Cata apa avem nevoie zilnic, cum se calculeaza?

Cata apa avem nevoie zilnic, cum se calculeaza?

0

Cum se calculeaza necesarul de apa pentru un adult si de ce copiii, femeile gravide, cei care depun efort fizic si bolnavii au nevoie de mai mult lichid vital? Iata raspunsurile!

Cine prezinta risc crescut de deshidratare

In conditii normale, un adult metabolizeaza 2,5-3 litri de apa pe zi, reprezentand echilibrul dintre aportul si pierderea de apa, se arata intr-un Ghid pentru alimentatia sanatoasa, realizat de Societatea de Nutritie din Romanie si publicat de Ministerul Sanatatii.

Copiii au un risc crescut de deshidratare în conditiile temperaturii crescute a mediului ambiant, deoarece rata metabolica crescuta a acestora determina producerea unei cantitati crescute de caldura, iar suprafata cutanata (de care depinde evaporarea) raportata la masa corporala este mare.

Femeile gravide si cele care alapteaza au, de asemenea, un necesar crescut de apa.

Varstnicii au un risc crescut de deshidratare datorita alterarii mecanismului fiziologic al setei, ceea ce duce la un aport hidric insuficient pentru satisfacerea nevoilor.

Adultii care muncesc la temperaturi ridicate sau care sunt implicati în eforturi fizice crescute pot pierde prin transpiratie pana la 2 litri de apa pe ora.

Sursele de apa ale organismului sunt:
– apa din lichide: consumul zilnic de apa si de alte lichide este de 1200-1500 ml;
– apa din alimente: alimentele contin proportii variabile de apa; cantitatea de apa adusa zilnic de acestea este de aproximativ 700-1000 ml;
apa provenita din procesele de oxidare: procesele de oxidare au ca produs final apa metabolica, a carei cantitate este de 200-300 ml/zi.

Cum se elimina apa din organism

În mod fiziologic, apa este eliminata din organism pe patru cai:
renala: adultul are în conditii normale o diureza zilnica de 1000-2000 ml; pierderile renale se împart în obligatorii (900 ml/zi, care reprezinta cantitatea de apa care se pierde pentru îndepartarea substantelor care se elimina în mod normal prin urina) si facultative (500 ml, care sunt excretati în vederea mentinerii balantei hidrice);
cutanata: aproximativ 300 ml de apa se pierd zilnic la nivel cutanat prin difuziune; se pot pierde suplimentar 100 ml prin perspiratie normala; în conditii de crestere a temperaturii mediului ambiant sau efort fizic crescut se pot pierde înca 250 ml sau mai mult;
pulmonara: prin respiratie se pierd zilnic 350 ml apa; aceasta cantitate variaza în functie de conditiile climaterice, fiind mai redusa la cald si umezeala si mai crescuta în conditii de temperaturi scazute;
intestinala: prin materiile fecale se pierd zilnic 150-200 ml apa, pierderi crescute se produc în conditii de diaree.

Necesarul de apa pe zi – 35 ml/kg corp la adulti

În general, se recomanda un aport de 1 ml apa pentru o kcal pentru adulti si 1,5 ml pentru o kcal pentru copii. Aceasta corespunde la 35 ml/kg corp la adulti, 50-60 ml/kgcorp la copii si 150 ml/kg corp la nou-nascuti. Necesarul este, prin urmare, de 2-2,5 litri/zi la adulti, în functie de marimea corporala.

La copii, necesarul este mai mare, datorita capacitatii reduse a rinichilor de a limita diureza, procentului crescut de apa din compozitia corporala si suprafetei corporale mari.

Femeile gravide au un necesar zilnic de apa cu 600-700 ml mai mare, datorita nevoilor crescute pentru productia lactata. Necesarul este crescut si în cazul celor care executa efort fizic de intensitate crescuta si în cazul celor bolnavi.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.