Cardul de sanatate inca ridica probleme medicilor de familie

Cardul de sanatate inca ridica probleme medicilor de familie (VIDEO)

0

Medicii de familie din judetul Timis au discutat, din nou, in cadrul unei sedinte, de cardul de sanatate care ramane momentan o problema pentru ei.

“Pentru ca medicii de familie din Romania, ca si din alte tari ale Europei, dar putine, in majoritatea tarilor, medicii de familie nu impart carduri, nu activeaza, nu este treaba medicului de familie. Din pacate noi suntem si manageri ai cabinetului, nu suntem angajati, lucram in sistem privat cu Casa de Asigurari. Avem si aceasta problema pusa de mai multi ani in discutie de a activa cardul de sanatate. Nu am fost de acord, si am reusit sa nu distribuim cardul, acesta a fost distribuit prin posta, dar pacientii nostri suna si vin la cabinet si de multe ori bulverseaza activitatea de la cabinet, pentru ca in scrisoarea primita li se spune ca trebuie sa vina la medicul de familie sa activeze cardul.

Cardul de sanatate nu poate fi activat

Am invitat o firma de IT, reprezentantii acesteia ne-au spus ca au incercat sa activeze cardul si dau eroare. De asemenea, nu stim care cititor la acest moment este cel mai bun, pentru ca nu ni s-a cerut parerea si stim tot de la firma de IT ca trebuie sa luam acel cititor de card care are ecran si tastatura. Suntem de acord sa folosim cardul, nu ne opunem folosirii lui ca orice furnizor de servicii medicale din sistem. Tot astazi am aflat tot cei de la firma de IT ca aceste carduri pot fi activate si in alte servicii medicale, de exemplu la laboratoare sau in ambulatorul de specialitate si nu numai la medicul de familie. Si noi suntem furnizori ca si ceilalti care putem activa cardul in momentul in care pacientul vine la consultatie.

In principiu este un lucru bun ca pacientul asigurat sa aiba card. Problema este cum s-a pus in practica acest lucru, pentru ca din ce mi-au declarat colegii, pacienti neasigurati au primit. Deci, odata ca si neasiguratii au primit card, al doilea ca nu numai medicul de familie poate activa cardul, in cazul cititoarelor trebuie sa existe o comunicare intre profesionisti, nu sa fie achizitionate cum am inteles noi ca unele colegii ale medicilor, unele consilii judetene ca ar fi achizitionat carduri si daca au fost consultati cei care se pricep. Asteptam, stam in standbey si nu suntem de acord cu comunicatul pe care am inteles ca l-a dat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ca nu ne vor plati serviciile decat daca vom activa cardurile. Cu ce sa le activam si daca dau eroare de ce nu s-au gandit sa le experimenteze inainte de a da un astfel de comunicat.”, dr. Claudia Iftode, presedintele Societatea de Medicina de Familie.

Medicii nu stiu nici pacientilor ce sa transmita, acestia fiind si ei la fel de nedumeriti in ceea ce priveste cardul de sanatate.

autor; Liana Gorun

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.