Specialistii Alma Clinic recomanda – cand trebuie sa mergi la cardiolog

1

Afectiunile cardiovasculare reprezinta la momentul actual una din cauzele principale a deceselor premature. De cele mai multe ori cei afectati de astfel de boli constientizeaza mult prea tarziu nevoia de a merge la cardiolog, amanand acest moment pana in punctul in care situatia s-a agravat, iar masurile de tratament devin aproape inutile sau sunt foarte greu de aplicat.

Controalele medicale periodice sunt foarte importante chiar si pentru persoanele perfect sanatoase, in sensul ca ofera sansa de a descoperi din timp orice potentiale riscuri, afectiuni sau stadii incipiente de boala. Cu atat mai importante sunt vizitele la cardiolog, in special pentru cei care se stiu a fi predispusi afectiunilor cardiovasculare.

Cand trebuie sa mergi la cardiolog? La aceasta intrebare ofera cateva raspunsuri specialistii de la Alma Clinic – o cunoscuta clinica din Suceava ale carei specializari includ si cardiologia. Cei interesati pot afla mai multe informatii de pe site-ul almaclinic.ro. Iata ce spun specialistii:

Situatii cand e indicata vizita la cardiolog

  • Recomandarea medicului de familie

Chiar daca aparent nu ar exista vreun motiv pentru care sa recomande un consult la cardiolog, medicul de familie este in masura sa remarce anumite semne clinice si corelatiile dintre acestea, care il determina sa ia o astfel de decizie. Recomandarea trebuie cu siguranta urmata, intrucat preventia este intotdeauna mai buna decat tratamentul, dupa cum se spune, iar detectarea timpurie a unui potential risc sau chiar a unei afectiuni va aduce si o rezolvare mult mai eficienta a situatiei.

  • Antecedente in familie

Este binecunoscut faptul ca aparitia bolilor cardiovasculare are drept cauza si factorul ereditar in unele cazuri. Cei care stiu ca au avut astfel de antecedente in familie, la rude apropiate, ar trebui sa aiba in vedere programarea unei evaluari cardiologice. In functie de situatie, astfel de evaluari ar trebui repetate, pentru a diagnostica si trata din timp eventualele afectiuni ce pot sa apara.

  • Nivel crescut al colesterolului

In acest caz este vorba de un nivel ridicat al colesterolului total si al colesterolului „rau” – LDL, ori de un nivel sub limitele normale al colesterolului „bun” – HDL. Dezechilibrele de acest fel pot avea o influenta asupra aparitiei bolilor cardiovasculare.

  • Obezitate

Aceasta conditie este asociata cu numeroase boli, printre care se numara si cele cardiovasculare. Prin urmare, persoanele supraponderale ar trebui sa aiba in vedere si evaluarile cardiologice, pentru a putea preveni sau trata cat mai eficient eventualele afectiuni care isi pot face aparitia.

  • Modificarea rutinei in ceea ce priveste exercitiile fizice

Chiar daca persoana in cauza are o viata activa si un program zilnic de exercitii fizice, odata ce acesta este modificat si se intensifica, ar trebui consultat in acest sens si un specialist cardiolog. Acesta va oferi recomandarile necesare si va aviza sau nu modificarea rutinei exercitiilor fizice, tocmai pentru a reduce la un minim riscul aparitiei bolilor cardiovasculare ca urmare a suprasolicitarii organismului.

De asemenea, fumatorii, varstnicii sau cei care sufera de diabet zaharat prezinta un risc mai ridicat de aparitie a bolilor cardiovasculare, dupa cum mentioneaza expertii almaclinic.ro. Si aceste categorii ar trebui sa aiba in vedere evaluari cardiologice periodice, care pot fi efectuate in cadrul clinicii mentionate.

Cazurile amintite anterior sunt situatii uzuale in care vizita la cardiolog este indicata. Exista insa si o serie de simptome care ar trebui sa declanseze un semnal de alarma celor care le resimt. In majoritatea cazurilor astfel de simptome presupun necesitatea absoluta a unui consult, pentru ca situatia sa nu se agraveze, sa nu devina critica.

  • Dureri in piept – pot sa apara atat atunci cand se depune un efort suplimentar, cat si atunci cand persoana se afla in repaos. Este vorba despre angina pectorala, durere care cedeaza de obicei la repaos, insa care ar trebui sa trimita persoana in cauza la cardiolog, mai ales in cazul in care devine tot mai frecventa, are o durata prelungita si pare sa fie tot mai violenta.
  • Dificultati respiratorii la efort sau pe timpul noptii – pot sa fie un semn al insuficientei cardiace.
  • Palpitatii sau batai neregulate ale inimii, etc.

Prezentele simptome, alaturi de cazurile generale mentionate anterior, reprezinta cu siguranta situatii in care vizita la cardiolog este recomandata. Cei interesati pot realiza astfel de investigatii si pot pune la punct un plan de tratament – daca este cazul – cu ajutorul specialistilor Alma Clinic. Mai multe detalii pot fi obtinute accesand site-ul almaclinic.ro.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Specialistii Alma Clinic recomanda – cand trebuie sa mergi la cardiolog • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.