Care e motivul pentru care un medic rezident a decis sa nu plece din Romania (VIDEO)

1

Ioana Cociasu este rezident neurolog intr-un mare spital de stat din Bucuresti, dar isi construieste cariera ca si cum ar lucra in zona corporate: pragmatic, pe termen lung si cu munca. Nu face parte dintre medicii tineri care se plang dand mereu vina pe Sistem. Isi calculeaza fiecare miscare tinand cont de realitatea din jur.

Iar acea realitate ii spune ca cei mai buni medici rezidenti dintr-o generatie nu au garantat un post intr-un spital romanesc de stat. Asa ca Ioana Cociasu vrea sa plece din Romania. Exista insa o minune care, daca ar deveni realitate, ar tine-o aici.

Interviu – Ioana Cociasu – medic rezident

Cat de suparata esti pe mai-marii sistemului medical?

“Nu sunt suparata, sunt dezamagita. Ma frustreaza cand aud intrebarea “De ce ai dat la Medicina? Nu stiai ca nu se castiga bani din asta?”. Si ma frustreaza ca persoanele din conducere au uitat ce inseamna sa fii la baza lantului trofic, cea mai slaba veriga. Ajung intr-o pozitie de conducere si incep sa ia decizii care se rasfrang inclusiv asupra noastra fara sa ne ia in considerare.”, a spus dr. Ioana Cociasu.

De ce ai dat la Medicina?

“Pentru ca eu cu asta am crescut in casa. Eu nu am crescut in casa cu miros de cozonaci, ci auzind despre ascita si despre hepatita, parintii mei fiind medici. Mi-am dat seama de mica ca este ceea ce vreau sa fac. Parintii au fost impotriva ca eu sa merg la medicina. Mama s-a rugat de mine cu cerul si pamantul sa nu fac asta spunand ca vor o viata mai buna pentru mine. O viata mai ferita, mai comoda, mai stabila financiar.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Ca rezident nu esti stabil financiar?

“Partea financiara e o mare problema pentru majoritatea rezidentilor. La 26-27 de ani e frustrant ca trebuie sa mai cerem bani parintilor. Nu putem face foarte multe lucruri pe care alti oameni din generatia mea, pregatiti in facultati mai scurte, le fac cu lejeritate.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Ce salariu ai?

“Cu tot cu sporul meu de 15% si cu bursa ajunge aproape de 2000 de lei.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Unii ar spune ca e un salariu bun pentru un rezident de 26 de ani.

“Un medic are nevoie de costum de spital, 60 de lei, de halat, de stetoscop, si ai nevoie de un stetoscop bun de 200 de lei, ciocan, eu fiind neurolog, 40 de lei, tensiometrul intre 75 si 300 de lei. Si nu vorbesc de pulsoximetru sau alte sf-uri. Garzile rezidentilor mai mici de anul 3 nu sunt platite. In Medicina, fara studiu intens nu se poate si pentru asta ai nevoie de carti care sunt ingrozitor de scumpe. Poate cel mai rusinos este ca, in Romania, congresele pentru rezidenti se platesc. Cam 100 de euro plus cazare…Si varianta si mai dezamagitoare e ca scolile, atelierele care se fac la noi in Romania ajung sa coste si 1000 de lei.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Contra-argument: si in Statele Unite studentii si rezidentii platesc si se finanteaza prin imprumuturi bancare. Educatia costa.

“Asa este, dar nu poti compara educatia din SUA cu cea din Romania. E ca si cum ai compara o Dacie cu un Audi. Nu e vorba de calitate, ci de resurse. E normal sa platesti resursele pe care le utilizezi: daca ai un laborator dotat in care poti invata tot felul de manevre: da, platesti. Dar in Romania nu ai o astfel de posibilitate. In plus, si la noi a inceput sa se plateasca facultatea.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Acum nu-ti pare rau ca ai facut Medicina?

