Cardul de sanatate, victima unor... "informatii eronate"

Cardul national de sanatate. Blocaje? “Informatii eronate”, zice CNAS

1

CNAS se lupta cu “informatiile eronate” de pe televiziuni si nu mai pridideste cu asigurarile: nu au existat blocaje privind cardul de sanatate. Sunt oferite, cu gramada, statistici, totaluri despre cat de succes este cardul de sanatate.

“In urma unor informatii eronate aparute la postul de televiziune…”. Asa incepe una din epistolele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, care infirma blocajul sistemului cardului de sanatate sau a celorlalte aplicatii informatice, asa cum s-a afirmat pe micul ecran.

Ce spune seful CNAS despre posibilitatea renuntarii la sistemul cardului de sanatate

“Sistemul cardului national de sanatate este functional si nu au existat blocaje. Chiar daca ne aflam la inceput de luna, perioada de raportari pentru furnizorii de servicii medicale, problemele semnalate astazi au fost de functionalitate. Acest lucru este demonstrat de numarul de servicii medicale validate cu cardul, inregistrate in sistem”, incearca sa ne convinga CNAS.

“Fie ca este sau nu pe placul unor furnizori de servicii medicale, nu vom renunta la sistemul cardului de sanatate”, se arata neclintit Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, care agreaza statisticile, avand in vedere comunicatele din ultima luna privind cardul de sanatate.

Furnizorii de servicii medicale trebuie sa informeze de urgenta helpdesk CNAS sau centrele de asistenta organizate la nivelul fiecarei case de asigurari despre orice probleme de functionalitate a sistemului, pentru a putea fi remediate in cel mai scurt timp. Responsabilii si datele de contact ale acestora se afla afisate atat pe site-ul CNAS cat si pe site-urile caselor judetene de asigurari de sanatate, transmite Casa.

Cardul de sanatate – “erorile informatice nu înceteaza sa apara”

“Nu se pot face consultatii şi nici analize medicale fara cardurile de sanatate, astfel ca s-au format deja cozi în mai multe clinici şi cabinete (…). La o luna dupa implementarea sistemului de validare al cardurilor de sanatate, erorile informatice nu înceteaza sa apara. La fiecare început de luna toti furnizorii de servicii medicale trebuie sa introduca în sistem datele privind activitatea lor medicala. Din cauza suprasolicitarii, sistemul s-a blocat din nou marti dimineata”, a relatat una dintre televiziunile centrale.

Ce se va intampla la 1 august

Incepand cu data de 1 mai, cardul de sanatate a devenit unicul instrument de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru asiguratii care au intrat in posesia lui. Aproximativ 70% din serviciile medicale sunt validate, in prezent, cu cardul national de sanatate.

Pentru o perioada limitata de timp, asiguratii care nu au intrat inca in posesia actului – cardul de sanatate sau din diverse motive nu il pot prezenta, vor primi servicii medicale in baza verificarii calitatii de asigurat in aplicatia pe care furnizorii de servicii medicale o au la dispozitie pe site-ul CNAS. Aceasta reglementare are scopul de a asigura accesul la servicii medicale tuturor persoanelor asigurate. Estimativ, aceasta perioada se va incheia in jurul datei de 1 august.

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Medicii de familie acuza comportamentul jignitor, ilogic, agresiv al CNAS! | Asociatia Medicilor de Familie Mures

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.