Orice animal, sau om, are dinti care s-au adaptat stilului de viata, a nutritiei si a caracterului sau general.
Dintii rechinilor cad si sunt inlocuiti
Vertebratele mai mici, se afla animale care isi schimba dintii de mai multe ori, pe durata vietii. De exemplu, atunci cand sunt complet dezvoltati si uzati, dintii rechinilor cad, la fel ca parul si sunt inlocuiti de altii.
Omul are doar doua seturi de dinti
Animalele de dimensiuni mari au dinti mai putini, care se schimba mai rar. Evolutia omului l-a adus la nivelul in care are nevoie doar de doua randuri de dinti.
Omul are 20 de dinti de lapte
La nastere, un bebelus nu are dinti. Primii dinti apar dupa sase luni, in centrul falcii inferioare. In maxim doi ani, apare totalul de 20 de dinti. Ei sunt cunoscuti ca dinti de lapte.
In urma acestor dinti de lapte, sta in asteptare o serie de dinti care incepe sa apara dupa varsta de sase ani. Astfel, primul set de dinti este inlocuit intre varstele de 6 si 12 ani. In plus, trei molari apar la marginea fiecarei parti a falcilor.
Un om adult are 32 de dinti permanenti
Un adult are 32 de dinti permanenti, in locul primului set de 20 de dinti de lapte.
Omul are si ceea ce se numeste o dantura „colectiva”. Asta inseamna ca mai multe tipuri de dinti – incisivi, canini, premolari si molari – apar unul langa altul. De asemenea, dintii omului au inaltimi egale si sunt aranjate in randuri regulate.