serie de infectii, dar poate avea si cauze neinfectioase (cum ar fi traumatizarea sau iritarea chimica a mucoasei vaginale). Vaginita infectioasa are cauze numeroase, inclusiv bacterii (cum ar fi Gardnerella si Gonococul), protozoare (cum ar fi Trichomonas) si ciuperci (Candida).

Cea mai comuna forma de vaginita infectioasa este candidoza vaginala.

Candidoza vaginala – cauze

Unele tulpini micotice se gasesc in mod normal in flora normala, saprofita a organismului (pe tegumente, in cavitatea bucala, iar la femeie si in vagin). In anumite conditii aceste tulpini pot deveni patogene si pot duce la aparitia candidozei vaginale.

Vaginul este protejat de infectii de asa numitii bacili Doderlein sau lactobacili. Distrugerea florei de bacili lactici este raspunzatoare pentru majoritatea cazurilor de inflamatii ale vaginului, dar si de transformarea unor agenti infectiosi saprofiti in agenti patogeni.

Diminuarea rolului de protectie al lactobacililor se poate produce in caz de:

 • administrare de antibiotice (luate pentru a trata o infectie a tractului urinar, respirator sau pentru alte tipuri de infectii)
 • medicamentele imunosupresoare
 • dupa chimioterapie
 • la femeile cu un sistem imunitar slabit
 • la femeile cu diabet zaharat
 • in perioada de sarcina
 • la femeile aflate in tratament cu contraceptive orale.

De asemenea, utilizarea pentru spalaturi vaginale a produselor chimice sau utilizarea locala a spray-urilor parfumate pot creste riscul unei femei de a dezvolta o candidoza vaginala.

O infectie cu candida albicanis nu este considerata a fi o infectie cu transmitere sexuala (BTS), deoarece Candida poate fi prezenta in vagin in mod normal, iar conditiile mai sus enumerate pot sa duca la aparitia infectiilor si la femeile celibatare. Cu toate acestea, este posibila aparitia unei candidoze vaginale, atat la femei, cat si la barbati, dupa un act sexual cu un partener infectat.

Candidoza vaginala – simptome

Simptomele candidozei vaginale sunt nespecifice, ceea ce inseamna ca si in alte situatii pot aparea manifestari similare. Cel mai frecvent simptom este senzatia de prurit vulvar si/sau vaginal.

Alte simptome ale infectiei cu candida includ:

 • senzatie locala de arsura
 • durere locala
 • durere in timpul actului sexual si/sau la urinare
 • secretii vaginale (nu sunt prezente in toate cazurile, iar atunci cand apar sunt inodore si au aspect albicios, gros si textura ca branza de vaci).

In aproximativ 5 % din cazuri candidozele vaginale sunt recurente. O infectie recurenta se produce atunci cand o femeie prezinta mai multe infectii de acelasi tip, chiar daca a efectuat un tratament corespunzator. Aceasta situatie poate aparea in cazul in care nu a fost identificata corect cauza care a favorizat aparitia infectiei.

Un alt motiv al recurentei poate fi netratarea partenerului care poate fi purtator sanatos al infectiei si o poate transmite prin contact sexual.

Pentru confirmarea diagnosticului de candidoza vaginala (chiar daca sunt prezente simptomele mai sus enuntate) medicul va va recomanda efectuarea unor analize din secretiile vaginale. Acestea sunt recoltate in cabinetele de ginecologie si vor fi analizate microscopic sau prin efectuarea de culturi intr-un laborator.

Pentru ca rezultatul examenului secretiilor vaginale sa fie corect, cu 24 ore inaintea efectuarii lui nu se recomanda efectuarea de spalaturi intravaginale nici macar cu apa si este interzis contactul sexual. Igiena intima a organelor genitale externe poate fi efectuata cu apa si sapun.

Candidoza vaginala – tratament acasa

Nu utilizati preparate chimice sau parfumate in igiena intima, nu efectuati spalaturi intavaginale cu solutii bicarbonate sau cu ceai de musetel. Toate acestea duc la perturbarea echilibrului bacililor lactici si favorizeaza transformarea tulpinilor saprofite potential patogene.

Inainte de utilizare lenjeria de corp se sterilizeaza prin fierbere si calcare (acest principiu este valabil si pentru lenjeria noua).

Pentru evitarea candidozei vaginale igiena intima corecta implica spalarea organelor genital externe cu apa si sapun, cel putin o data pe zi. Fiecare membru al familiei trebuie sa utilizeze un prosop de baie personal. Vasul de toaleta si cada necesita dezinfectare zilnica cu produse antiseptice.

Atentie la transmiterea infectiilor micotice de la mama infectata la fetite prin utilizarea comuna a prosopului de baie, sau prin vasul de toaleta sau cada nedezinfectate corect dupa utilizare!

Candidoza vaginala – tratament

Infectia vaginala candidozica poate fi tratata cu medicamente antifungice, care sunt aplicate local in si in jurul vaginului sau cu medicamente antifungice luate pe gura. Uneori, infectii mixte, cu mai mult de un microb pot necesita combinatii de tratamente.

Nu efectuati acest gen de tratamente fara a va consulta cu un medic si nu refuzati efectuarea de analize de laborator. Trebuie sa retineti ca si alte infectii decat candida pot provoca simptome similare. Acestea includ vaginita bacteriana, infectia cu Chlamydia, gonoreea etc.

Majoritatea medicilor prefera pentru a trata infectiile vaginale micotice comprimate vaginale sau ovule vaginale, mai degraba decat medicamente pe cale orala.

Medicamentele antifungice pe cale orala pot provoca reactii adverse, cum ar fi:

 • dureri de cap,
 • greata,
 • dureri abdominale, in timp ce tratamentul local, vaginal nu prezinta aceste efecte adverse.

Medicamentele antifungice orale nu sunt recomandate pentru a fi utilizate in timpul sarcinii.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.