Carnetul de vaccinari al copiilor s-a modificat

Carnetul de vaccinari al copiilor s-a modificat

0

Carnetul de vaccinari al copiilor a fost actualizat ca urmare a modificarii calendarului national de vaccinare, potrivit unui act normativ publicat marti in Monitorul Oficial.

Noutatile sunt incluse in Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 632/2015 pentru modificarea anexei la Ordinul MS nr. 1147/2011 privind aprobarea modelului Carnetului de vaccinari, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 383 din 2 iunie 2015 si se aplica de la data publicarii.

Actualizarea a fost necesara deoarece, in urma intrarii in vigoare la 1 aprilie a Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate publica pentru anii 2015 si 2016, calendarul national de vaccinare a fost modificat.

Concret, singura parte a carnetului care s-a schimbat este cea a calendarului de vaccinare, care de ieri arata in felul urmator:

carnet vaccinare

Carnetul de vaccinari va fi eliberat apartinatorului legal al copilului, la iesirea din maternitate. Vaccinarile vor fi inregistrate obligatoriu in carnetul de vaccinari de catre unitatea medicala care efectueaza vaccinarea.

In situatia administrarii de vaccinuri combinate se va completa data vaccinarii pentru fiecare dintre antigenele continute de acesta, in rubricile corespunzatoare.

La inscrierea in colectivitate se va solicita obligatoriu prezentarea carnetului de vaccinari.

Vaccinarile vor fi programate de catre medicul de familie, conform calendarului de vaccinari din Romania.

Vaccinarile prevazute in calendarul national din Romania sunt gratuite si asigurate de Ministrul Sanatatii.

Vaccinarile se programeaza a se efectua la datele stabilite de medicul de familie, la luarea in evidenta a nou-nascutului. Carnetul trebuie prezentat la fiecare consultatie.

Cele 7 “reguli de aur” in administrarea vaccinurilor

  1. Nu excludeti posibilitatea vaccinarii copilului dumneavoastra numai din cauza unor prejudecati sau informatii eronate.
  2. Nu administrati niciun vaccin fara recomandarea medicului.
  3. Vaccinul se va administra numai daca exista indicatia de vaccinare si nu exista contraindicatii.
  4. Vaccinul se administreaza dupa consultul medicului si numai in prezenta acestuia.
  5. Vaccinarea se face dupa schema stabilita, iar calendarul de administrare a dozelor trebuie respectat.
  6. Dupa vaccinare, copilul va fi supravegheat atent de apartinatori in primele 24 de ore si chiar pana la 5 zile pentru sesizarea, la timp, a manifestarilor unor eventuale reactii postvaccinale.
  7. Daca dupa vaccinare starea copilului se modifica, in sensul ca pot sa apara simptomele unor reactii postvaccinale, va adresati urgent medicului.

sursa

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.