“Nu-mi pare rau deloc. Meseria mea este cea mai mare mandrie a vietii mele. Pentru ca sa faci bine, sa te trezesti in fiecare dimineata ca sa faci bine este un lucru minunat. In limitele pe care le avem, constransi, haituiti, obositi, alergati, la sfarsitul zilei, cel putin o data pe zi, exista un pacient sau un apartinator care vine, te strange de mana si-ti spune “multumesc”.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Ce te-a surprins placut ca rezident in spitalele romanesti?

“Ca multe dintre tratamentele moderne exista si in Romania si ele sunt accesibile gratuit pacientului prin programele nationale.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Si atunci de ce pacientii se plang ca nu au acces la tratamente inovative?

“Pacientii nu au de unde sa stie criteriile de includere in aceste programe. Includerea in aceste programe se face pe criterii medicale foarte bine definite. Daca nu le indeplinesti nu te exclude nimeni din rautate, ci din motive de raport intre costuri si beneficiul pacientului.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Ce te-a surprins neplacut ca rezident in Romania?

“Lucrez intr-un spital proaspat renovat si nu am avut parte de evenimente neplacute. In studentie insa am vazut alte lucruri…”

Ce lipseste din pregatirea rezidentilor sau a studentilor medicinisti din Romania?

“Lipsesc foarte multe lucruri. Cand intri in spital esti complet nepregatit, dar sa spunem ca asta e o trecere normala de la studentie la rezidentiat. Dar ne lipsesc niste informatii care tin de viata adevarata. Noi nu stim legislatia, nu stim drepturile rezidentilor, nu stim drepturile pacientilor. Tot ce tine de pretul medicamentelor. Nu stim toate astea pentru ca nu ni le spune nimeni. Iar acasa timpul il alocam studiilor din specialitatea noastra, nu avem timp suplimentar pentru legislatie. In facultate facem statistica, alte lucruri… Si cum poti practica o meserie fara sa stii legile care o guverneaza? N-ai cum. Pot pune pariu ca din 10 rezidenti din orice spital nimeni nu stie cine sunt presedintele CNAS sau al Agentiei Nationale a Medicamentului. Desi asta ar trebui sa fie printre primele lucruri care ne intereseaza: cine reglementeaza de pilda pretul medicamentelor? Care ulterior tot asupra noastra se va rasfrange si asupra pacientilor.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Cum apreciezi relatia rezident-maestru in Romania?

“Medicina este o meserie care se bazeaza aproape in exclusivitate pe mentorat. Eu am avut noroc de mentori care isi doresc sa ne vada crescand si evoluand.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Esti un caz norocos sau aceasta este norma si in alte parti?

“Sunt un caz norocos. Nu e peste tot asa.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Unde vei fi peste 3 ani?

“Medic specialist si in cursul studiilor doctorale la un centru universitar mare din Suedia sau Anglia.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

De ce vrei sa pleci?

“Nu cred ca am sanse sa gasesc post intr-un spital universitar din Bucuresti si nu vreau sa fac munca de dispecerat in provincie pentru ca acolo e o combinatie intre specialitatea ta si medicina de familie. Asta se intampla din lipsa resurselor si esti obligat, spre binele pacientului, sa-l trimiti mai departe in Bucuresti. Nu ai un CT, nu ai un RMN, nu ai mijloace financiare pentru a efectua analizele necesare, nu ai medicamente. E frustrant sa trimiti pacientul la cineva care nu e neaparat mai bun ca tine, dar are mai multe resurse.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Daca esti cel mai bun neurolog din generatia ta nu ar trebui, in mod normal, sa primesti post la cel mai bun spital din tara?

“In mod normal da.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Si nu se intampla?

“Nu cred. Aproximativ sapte din primii 10 rezidenti care iau cele mai mari note la examenul de specialitate nu au post in spital. Si aici e o loterie: daca ai noroc sa lucrezi cu cineva care chiar te apreciaza, chiar iti e mentor…”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Si atunci, daca voi toti cei buni plecati, cine va mai ramane in Romania sa ne trateze?

