Cât de importantă e vârsta partenerului în caz de infertilitate?

1

Multă vreme s-a crezut că bărbații pot deveni tați la orice vârstă, pentru că fertilitatea lor nu ar fi afectată de trecerea anilor, așa cum se întâmplă în cazul femeilor. La construirea acestui mit au contribuit, poate, și unele cazuri de bărbați – celebri sau nu – care și-au ținut în brațe copiii nou născuți la vârste la care alții mergeau să își ia nepoții de la grădiniță sau de la școală.

Acum, după ani de experiență și cazuistică bogată, specialiștii în infertilitate demolează mitul: și vârsta partenerului contează. Chiar dacă declinul este mai puțin dramatic decât în cazul femeilor, și bărbații au un ceas biologic…

Spre deosebire de numărul limitat de ovule pe care femeile le au la naștere, organele de sex masculin (testicolele în special) creează peste 100-200 de milioane de spermatozoizi noi în fiecare zi. În teorie, s-ar putea spune că sunt suficienți încât să credem că bărbații nu au niciun risc să „rămână” fără spermatozoizi odată cu vârsta, așa cum este în cazul femeilor și a ovulelor lor. Cu toate acestea, există o serie de factori – inclusiv, da, vârsta! – care pot afecta producția de spermă sau procesul de ejaculare și, prin urmare, pot determina scăderea fertilității masculine.

Studiile efectuate au demonstrat că, într-adevăr, creșterea vârstei masculine este asociată cu scăderea fertilității masculine, definită ca timp crescut până la obținerea unei sarcini. Într-un studiu efectuat pe mai mult de 8.000 de sarcini, s-a constatat că concepția într-un an a fost cu 30% mai puțin probabilă pentru bărbații peste 40 de ani, comparativ cu cei sub 30 de ani. Într-un alt sondaj, realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.976 de femei, a fost găsit un efect al vârstei și mai puternic. Cercetătorii au raportat că timpul mediu de obținere a unei sarcini la bărbații cu vârsta de 45 de ani și mai mult a fost de cinci ori mai mare decât timpul mediu pentru bărbații sub 25 de ani.
Am stabilit că spermatozoizii se reînnoiesc zilnic. Deci, de ce constatăm că rata fertilității masculine scade odată cu vârsta? În primul rând, pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, apare un risc crescut de afecțiuni medicale care afectează sănătatea sexuală și fertilitatea. Ne referim la disfuncția erectilă și afecțiuni oncologice. Dar chiar și bărbații perfect sănătoși experimentează o scădere a fertilității. Iată câteva potențiale cauze ale acestui declin:

  • Scăderea motilității spermatozoizilor, adică a capacității acestora de a se deplasa și de a „înota” în mod corespunzător spre ovul. Cercetările demonstrează că motilitatea spermatozoizilor scade odată cu vârsta; un studiu efectuat asupra bărbaților sănătoși, nefumători, a demonstrat că motilitatea a scăzut cu 8% pe an. Motilitatea este dezvoltată pe măsură ce spermatozoizii călătoresc prin prostată și epididimă, astfel încât scăderea ei este cauzata de declinul funcțiilor acestor glande, pa măsura înaintării în vârstă.
  • Scăderea morfologiei spermei. „Morfologie” se referă la mărimea și forma spermatozoizilor. Studiile indică faptul că morfologia normală a spermatozoizilor scade cu 2 – 9% pe an, ceea ce duce la o scădere cu 4-18% a morfologiei normale pe o perioadă de 20 de ani. Un număr mai mic de spermatozoizi cu formă normală determină scăderea fertilității masculine, deoarece sperma cu morfologie anormală este mai puțin probabil să fecundeze un ovul.
  • Scăderea volumului seminal. Odată cu vârsta, poate exista o scădere foarte ușoară a volumului de material seminal ejaculat, dar după 45 de ani acest aspect se modifică tot mai pronunțat. Cu toate acestea, în privința scăderii volumului de material seminal ejaculat și a impactului pe care îl are asupra fertilității masculine, lucrurile încă nu sunt chiar 100% clare. Dar există suficiente premise…

Când începe să scadă fertilitatea masculină? La fel ca cea feminină, de-a lungul vârstei adulte. Cu o deosebire. Aceea că, la vârsta de 40 de ani, fertilitatea unei femei este deja semnificativ afectată de reducerea rezervei ovariene, pe când la bărbați declinul abia de-acum începe.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).

https://www.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Cât de importantă e vârsta partenerului în caz de infertilitate? • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.