Cat de periculoase sunt alunitele - pot fi rupte?

Cat de periculoase sunt alunitele – pot fi rupte?

0

Ce sunt alunitele, de unde apar? Exista tot felul de informatii legate de ele: pot fi rupte, zgariate? Ce spun medicii dermatologi, legat de transformarea alunitelor in cancer de piele, ce trebuie sa faci ca sa previi asta !

Alunitele – mic ghid. Expunerea la soare poate predispune la aparitia lor

Alunitele sau nevii melanocitari sunt leziuni in general de culoare bruna, dar posibil si de culoarea pielii sau rosiatice, care pot aparea in orice zona a corpului, dar mai ales in zonele expuse la soare, in egala masura la barbati si femei. Alunitele pot fi mostenite (congenitale) sau dobandite in cursul vietii. Expunerea la soare sau alte surse de lumina UV pot predispune la aparitia alunitelor prin mecanisme care nu sunt complet intelese, se arata intr-un material realizat in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor ”Frumusetea la 40 de ani”, derulata timp de 12 luni, in perioada martie 2015 – februarie 2016.

Alunitele – inofensive, chiar daca sunt traumatizate, rupte, zgariate, atata timp cat se vindeca repede!

O alunita se poate transforma in melanom o data cu trecerea timpului, iar pe de alta parte un melanom poate aparea initial ca o alunita inofensiva. La orice modificare sau semn de suspiciune consultati un medic dermatolog pentru sfaturi.

Lucrurile sunt clar: majoritatea alunitelor sunt inofensive, chiar daca sunt traumatizate, rupte, zgariate, atata timp cat se vindeca intr-o perioada scurta de timp si nu isi schimba forma, culoarea, structura.

Alunitele si melanomul: ce fel de celule sunt in fiecare

Motivul tuturor campaniilor de constientizare asupra riscului de melanom porneste de la o celula numita melanocit (celula responsabila de coloratia normala a pielii prin productia de melanina sau pigment).

Alunitele sunt, de fapt, aglomerari de astfel de celule/ melanocite la diferite niveluri ale pielii. Celulele/ melanocitele din alunite sunt absolut normale, simetrice, ordonate. Din acest motiv, alunitele vor aparea pe piele sunt forma unor mici pete brune de forma si culoare relativ regulate. Melanomul, pe de alta parte, reprezinta o aglomerare de celule/ melanocite maligne sau canceroase. Acestea sunt de forme si dimensiuni variabile, distribuite haotic si inlocuiesc celule normale. Ca urmare, melanomul va aparea ca o pata cu forma neregulata si culoare variabila, care creste relativ rapid.

Alunitele – cartografierea lor

Analiza microscopica si urmarirea digitala a alunitelor (molemapping)- specialistul dermatolog examineaza pacientii “din crestet pana in talpi”, identifica alunitele ce trebuie analizate, le fotografiaza cu ajutorul unei camere performante iar apoi realizeaza o cartografiere a acestora. Cu ajutorul unui video-dermatoscop de ultima ora, alunitele sunt analizate microscopic. Tehnologia permite o microscopie de suprafata si profunzime mica, preum si observarea eventualelor atipii sau a grupurilor de celule care se comporta anormal, acestea putand reprezenta arii cu potential malign. Avantajul deosebit al tehnicii este acela ca alunitele pot fi reanalizate dupa o periada stabilita.

Tratamentul alunitelor

Majoritatea alunitelor nu au nevoie de nici un tratament. Cele atipice pot fi doar urmarite, preferabil atat clinic, cat si microscopic sau excizate. Excizia este o procedura chirurgicala minora care va fi realizata sub anestezie locala (injectie). Procedura este de scurta durata urmata de pansamente si o evaluare dupa cateva zile. Ulterior alunita va fi trimisa pentru analiza histopatologica in vederea diagnosticului final.

Ce este melanomul malign?

Este un cancer de piele format din inmultirea dezorganizata a celulelor care produc pigment in piele (melanocitele care produc melanina). Boala se dezvolta initial doar pe piele dar are o mare capacitate de metastazare. De aceea, tratamentul chirurgical de indepartare a leziunii trebuie facut cat mai repede. Cand tumora este depistata precoce, operatia asigura vindecarea. Cu cat tumora este mai avansata cu atat sansele de supravietuire sunt mai mici, melanomul malign fiind o boala letala. Melanina este substanta care determina culoarea pielii si o apara in acelasi timp de arsura solara. Cand melanocitele devin canceroase, ele se inmultesc, cresc in dimensiuni si invadeaza alte tesuturi. O alunita care isi schimba culoarea, dimensiunea, forma poate fi un melanom malign. Mai multe, pe canceruldepiele.ro.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.