Care este diferenta dintre dragoste si dorinta? Ce spun savantii?

0

Oamenii de stiinta sustin ca au gasit diferenta dintre dragoste si dorinta la nivel neurologic, indiferent de ceea ce pot insinua romanticii.

In timp ce dorinta declanseaza o parte a creierului care raspunde la placere, se pare ca dragostea activeaza regiunea care da sens placerii.

Cea mai detaliata harta cerebrala a iubirii si a dorintei

Acesta constatare vine in urma realizarii a ceea ce oamenii de stiinta numesc cea mai detaliata harta cerebrala a iubirii si a dorintei. Acesta harta a fost creata pe baza informatiilor adunate in timpul unei cercetari la care au participat voluntari care vizionau, pe rand, atat imagini erotice cat si fotografii cu cei de care erau indragostiti.

Datele adunate au aratat ca doua structuri cerebrale, insula şi striatumul, joaca un rol esential in aparitia dorintei sexuale si a dragostei.

Dorinta sexuala se declanseaza din striatum, care raspunde nu doar la placerile trupului, ci si la placerea de a manca.

In schimb, zona care activeaza dragostea, este implicata in atasarea valorilor care ne produc placere.

In orice caz, iubirea nu este in totalitate “pura”. Partea din striatum implicata in iubire joacă un rol si in dependenta de droguri.

Dragostea se formeaza atunci cand dorinta sexuala este recompensata

Cercetatorii, de la Universitatea Concordia din Montreal, explica acest lucru prin a descrie iubirea ca un obicei care se formeaza atunci cand dorinta sexuala este recompensata.

Profesorul Jim Pfaus a spus ca, in timp ce progresele in domeniul stiintei au dat cercetatorilor o intelegere profunda a inteligentei, in cazul in care o rezolvare a problemelor se afla in creier, exista inca o multime de lucruri pe care trebuie sa le invatam, când vine vorba de dragoste.

El a adaugat:

“Eu vad această lucrare ca o piatra de temelie in ceea ce sper ca se va transforma in mai multe studii neuro-sociale-umane, care ne poate da o idee de cum percepe creierul dragostea.”

sursa

Share.

Leave A Reply