Cat de periculos este monoxidul de carbon

0

Evenimentul tragic din clubul Colectiv atrage atentia asupra unui pericol cotidian – intoxicatia cu monoxidul de carbon. Cum reactioneaza omul la acest gaz?

Monoxidul de carbon este incolor, inodor, insipid si… otravitor

Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor, de exemplu, in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau in aprinderea unor focuri. Monoxidul de carbon este principala cauza a deceselor in urma incendiilor!

Cand inhalezi monoxidul de carbon, acesta poate cauza dureri de cap, sufocari sau chiar decesul. Deoarece nu poti vedea, mirosi sau gusta acest gaz, otravirea poate avea loc asupra oricui, oricand si oriunde. Toata lumea este supusa riscului, dar femeile insarcinate, copiii, varstnicii, cei care au probleme cu inima si plamanii, prezinta un risc mai ridicat.

Simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon

Simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon variaza de la simptome usoare, pseudogripale (cum ar fi durerile de cap sau de stomac, urmate de febra) pana la tulburari severe ale inimii si creierului. Expunerea prelungita la cantitati reduse de monoxid de carbon, pe parcursul mai multor zile, poate determina moartea. Oamenii reactioneaza in mod diferit la expunerea la cantitati identice de monoxid de carbon. De aceea, monoxidul de carbon poate avea urmari usoare pana la cele grave, asupra diverselor persoane cu acelasi grad de expunere. Simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon nu sunt specifice si de aceea pot fi asemanatoare cu simptomele prezente in alte boli. Aceste simptome includ: dureri de cap, greata, stare de voma (adesea intalnite la copii), ameteala, oboseala, se arata intr-un material realizat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Petrodava” al judetului Neamt – Servciul Prevenirea Incendiilor.

Cutremurator: au iesit afara din club, au intrat inauntru sa ajute alti oameni, dar nu s-au mai intors

“Am luat o bucata de burete. Am ars-o in instalatii speciale si am analizat gazul rezultat in urma arderii. Ne-am socat, nu ne-am imaginat sa gasim atat de multe substante toxice, puternice la un loc. Se stie ca orice arde consuma oxigen. Din gazul analizat am putut constata ca ponderea cea mai mare era a monoxidului de carbon. Acesta se leaga de hemoglobina din sange si formeaza carboxihemoglobina, care omoara fara sa simti”, a explicat profesorul universitar Ecaterina Andronescu, specialist in chimie organica, citata de Mediafax, dupa ce o echipa de chimisti de la Universitatea Politehnica a analizat gazul rezultat, identic cu cel degajat in incendiul de la Colectiv.

“Au fost unele persoane care au iesit afara din club, se simteau bine, au intrat in club sa ajute alti oameni, dar nu s-au mai intors. Pentru ca s-au intoxicat cu monoxid de carbon, care, asa cum am spus, blocheaza hemoglobina si mori pe loc”, a adaugat Ecaterina Andronescu.

Incendiul din Clubul Colectiv a provocat, pana acum, 32 de decese, iar peste 130 de persoane au fost spitalizate – unele dintre ele sunt in stare critica!

Share.

Leave A Reply