Cardul de sanatate - un nou scandal. Medici acuzati

Cardul de sanatate – un nou scandal. Medici acuzati

0

Pun bolnavii pe drumuri! CJAS Timis sustine ca au existat cazuri în care pacientul s-a prezentat la medic cu cardul de sanatate si a fost trimis sa aduca o adeverinta ca este asigurat.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Timis face apel la toti furnizorii de servicii medicale, cu care se afla în relatie contractuala: sa nu mai puna pacientii pe drumuri, solicitandu-le calitatea de asigurat eliberata de CJAS!

“Au existat cazuri în care pacientul s-a prezentat la medic cu cardul de sanatate si a fost trimis sa aduca de la Casa de Asigurari adeverinta ca este asigurat. Atragem atentia tuturor furnizorilor, ca prezenta cardului de sanatate atesta calitatea de asigurat si nu este nevoie sa puna pe drumuri bolnavii, tinand contul si de faptul ca unii pacienti sunt din alte judete”, precizeaza CJAS Timis.

Institutia le reaminteste furnizorilor de servicii medicale, medicamente si materiale sanitare ca pot verifica, daca doresc, calitatea de asigurat în aplicatia de pe site-ul institutiei la adresa http://www.cnas.ro/cjastm/page/verificare-asigurat.html. Doar în situatia în care pacientul apare ca neasigurat în programul SIUI, furnizorii pot solicita prezentarea calitatii de asigurat, eliberata de Casa de Asigurari.

Cardul de sanatate – un sir lung de acuzatii reciproce intre autoritati si medicii de familie

Sistemul cardului national de sanatate este functional si nu au existat blocaje, a anuntat nu o data CNAS. “Fie ca este sau nu pe placul unor furnizori de servicii medicale, nu vom renunta la cardul de sanatate”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Exista însa persoane care contesta acest proiect – cardul de sanatate, menit sa faca ordine în sistem si sa stopeze fraudarea fondurilor din sanatate, in încercarile disperate de a compromite acest sistem, acestia au recurs la metode de intoxicare si manipulare, a sustinut Ministerul Sanatatii.

“Pentru o perioada limitata de timp, asiguratii care nu au intrat inca in posesia cardului de sanatate sau din diverse motive nu il pot prezenta, vor primi servicii medicale in baza verificarii calitatii de asigurat in aplicatia pe care furnizorii de servicii medicale o au la dispozitie pe site-ul CNAS. Aceasta reglementare are scopul de a asigura accesul la servicii medicale tuturor persoanelor asigurate. Estimativ, aceasta perioada se va incheia in jurul datei de 1 august”, a precizat CNAS.

Pe de alta parte, medicii de familie s-au plans deseori de modul in care functioneaza sistemul legat de cardul de sanatate: “Cardul e deosebit de important ca instrument de control, de urmarire a banilor, dar abia atunci cand CNAS va fi în stare sa-l faca sa functioneze optim! Acum, gratie sistemului execrabil în care a fost implementat cardul, relatia noastra cu pacientul este profund viciata de frustrarea acumulata de ambele parti”. Medicii de familie au cerut o crestere a vitezei de transmitere a datelor, o informare corecta a furnizorilor înainte de implementarea oricarei modificari, iar upgrade-urile trebuie sa se produca în afara programului de lucru. Principalele probleme sunt la validarea serviciilor, la verificarea calitatii de asigurat, la validarea biletelor/concediilor: “Serverul cardului a mers cu dificultate, s-au putut citi cardurile, dar nu s-au putut valida serviciile efectuate pe baza acestora, doar s-au putut semna serviciile folosind semnaturile electronice”.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.