Carnati de casa cu substante chimice, conservanti sau alti aditivi. APC trage un semnal de alarma! Numai 8% din carnatii analizati nu contin aditivi

4

Asociatia Pro Consumatori (APC Romania) a analizat 116 tipuri de carnati comercializati in marile structuri comerciale si in magazinele unor producatori de produse din carne. Acest studiu face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Sa invatam sa intelegem eticheta!”. Prin aceasta campanie, expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) isi propun sa-i invete pe consumatori sa inteleaga eticheta produselor astfel incat sa faca achizitii in cunostinta de cauza pentru familiile lor.

In urma analizei s-au aducat urmatoarele date despre carnatii de casa din Romania:

  • Carnati de casa cu cate 8 substante chimice!
  • Carnati taranesti cu cate 7 substante chimice!
  • Carnati de gratar cu cate 4 tipuri de conservanti!
  • Carnati cu solutie de dezghetare a drumurilor!
  • La 88% din carnatii afumati analizati s-a folosit fum lichid sau aroma de fum!
  • La 84% din carnatii analizati s-a folosit conservantul nitrit de sodiu!
  • La 55% din carnatii analizati membrana folosita este artificiala, adica realizata din alginat de sodiu, celuloza, guma de guar, lactat de calciu, clorura de calciu, colagen de vita si coloranti.
  • 40% din carnatii analizati au in compozitie fosfati!
  • 40% din carnatii analizati contin apa din belsug! 37% din carnatii analizati contin coloranti obtinuti din insecte (cosenile)!
  • La numai 37% din carnatii analizati apare mentionat procentul de carne din compozitia acestora pe eticheta!
  • 34% din carnatii analizati contin extracte de condimente!
  • La 28% din carnatii analizati, aroma si gustul au fost intensificate cu glutamat monosodic!
  • 27% din carnatii analizati contin proteina vegetala din soia!
  • Numai 8% din carnatii analizati nu contin aditivi alimentari!

Produsele traditionale se fac din carne, de cele mai multe ori din porc, la care se adauga carne de vita, capra si slanina. Carnea se toaca, se  amesteca bine cu condimente, sare si tot felul de alte ingrediente, mai mult sau mai putin secrete, apoi se trage in membrane proteice naturale.

In traditia romaneasca, se regasesc deopotriva: carnati cruzi, crud-uscati si foarte multe feluri afumati (cruzi ori uscati). In partea de sud-vest sunt vestiti Trandafirii (simbol drag oltenilor; se fac din carne de porc), in partea de vest si Transilvania sunt raspanditi virsli (din carne de oaie si de capra/vita, picanti), alaturi de multe feluri din porc, vita sau amestec. In sudul si estul tarii s-au afirmat, pe langa carnatii de porc, si o specialitate care si-a asigurat recunoastere europeana: Carnati de Plescoi – Buzau (trasi in mate de oaie subtiri, uscati, afumati cu fum de lemn de foioase, din carne de oaie si vita, uneori si cu sau numai cu carne de capra, in care se adauga sare si condimente dupa traditia veche, intre care usturoiul, ardeiul iute, cimbrul, busuiocul, macrisul, mararul, hreanul, semintele de mac s.a.), despre care lasa valoroase informatii insotite de legende istoricul Marius Constantinescu. Tot in aceasta zona sunt bine cunoscute doua feluri de carnati aplatizati: babic (carne de vita si de oaie in parti egale) si ghiudem (din carne de oaie predominant si carne de vita/capra).

„Din păcate, cârnații comercializați în hipermarketuri și în magazinele producătorilor de produse din carne, cu mici excepții, nu mai au nimic din consistenţa, savoarea, gustul şi elementele nutritive ale acestui tip de produs aşa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură consistentă care se obţinea numai din cărnuri de porc, oaie, capră și vită de calitatea I, slănină de porc, condimente naturale şi sare, astăzi, cele mai multe tipuri conțin carne separată mecanic, proteină animală, extracte vegetale, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale, uleiuri vegetale, amidon, soia, apă şi chimicale din belşug. La alegerea unui tip de cârnați trebuie să aveţi în vedere atât cantitatea de carne din respectivul produs, cât şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați și conținutul de sare. Recomand evitarea acelor sortimente de cârnați care au în compoziție aditivi alimentari, precum monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, anumite mărci de cârnați nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC.

Top 5 carnati afumati:

  • Carnati Chevos, produs fiert afumat (100 grame produs finit s-a obtinut prin prelucrarea a 109 grame carne de porc);
  • Carnati cu boabe de mustar, produs afumat (96,57% carne porc) Angst;
  • Carnati cabanos, produs fiert si dublu afumat (72% carne de porc, 20% carne de vita) CIA Aboliv;
  • Carnati de casa, produs fiert si afumat (87,2% carne porc) Angst;
  • Carnati cu sunca, produs fiert si afumat (80% pulpa de porc) Smithfield Prod.

Top 5 carnati subtiri:

  • Carnati sticks cu chilli Morliny, produs iute, fiert, afumat si uscat (100 grame de produs s-a obtinut prin prelucrarea a 183 grame carne de porc) Animex Foods Polonia;
  • Carnati sticks picanti Pick, produs crud-uscat maturat (100 grame de produs s-a obtinut prin prelucrarea a 153 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;
  • Carnati snack clasic Pick, produs crud uscat afumat (100 grame de produs s-a obtinut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Pick Szeged Ungaria;
  • Carnati sticks oitza, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obtinut prin prelucrarea a 140 grame carne de oaie) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu;
  • Carnati sticks capritza, produs crud-uscat (100 grame de produs s-a obtinut prin prelucrarea a 140 grame carne de capra) Doi Olteni Filiala Tg. Jiu.

Top 5 carnati crud-uscati dupa cantitatea de carne folosita pentru a obtine 100 grame produs finit:

  • Carnati Baranya (100 grame produs finit s-a obtinut prin prelucrarea a 160 grame carne proaspata de porc) Belje Croatia;
  • Chorizo (100 grame produs finit s-a obtinut prin prelucrarea a 155 grame carne de porc) Caroli;
  • Chorizo de porc condimentat (100 grame produs finit s-a obtinut prin prelucrarea a 142 grame carne de porc) Cora;
  • Carnaciori banateni (100 grame produs finit s-a obtinut prin prelucrarea a 130 grame carne de porc) C+C Resita;
  • Carnati uscati Premium (57% carne porc, 17% slanina si 5% carne vita) C+C Resita.

Top 5 carnati fara chimicale:

  • Carnati de Plescoi proaspeti (carne oaie 85%, carne vita 15%) Gabioti;
  • Carnati de porc Maestro (pentru 100 grame de produs finit s-a folosit 110 grame carne de porc) Caroli;
  • Carnati ardelenesti (carne porc 86,99%) Angst;
  • Carnati caprioara Bunatati de Secuime (carne caprioara minim 51%) Authentic Meat;
  • Carnati cerb Bunatati de Secuime (carne cerb minim 51%) Authentic Mea.

sursa

Sursa foto: APC

Share.

4 Comments

  1. Pingback: Carnati de casa cu substante chimice, conservanti sau alti aditivi. APC trage un semnal de alarma! Numai 8% din carnatii analizati nu contin aditivi • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.