Cat de periculoasa e tigara pentru nefumatori!

0

Fumul de tigara, daunator nu numai pentru fumatori, ci si pentru nefumatori! Impactul vizeaza intreaga familie – iata pericolele pentru copiii care stau in preajma unui fumator!

Inspirarea fumului de tigara de catre nefumatori, intr-un mediu in care se fumeaza, este la fel de daunator pentru sanatate ca si fumatul propriu-zis! Fumul de tigara contine multi vapori si particule, astfel incat inhalate, acestea sunt daunatoare atat pentru fumator cat si pentru persoanele din apropierea acestuia.

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante, multe dintre ele fiind toxice, mutagene, cancerigene si farmacologic active. Dintre substantele toxice ce se afla in fumul de tigara, amintim:
cancerigene: hidrocarburile policiclice aromatice si nitrozaminele (benzpirenul);
nicotina – drog adictiv- onoxidul de carbon – afecteaza transportul oxigenului in sange;
oxizii de azot – cauzeaza ditrugerea plamanului, ducand la emfizem;
acidul cianhidric – afecteaza cilii si plamanul;
acroleina, amoniacul, dioxidul de azot si formaldehida – afecteaza plamanul;
metale grele (76 metale grele, dintre care: nichel, arsen, cadmiu, crom, plumb) – sunt asociate cu aparitia cancerului;
substante radioactive (Poloniu 210, Potasiu 40, Radiu 226, Radiu 228, Thoriu 228) – cu efect cancerigen.

Cand un nefumator se casatoreste cu un fumator, riscul de a face cancer pulmonar si boli cardiovasculare se dubleaza pentru nefumator.

Copiii si sugarii au tesuturi delicate si fragile si pot fi foarte usor afectate de catre fumatul pasiv. De la fumul de tigara, ei pot sa dezvolte alergii, astma, bronsite cronice, boli cardiovasculare. Multi dintre ei pot sa se imbolnaveasca de cancer, odata cu inaintarea in varsta. Copiii care provin de la parinti fumatori sunt spitalizati mai frecvent pentru bronsita si pneumonii in primul an de viata. Prezinta mai multe infectii respiratorii acute in primii doi ani de viata, au mai frecvente infectii cronice ale urechii, tuse si expectoratie, precizeaza DSP Timis.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estima că circa 31% din populaţia Romaniei fuma în mod curent în 2010 (aproximativ 5,7 milioane de persoane), iar studiul GATS 2011 documenta o prevalenţă de 26,7 % a celor ce fumau zilnic. OMS apreciaza că în 2025 inca va fuma circa 23% din populaţia Romaniei (aproximativ 4 055 400 persoane), cu condiţia, nota bene, ca eforturile privind controlul asupra tutunului sa nu slabeasca.

In Romania, se fumeaza zilnic peste 5 milioane de pachete de tigari, iar aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori, potrivit Societăţii Romane de Pneumologie.

In fiecare an, în a treia joi din noiembrie, este marcată, Ziua Natională fara Tutun, prilej nimerit pentru ca cei care fumeaza sa se gandeasca la impactul fumului de tigara asupra sanatatii lor si a celor din jur.

Share.

Leave A Reply