2016, record negativ de nasteri in Romania! Specialistii avertizeaza: cariera duce la infertilitate!

0

Conform Institutului National de Statistica (INS), 2016 a fost anul cu cele mai putine nasteri din 1990 pana in prezent. Astfel, s-au nascut mai putin de 190.000 de copii (189.783) in 2016, conform studiului INS. Spre comparatie, in anul 2015 s-au nascut 201.023 de copii in Romania.

Precedentele recorduri negative au fost inregistrate in anii 2011 (196.242) si 2014 (195.612). (sursa: www.insse.ro)

Cariera este cauza de infertilitate non-medicala numarul 1 in randul femeilor

Faptul ca se nasc din ce in ce mai putini copii este un semnal de alarma. Unul dintre motivele pentru care se intampla acest lucru este cauzat de faptul ca din ce in ce mai multe femei pun pe primul plan cariera, ceea ce duce la amanarea momentului intemeierii unei familii. Ritmul accelerat al vietii sociale le determina pe femei sa amane foarte mult momentul conceperii unui copil, astfel incat tot mai multe dintre ele se gandesc dupa varsta de 35 de ani sa faca primul copil.

Din punct de vedere al fertilitatii feminine, varsta este un inamicul numarul 1. Este bine sa se stie ca dupa 30 de ani incepe un declin usor al fertilitatii – ovulele imbatranesc si fertilizeaza mai greu -, dupa 35 lucrurile devin din ce in ce mai dificile, iar dupa 40 de ani curba fertilitatii unei femei scade abrupt. Daca la pubertate o femeie are in jur de 300.000 de ovule, pe masura ce anii trec rezerva ovariana isi urmeaza cursul firesc de scadere, facand din ce in ce mai dificila conceperea unui copil.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate:

“Cele mai multe dintre pacientele care imi trec pragul cabinetului au peste 35 de ani. In momentul de fata, cariera este cauza de infertilitate non-medicala numarul 1 in randul femeilor. Si este bine sa se stie ca, dupa 35 de ani, o sarcina pe cale naturala se poate obtine din ce in ce mai greu. Fertilitatea femii depinde foarte mult de varsta, de aceea ar fi bine ca la 30 de ani femeile sa aiba deja un copil. Cariera si postura de mama nu se exclud, se pot face la fel de bine amandoua. Dar, sa ajungi la 35-40 de ani si sa constati ca nu mai poti avea copii, e un lucru trist si, uneori, ireversibil.”

Pe 13 octombrie 2016, medicul de origine greaca a deschis in Romania primul centru de excelenta in domeniul fertilizarii in vitro, care isi propune sa ajute cat mai multe cupluri cu diagnosticul de infertilitate sa obtina o sarcina cu ajutorul metodelor de reproducere umana asistata.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.