Care sunt cele 7 vaccinuri care trebuie facute

Care sunt cele 7 vaccinuri care trebuie facute

0

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda efectuarea obligatorie a sapte vaccinuri, pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si poliomielita , atragand atentia ca scaderea imunizarii creste riscul aparitiei de epidemii.

Seful Biroului OMS in Romania, Victor Olszavsky, a aratat, sambata, la Conferinta Nationala Actualitati in Vaccinologie – RoVaccin, organizata de Societatea Romana de Microbiologie, ca imunizarea nu ar trebui sa scada sub un “pachet de aur” de vaccinuri.

Vaccinuri obligatorii

Astfel, ar trebui sa fie obligatorie vaccinarea impotriva urmatoarelor boli: difterie, pertusis, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si poliomielita.

La aceste vaccinuri, s-ar putea adauga cele pentru meningococ, pneumnococ, Haemophilus influenzae, Human Papilloma Virus (HPV), hepatita B si tuberculoza, in functie de posibilitatile tarii respective si de realitatile din teren.

OMS arata ca scaderea imunizarii duce la epidemii, precum au fost recent cele de rujeola si rubeola, cu consecinte grave, inclusiv decese printre copii. Rujeola si rubeola erau pe cale de a fi eradicate, dar nu s-a reusit tocmai din cauza refuzului de a vaccina copiii.

Potrivit lui Olszavsky, specialistii trebuie sa comunice mai bine iar populatia sa caute surse credibile de infromare, nu doar sa asculte vocile antivaccinare. Astfel, oamenii ar trebui sa stie ca vaccinurile sunt sigure, salveaza vieti si previn suferinte inutile.

In prezent, sunt doua urgente majore de sanatate publica: epidemia de ebola si reaparitia poliomielitei in Asia si pericolul ca boala sa revina si pe continentul european.

In Europa, OMS urmareste cresterea acoperirii vaccinale la un nivel de peste 95 la suta, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola si rubeloa si mentinerea zonei libera de poliomielita, in vederea eradicarii bolii in urmatorii ani.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.