Cat ar trebui sa doarma un bebelus?

0

Un nou studiu arată că un factor determinant a timpului de somn peste noapte a unui copil este pur și simplu norocul genetic.

Cercetătorii din Canada au studiat înregistrările de somn de la aproape 1.000 de gemeni identici, în Quebec, și a constatat că genele determină în mare măsură dacă copiii dorm toată noaptea. Cu toate acestea, capacitatea copiilor de a dormi în timpul zilei este controlată mai mult de mediul lor.

“Influenţa genetică este doar o parte a ecuaţiei, care controlează durata somnului. Nu ar trebui să se renunțe la încercarea de a corecta durata somnului inadecvat sau obiceiuri de somn proaste devreme în copilarie,”, a declarat autorul studiului, Evelyne Touchette, un cercetător de psihologie la Universitatea Laval din Quebec.

Cercetătorii au descoperit că, la aproximativ 18 luni, este un moment deosebit de sensibil pentru a influența intervențiile părintești, a declarat Touchette.

“Acesta este un moment bun pentru a pune în aplicare strategii de somn , în scopul de a îmbunătăți obiceiurile de somn pe timp de noapte a copilului. “a spus ea.

Părinții nu ar trebui să presupună că un copil care nu pare să dormă suficient nu are nevoie de mai mult somn, a spus Touchette.

Doar 5% dintre bebeluşii studiaţi puteau fi consideraţi ca fiind în mod natural copii care dorm puţin şi care păreau să aibă nevoie de mai puţin de 10 ore de somn pe noapte. Părinţii n-ar trebui să presupună numaidecât că bebeluşul lor este un astfel de copil. Mult mai adesea, copiii nu dorm destul noaptea din alte motive, spun cercetătorii.

În timp ce copiii pot varia în obiceiurile lor de somn , există câteva repere pentru a căuta, “strategii de succes de somn pentru copii”, a spus dr. Dennis Rosen, director medical asociat al Centrului pentru tulburari de somn pediatru la Spitalul de Copii din Boston.

La 6 săptămâni de viață, copiii vor începe dormind de doua-trei ori pe zi, apoi se mută la două reprize de somn de zi, începând cu zi de vârsta de 6 luni, a spus el. La 18 luni, un copil mic trebuie să aibe un singur pui de somn în timpul zilei, iar până la vârsta de 5 ani, majoritatea copiilor renunţă să mai doarmă după amiază, dar mulţi renunţă mai devreme.

În cadrul studiului din Quebec, 4 la sută dintre copii au renunţat la somnul de dupa-amiază de la 4 ani, iar 68 la suta intr-un studiu similar din Italia, ceea ce înseamna că si factorii culturali un anumit impact asupra somnului.

Este bine să găsim un echilibru între a petrece suficient timp în pat, dar nu prea mult timp, a declarat Rosen.

Copiilor care nu li se acordă suficient timp pentru a dormi vor deveni de multe ori iritabili și capricioşi, iar copiii care stau în pat mai mult decât au nevoie, de multe ori nu va rămâne adormit, sau se va trezi de mai multe ori pe parcursul nopții.

Atât Rosen și Touchette a declarat că este important să se stabilească o rutina care permite autonomia copilului în a obține ei înșiși să doarmă.

“De la aproximativ [6 luni], am recomanda punerea copiii la culcare atunci când acestea sunt somnoros, dar încă treaz, astfel încât acestea să poată dezvolta asociațiile de somn-debut adecvate și să învețe să adormi pe cont propriu “, a spus Touchette, adăugând că acest lucru ajută, de asemenea, copiii să adormă repede atunci cand se trezesc noaptea.

Părinții ar trebui să caute posibile probleme de somn, cum ar fi sforăitul, sau pauze în respirație.

“Acestea sunt lucruri care nu sunt probleme medicale, dar ele pot fi destul de perturbatore”, a declarat Rosen. “Părinții trebuie să doarmă la fel de bine. Vorbind cu cineva care are cunoştinţe vaste despre somnul la copii, un medic pediatru sau de specialitate, poate fi foarte benefic.”

Sursa: Televiziunea Medicala

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.