Cardul national de sanatate, la start: ultimele precizari

Cardul national de sanatate, la start: ultimele precizari

0

Toti furnizorii de servicii medicale sa detina cititoare de carduri! Asta cer autoritatile, pentru ca noul document – cardul national de sanatate – sa devina operational. Vezi calendarul distribuirii cardurilor!

Cardul national de sanatate, la start: cate 6-700 de mii de asemenea documente pe zi

”CN Posta Romana va efectua servicii de preluare, sortare, transport si distribuire a trimiterilor postale continand cardurile nationale de asigurari sociale de sanatate. Conform graficului de predare-primire, vor fi preluate in reteaua postala cate 6-700 de mii de carduri pe zi, in 5 transe pentru fiecare judet. in termen de 20 de zile lucratoare de la receptionarea cardurilor de sanatate, CN Posta Romana se obliga sa distribuie cardul de sanatate catre asigurati”, transmite Ministerul Sanatatii referitor la cardul national de sanatate.

S-a anuntat initial ca operatiunea de distribuire incepe in 18 septembrie, iar Ministerul Sanatatii a precizat apoi ca primele carduri vor ajunge la titulari pe 19 septembrie. Primele carduri vor fi primite de bucuresteni. In data de 22 septembrie va incepe distribuirea cardului concomitent in mai multe judete din tara. Procesul de distribuire va continua in luna octombrie pentru cei aproximativ 12,5 milioane de asigurati pentru care a fost tiparit cardul national de sanatate.

Pe site-ul CNAS este afisata lista cu cititoarele de carduri compatibile cu sistemul informatic

CNAS a transmis o circulara privind cardul national de sanatate catre casele judetene de asigurari, in care se arata ca ”este necesar ca toti furnizorii de servicii medicale sa detina cititoare de carduri. Pentru a veni in sprijinul lor, pe site-ul CNAS este afisata lista cu cititoarele de carduri compatibile cu sistemul informatic al cardului national de sanatate” si ca ”in perioada imediat urmatoare urmeaza sa informati furnizorii de servicii medicale cu care va aflati in relatii contractuale de stadiul de implementare a acestui proiect informatic, descrierea functionalitatilor cardului national de asigurari sociale de sanatate si obligatiile ce le revin. Este necesar ca furnizorii de servicii medicale sa cunoasca aceste etape pentru a-si putea procura cititoarele de carduri in timp util si astfel sa creeze conditiile ca, dupa primirea cardului de catre asigurat, acesta sa poata fi utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate”.

Cardul national de sanatate, primit acasa de asigurat, este inactiv! Teoria PIN-ului

Intrat in posesia cardului de sanatate, asiguratul il va prezenta pentru activare la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Mai exact, PIN-ul de transport al cardului national (000) va fi schimbat cu un PIN personalizat format dintr-o combinatie de patru cifre. PIN-ul personalizat va fi introdus si confirmat personal de catre pacient. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul ramane in stare inactiva si nu poate confirma servicii medicale in sistem. Acest PIN va fi introdus de catre asigurat ori de cate ori va beneficia de un serviciu medical pentru validarea si, mai apoi, decontarea acestuia din fondul asigurarilor sociale de sanatate. Introducerea altor date suplimentare pe cardul national de sanatate este optionala si se realizeaza doar la medicul de familie. Aceasta etapa nu este obligatoriu sa se realizeze concomitent cu activarea cardului.

Dupa distribuirea cardului national, va urma o perioada in care vor rula in paralel cele doua sisteme, pentru ca atat asiguratii cat si furnizorii de servicii medicale sa se acomodeze cu aceasta solutie informatica si pentru a depista si a remedia eventualele probleme legate de cardul national de sanatate.

Cardul national de sanatate va face dovada calitatii de asigurat si va confirma prezenta asiguratului la furnizorul de servicii medicale. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurarilor de sanatate vor fi cheltuiti mai eficient si mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, incepand de anul viitor, toate serviciile medicale sa fie validate si decontate doar prin intermediul cardului national.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.