Cat de (ne)sanatoasa e painea din comert

Cat de (ne)sanatoasa e painea din comert

0

Painea din comert, nu numai din faina de grau, ci si cu ulei de palmier, faina de fasole, fibre de citrice! In plus, o “colectie” de E-uri, sursa a numeroase boli! Vezi ce paine e mai sanatoasa si cea de care trebuie sa te feresti!

Painea reprezinta produsul obtinut prin coacerea unui aluat dospit, preparat doar din patru ingrediente: faina (de grau sau secara, eventual in amestec cu alte fainuri de cereale, de leguminoase sau de cartofi), drojdie de panificatie, sare de bucatarie si apa. Dictionarul explicativ al limbii romane defineste cuvantul ā€žpaineā€ ca fiind un ā€žaliment de baza al omuluiā€, reprezinta baza hranei zilnice a romanului, un simbol al ā€žhranei vietiiā€, de aceea fabricarea painii trebuie sa constituie o preocupare esentiala, de interes national, noteaza Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in privinta consumului de paine. Astfel, un roman consuma in medie 97 kg de paine pe an.

APC Romania a efectuat un studiu ce a vizat 52 tipuri de paine feliata din marile structuri comerciale (hipermarketuri / supermarketuri), cu gramajul cuprins intre 240 g si 700 g, prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Romanii si… painea

“Studiile asupra acestui comportament (H. Domnariu, C. Goga, februarie 2015) releva ca in circa 6 din 7 gospodarii se consuma paine alba, in ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de paine alba pentru sanatate. Explicatia este, fara indoiala, legata de pretul mai accesibil al acestui sortiment de paine, fata de pretul altor sortimente mai sanatoase. Este demn de remarcat ca circa un sfert din gospodariile tarii practica preparatul painii in casa, evident in unele cazuri doar ocazional. Poate fi consemnat ca fapt pozitiv faptul ca aproape un sfert dintre consumatori nu mai consuma paine la cina, ceea ce poate fi un succes al constientizarii interesului pentru sanatate”, spune prof. univ. dr. Ion Schileru de la Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii – ASE Bucuresti.

Ce a stabilit Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania privind painea din comert

La 96% dintre produsele analizate nu se respecta reteta traditionala a painii (faina, apa, drojdie, sare). S-au identificat si alte ingrediente precum:Ā margarina, ulei vegetal de palmier, zahar, faina de soia, faina de fasole, fibre vegetale, glucoza, fibre de citrice, lapte praf, sirop de glucoza, zer praf,Ā ulei de rapita, amidon de porumb, faina de orez, faina de porumb, gluten, grasimi vegetale nehidrogenate, fulgi de cartofi, acid ascorbic, acid sorbic,Ā diacetat de sodiu, carbonat de calciu, cisteina, esteri ai acidului diacetiltartric cu mono si digliceride ale acizilor grasi, propionat de calciu, stearoilĀ 2 lactilat de sodiu, fosfat monocalcic, guma de guar, guma de xantan, hidroxipropilmetilceluloza, mono si digliceride ale acizilor grasi, acid tartric,Ā glicerina, citrat de lecitina, esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi.

La 73% dintre produse s-au identificat conservanti alimentari, iar la 60% – adaosul de gluten, fapt ce arata ca faina folosita la fabricarea painiiĀ feliate esteĀ saraca in proteine, are o capacitate redusa de hidratare, deci o calitate inferioara.

La 56% din paini erau adaosuri de zaharuri cum ar fi: glucoza (indice glicemic 100) si sucroza (zahar ā€“ indice glicemic 70). Glucoza si sucroza suntĀ carbohidrati cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapida, fapt ce obliga pancreasul sa secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozeiĀ din sange. Oferind mai multa energie organismului de cat are nevoie, excesul de glucoza se depune sub forma de grasimi sau colesterol pe vasele de sange,Ā fapt ce provoaca pe termen lung boli precum constipatia cronica, cancer de colon si afectiuni cardiovasculare.

La 47% dintre produsele analizate s-au identificat in compozitia painii uleiul de palmier si uleiul de rapita, iar un sfert din painea verificata contineaĀ alte tipuri de faina decat cele obtinute din grau: faina de soia, faina de fasole, faina de orez si faina de porumb. La 12% dintre produsele analizate s-a folosit margarina, care contine grasimi trans (ā€œcele mai releā€), care genereaza colesterol si predispun la boli de inima.

