Cardul de sanatate, faza practica. Precizari si neclaritati semnalate de medicii de familie

Cardul de sanatate, faza practica. Precizari si neclaritati semnalate de medicii de familie

0

”Am semnalat ca exista nenumarate neclaritati in privinta cardului!” Societatea Nationala de Medicina Familiei le semnaleaza si vine cu precizari privind cardul de sanatate. Iata ce se va intampla daca nu ai nevoie de consultatie, ci vrei doar activarea cardului!

Ni se transmite ca ”Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie sunt serios preocupate de afirmatiile recente ale conducerii CNAS, privind cardul de sanatate, afirmatii care reprezinta presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor noastre si creeaza neclaritati in randul populatiei”.

Medicii de familie, despre cardul de sanatate: avem experienta neplacuta cu reteta electronica

Cardul de sanatate este vital in tot ce inseamna Sanatatea la timpul viitor: cardul de sanatate are rolul de a valida consultatiile, internarile, eliberarea de medicamente compensate si toate serviciile medicale si farmaceutice din intregul sistem medical care are contract cu CNAS: cabinete medicina de familie, ambulatoriu de specialitate, laboratoare, explorari imagistice, spitale, farmacii. De fiecare data cand se vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, acestea vor putea fi oferite numai in baza acestui document – cardul de sanatate, atat la medicul de familie ,cat si la orice alt cabinet, spital, farmacie.

”Pentru a asigura succesul acestui proiect, ne exprimam speranta ca toti furnizorii de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate etc) din sistem vor manifesta aceeasi deschidere precum medicii de familie, asigurandu-si logistica necesara. Din pacate, avem experienta neplacuta cu reteta electronica, care nici la doi ani de la implementare nu este eliberata pacientilor externati decat de catre o mica parte din spitale”, transmite Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Medicii de familie: nu vom accepta perturbarea activitatii cabinetelor pentru a activa cardul de sanatate la cei care nu au nevoie de consultatie!

Cardul de sanatate va fi initializat cu ocazia consultatiilor. Prezentarea acestei bucati de plastic cu cip – cardul de sanatate – va fi obligatorie de la 1 ianuarie 2015. Pe masura prezentarii la consultatii, pacientii posesori de card il vor prezenta, ocazie cu care va fi initializat. Pacientii vor trebuie sa retina in mod obligatoriu si codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca.

”Din respect pentru suferinta bolnavilor si pentru meseria noastra, nu vom accepta perturbarea activitatii cabinetelor pentru a activa cardurile pacientilor care nu au nevoie de consultatie”, spune Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Medicii de familie: cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS

Pentru a functiona, cardul de sanatate necesita obligatoriu achizitionarea cititoarelor de card de catre toti furnizorii de servicii medicale asigurate de catre CNAS. ”Cititoarele nu costa 5 euro, asa cum a spus reprezentantul CNAS; ele costa mult mai mult daca dorim sa nu se strice din prima zi (blocand astfel posibilitatea de a oferi bolnavilor cele necesare), dupa cum si mentenanta acestora implica unele costuri”, spun cei de la Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Totusi, medicii de familie, spun reprezentantii SNMF, isi vor cumpara cititoare de card, ”asa cum si-au cumparat imprimante laser, programe de cabinet, semnaturi electronice, tonere si hartii nenumarate, abonamente de internet, toate din fondurile propriilor cabinete”. Medicii de familie resping ”sugestiile nepotrivite” ale conducerii CNAS prin care pacientii sunt sfatuiti sa-si aleaga medicul de familie in functie de data achizitionarii cititorului de card!

”Datele medicale ale pacientilor se vor afla in curand in dosarul electronic. Inscriptionarea cardurilor este o activitate birocratica, cronofaga si inutila. Nu vom inlocui consultatiile cu inscriptionarea cardului, asa cum am precizat de nenumarate ori ca nu vom accepta sarcini birocratice suplimentare, in defavoarea actului medical”, precizeaza medicii de familie.

Cardul de sanatate, faza practica. Trecere in revista a neclaritatilor referitoare la cardul de sanatate

Societatea Nationala de Medicina Familiei atrage atentia ca exista ”nenumarate neclaritati” privind cardul de sanatate, dar acestea nu au fost solutionate:
– copiii nu au card si se va folosi cardul de sanatate al parintilor
– inca nu se stie insa cum se va rezolva situatia copiilor ai caror parinti sunt plecati din tara
– ce se va face daca parintii sunt neasigurati sau in situatia in care copiii sunt institutionalizati
– cum vor fi rezolvate urgentele pacientilor neasigurati, daca nici ei nu au card

”Ce facem daca pacientul isi pierde cardul si are doar o adeverinta (adeverinta nu poate tine loc, tehnic vorbind, de card). Consideram ca toata populatia tarii, nu numai asiguratii, ar fi trebuit sa aiba cardul de sanatate”, se intreaba Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Din respect pentru pacienti, spun medicii de familie, acestia vor incerca sa fie parteneri ai CNAS si in proiectul cardului de sanatate, asa cum a fost cazul retetei electronice.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.