Capsula timpului, la UMF Tirgu Mures, va fi deschisa in anul 2045!

Capsula timpului, la UMF Tirgu Mures, va fi deschisa in anul 2045!

0

Eveniment cu o valoare simbolica la UMF Tirgu Mures, care va avea loc marti, 31 martie, de la ora 15, langa Sala polivalenta din curtea UMF. UMF Tirgu Mures sarbatoreste 70 de ani de la infiintare, asa ca vor fi plantati 70 de stejari si va fi sigilata o capsula a timpului.

Capsula timpului, pentru aniversarea a 100 de ani de existenta a UMF Tirgu Mures

”Cei care doresc sa participe sunt incurajati sa aduca un obiect de dimensiuni reduse, reprezentativ pentru anul 2015 (de exemplu, un instrument medical, o revista medicala/un articol propriu, un mesaj scris despre cum credeti ca va arata UMF peste 30 de ani), pentru a fi sigilat in Capsula timpului, care va fi inchisa in beton si se va deschide peste 30 de ani (in anul 2045), cand UMF va aniversa 100 de ani de existenta”, anunta UMF Tirgu Mures.

Ministerul Educaţiei şi Cercetarii Ştiinţifice din Romania a acordat, recent, placheta şi diploma aniversara Dimitrie Gusti Universitaţii de Medicina şi Farmacie din Tirgu Mureş, pentru activitatea educativa desfaşurata şi performanţele profesionale inregistrate in cei 70 de ani de existenţa. Evenimentul a avut loc cu ocazia şedinţei deschise a Senatului UMF Tirgu Mures in care a fost prezentat raportul Rectorului privind starea universitaţii, ocazie la care au fost prezenţi ministrul educaţiei şi cercetarii ştiinţifice, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cimpeanu şi secretarul de stat, prof. univ. dr. Gigel Paraschiv.

”Profesia pentru care se pregatesc studentii Universitatii targumuresene implica inainte de toate, cultivarea unor calitati native, o suita de factori si conditii: competenta si cunoastere obtinute prin studiu si cercetare, devotament si respect fata de om si, implicit umanism, generozitate si toleranta, acestea din urma ca liant sine-qua-non al societatii noastre academice. Suntem mostenitorii si mesagerii unor culturi care, desi distincte uneori, s-au influentat reciproc. Armonizarea lor intr-o forma de multiculturalitate constructiva poate si trebuie sa induca un efect sinergic si sa se constituie intr-un factor major de progres al Universitatii”, transmite rectorul UMF Tirgu Mures, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, pe site-ul institutiei.

Istoricul UMF Tirgu Mures

Invatamantul medical targumuresean isi are originile in 1945, in cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii Bolyai din Cluj. Dupa infiintarea acestei Universitati, prin Decretul nr. 407/1945, Facultatile de Filologie-Filozofie, Drept-Economie si stiintele naturii si-au inceput activitatea la Cluj, iar Facultatea de Medicina a fost stramutata la Tg. Mures, unde a functionat intre 1945-1948.

In 1948, dupa Reforma invatamantului, se infiinteaza Institutul Medico-Farmaceutic, un Institut de sine statator, cu urmatoarele Facultati: Medicina Generala, Pediatrie, Igiena, Stomatologie si Farmacie. intre 1951-1958 a avut trei Facultati: Medicina Generala, Pediatrie si Farmacie. in anul 1958-1959 Facultatea de Pediatrie se transforma in sectie, iar incepand din anul 1960-l961 functioneaza din nou sectia de Stomatologie, care este transformata in Facultate in anul universitar 1965-1966. Facultatea de Farmacie si-a incetat activitatea intre 1986-1990. In anul 1991, Institutului i se atribuie denumirea de Universitate de Medicina si Farmacie, arata o fila cu istoricul UMF Tirgu Mures.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.