S-au identificat 18 aditivi alimentari in painea din comert:

E170 ā€“ carbonat de calciu este un colorant de suprafata care in concentratii mari provoaca flatulenta, constipatie si hemoroizi. De asemenea, poate favorizaĀ in timp, tulburari de comportament, dureri abdominale, slabire musculara si pietre la rinichi.
E200 ā€“ acid sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii siĀ tulburari respiratorii.
E262 ā€“ diacetat de sodiu este un conservant care indeplineste si functia de reglare a aciditatii.
E282 ā€“ propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene si reactii alergice.
E300 ā€“ acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care in cantitati mari poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formareaĀ calculilor la rinichi.
E334 ā€“ acid tartric este un agent de reglare a nivelului de aciditate.
E344 ā€“ citrat de lecitina este folosit ca si conservant.
E341 ā€“ fosfat monocalcic se foloseste ca agent de solidificare si poate produce tulburari ale tranzitului intestinal.
E412 ā€“ guma de guar, agent de ingrosare. Poate provoca alergii.
E415 ā€“ guma de xantan este produsa prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei. Este folosit in industria alimentara ca stabilizator si agent deĀ ingrosare.
E422 ā€“ glicerina se foloseste ca umectant cu rol in pastrarea hidratarii painii pentru a mentine in mod artificial prospetimea acesteia.
E464 ā€“ hidroxipropilmetilceluloza – Are multiple utilizari, in principal ca agent de ingrosare, dar si ca umplutura, fibre dietetice, agent antiaglomerant siĀ emulgator.
E471 ā€“ mono si digliceride ale acizilor grasi – aditivul este un emulgator , deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile.
E472 ā€“ esteri ai glicerolului cu acidul acetic si acizi grasi – Esteri ai grasimilor sintetice, produsi din glicerol, acizi grasi naturali si alti aciziĀ organici (acetic, lactic, tartric, citric). Acizii grasi sunt in principal de origine vegetala, dar pot fi folosite si grasimi de origine animala. Produsul,Ā in general, este un amestec de alte produse, cu o compozitie asemanatoare grasimilor naturale partial digerabile esterificate cu alti acizi naturali.
E472e ā€“ esteri ai acidului diacetil tartric cu mono si digliceridele acizilor grasi.
E481 ā€“ stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator si agent de tratare a fainei.
E920 ā€“ cisteina este agent de tratare a fainei, nu se adauga in faina integrala, iar diabeticii trebuie sa evite aceasta substanta pentru ca poate interferaĀ cu insulina.

Concluzia? “Painea feliata, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea painii traditionale”

“Painea feliata este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea painii traditionale. In compozitia ei existaĀ ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, faina de fasole, faina de soia, fibrele de citrice etc, la careĀ se adauga aditivi alimentari din belsug. Recomand consumatorilor sa consume paine neagra, paine integrala si paine graham, realizata numai din cele patruĀ tipuriĀ de ingrediente (faina neagra/faina integrala/faina graham, apa, drojdie si sare), deoarece numai asa pot beneficia de substante minerale (calciu, fosfor siĀ fier), fibre, vitamine din complexul B (B1, B2 si B6) si vitamina PP. Totodata, le sugerez sa cumpere paine numai dupa o atenta verificare a ingredientelor,Ā a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale si de sanatate, care apar pe ambalajul unor produse de acest tipā€, a declarat conf.Ā univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC Romania.

Ce ar trebui sa stie consumatorul de paine

Painea din faina alba contine mai putine vitamine si saruri minerale decat painea din faina neagra, pentru ca faina alba nu contine si partea exterioara aĀ bobului de cereale, in care se afla cea mai mare parte a vitaminelor si sarurilor minerale.

Painea din faina realizata in sistem industrial contine mai putine elemente valoroase decat painea preparata din faina integrala obtinuta la o moara unde nuĀ se degermineaza boabele de cereale, pentru ca germenii macinati in faina contin cea mai mare concentratie de elemente vitale valoroase, dar prezenta lor inĀ faina ii reduce termenul de pastrare si acest fapt constituie un neajuns pentru lumea afacerilor din domeniu.

Cea mai buna paine pentru consumul adultilor sanatosi este painea integrala si proaspata, dar nu calda.

Painea prajita este foarte buna pentru persoanele sanatoase, indeosebi daca este consumata la micul dejun, pentru ca ajuta la digestie.

Painea neagra veritabila, nu cea fabricata cu adaos de colorant, este de asemenea, foarte buna pentru adultii sanatosi. Painea neagra veritabila se cunoasteĀ urmarind aspectul in sectiune: cea veritabila prezinta o retea de puncte mai inchise la culoare, care sunt fragmente de tarate; cea colorata are in sectiuneĀ o culoare uniforma, fara punctele specifice.
Painea neagra colorata este mai ieftina si mai putin sfaramicioasa decat painea neagra veritabila. Painea neagra nu este recomandata copiilor cu varste subĀ sase ani,Ā dar nici persoanelor cu aparat digestiv sensibil.

Painea mai ieftina nu contine aditivi ori contine mai putini, pentru ca producatorii nu isi permit cheltuieli suplimentare. In schimb, se adauga amelioratoriĀ in faina, pentru ca aceasta sa dospeasca mai repede si sa dea, dupa coacere, o paine pufoasa. In localitatile mici nu se folosesc amelioratori, painea de
acolo fiind mai sanatoasa, dar mai inchisa la culoare si mai putin pufoasa.Atat painea ambalata cat si cea feliata contin aditivi de mentinere a prospetimiiĀ si de prevenire a mucegairii.

Painea calda nu se pastreaza in pungi de plastic sau de panza, ci numai pe suporturi din materiale emailate ori din lemn, precizeaza prof. univ.dr. IonĀ Schileru, intr-un material publicat de APC Romania.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.