“E o intrebare foarte buna…. Asta e marea dezamagire. Si daca am ramane vom fi obligati sa lucram in privat, unde pacientul obisnuit nu are acces gratuit. Ca rezident in Romania iti doresti foarte mult sa faci performanta, sa publici, ceea ce in Romania e foarte greu caci suntem destul de departe de locul in care s-a ajuns in cercetare in momentul de fata. Si iti doresti sa duci un trai decent.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Daca ai putea face o minune pana maine dimineata, care ar fi aceea?

“Mi-as dori un spital universitar in Romania care sa aiba toate resursele de bun-simt existente intr-un spital britanic. Si posturile in spitalul respectiv sa se castige printr-un concurs despre care sa aflam cu totii din timp si pe care sa concuram. Caci competitia e buna.”,  a spus dr. Ioana Cociasu.

Neurologul Ioana Cociasu a fost unul dintre medicii rezidenti care au participat la cursurile MedClass . Cursurile MedClass au oferit gratuit studentilor medicinisti si rezidentilor module educationale in comunicare, etica, antreprenoriat si bussines. Cursurile fac parte din programul “De profesie: medic in Romania ”, sustinut de Consiliul Investitorilor Straini si in care HotNews.ro este partener media.

sursa

Share.

1 Comment

  1. In Romania nu se rezolva problemele pentru ca romanii sunt oameni care NU vor solutii, cum s a spus si la tv. Din multitudinea de astfel de oameni, mai apar si unii exceptionali dar sunt putini. S ar putea gasi cei in stare sa rezolve problema sistemului sanitar dar n a vrut nimeni sa se impuna. Ar putea fi dat un anunt sa se prezinte cei care cred ca stiu ca e de facut si sa spuna. Daca tot lucrati pe internet poate faceti ceva. Problemele sistemului sanitar sunt simple si clare. S a spus si la tv ca cei de afara au spus ca trebuiau imbunatatite lucrurile. DA! Inainte se calcula totul la minim, acum e HAOS! S a ajuns la un nr mai mult decat dublu de facultati 13 in loc de 6., f proaste, unde se iau diplome oricum. Scrie si pe internet ca Romania are cei mai multi absolventi de medicina. Se scot la rezidentiat locuri pentru mai putin de jumatate din absolventi. Restul pleaca, fac comert cu medicamente sau intra direct cadre didactice, cu pile, ori deschid cabinete, policlinici , spitale…si se fac sefi fara sa aiba habar de nimic dar fac ce vor acolo,. In sistemele bune de sanatate comisiile de specialitate calculeaza de cati dr e nevoie in fiecare specialitate. Dr ajunsi specialisti ori pleaca, ori au pile ori intra in privat la ei sau la altii, preferabil in arase mari. Posturi la concurs nu se scot si cine vrea poate sa astepte ani de zile sa vada daca se scoate vreodata. ceva. Scrie si pe internet ca strainii au spus ca distributia haotica a specialistilor nu foloseste medicinei. Posturile la stat sunt mai prost structurate ca inainte cand sef trebuia sa fie cel mai bun ca sa raspunda pentru ce era acolo si echipele erau clare. La ora actuala e libertate de jungla. Ajunge sef oricine – la stat sau la privat si in felul asta se spune de Romania ca are cei mai multi internatii, cei mai multi oameni operati, cele mai multe medicamente date oamenilor aiurea… Banii se duc la stat dar mai ales la privat pe multiple analize de care nu e nevoie ca pentru o durere intr un punct nu se face RMN. Consilierii pe probleme de sanatate sustin ca nu stiu la ce poate folosi internetul si informatica in medicina. La ora actuala e consilier pe probleme de sanatate o dna dr endocrinolog, care ar trebui sa stie ca bolile endocrine sunt mai rare ca alte boli, ca se pun de multe ori diagnostice endocrine desi nu e cazul , ca niste noduli tiroidieni nu trebuie neaparat tratati cu euthirox, ca pot fi noduli tiroidieni proprii… S ar putea face macar pentru endocrinologie un program de inregistrare pe internet si verificare a tuturor celor diagnosticati cu probleme endocrine ca ar fi mai usor decat la majoritatea specialitatilor.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.