Cand sunt intrebati de catina, majoritatea oamenilor ori nu o cunosc, ori spun ca nu le place. Gustul ei este acru, insa aceasta nu se consuma ca atare, ci poate fi incorporata in diverse preparate cum sunt sucurile, smoothies sau poate fi consumata sub forma de pudra sau ulei.
Catina nu o consumam pentru desfatarea papilelor gustative, ci pentru hranirea celulelor noastre care au mare nevoie de nutrienti de calitate.
Fructul de catina este apreciat pentru urmatoarele vitamine: vitamina C intr-o cantitate foarte mare; A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, fiind astfel considerata o polivitamina naturala de exceptie; polifenoli si substante taninoase, beta-caroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, aminoacizi esentiali.
Fructele au efecte in toate afectiunile provocate de carenta unor vitamine, fiind recomandate pentru convalescenti, in stari de slabiciune, ca tonice pentru copii si persoane in varsta.
Catina – efecte benefice
Efecte benefice ale fructelor: aparat circulator, hemoragii, insuficienta renala, edeme, insuficiente cardiace, antiagregant plachetar, antitumoral, antiinfalamator, antioxidant, antispastic, coleretic, diuretic, antihipotentiv, hipoglicemiant.
Astfel, catina:
- sprijina functia ficatului de a detoxifia;
- protejeaza impotriva bolilor de inima;
- scade colestrolul si trigliceridele din sânge;
- este recomandata in caz de diabet, ajutand la echilibrarea glicemiei;
- ajuta in combaterea stresului si depresiilor, prin continutul de serotonina;
- are efect cicatrizant;
- creste puterea de aparare a organismului impotriva bolilor;
- incetineste imbatranirea prematura.
Catina se poate utiliza ca adjuvant in urmatoarele afectiuni:
- Pentru uz intern: hepatite acute si cronice, ciroza hepatica, diaree, dizenterie, boli coronariene, hipertensiune arteriala, anxietate, depresie, afectiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataracta), boli care se datoreaza imunitatii scazute, sensibilitate crescuta la infectii, boli ale prostatei, tumori benigne si maligne, cancer de colon, tuberculoză, cancer pulmonar, astm bronsic, hipertiroidism, guta.
- Pentru uz extern: tratamentul local al arsurilor termice si chimice, degeraturilor, ranilor cu vindecare lenta. Este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protectie impotriva radiatiilor solare sau de alta natura.
Ceaiul de catina
Ceaiul de catina are efect antidiareic, antireumatismal, depurativ, in dermatoze si urticarii.
Uleiul de catina
Uleiul de catina contine 80-90% acizi grasi esentiali dintre care: oleic, linoliec, linolenic, pantotenic, palmitoleic. Este folosit in urmatoarele afectiuni: ulcer gastric si duodenal, alergii, diaree, urticarie, reumatism, afectiuni circulatorii, hepatice si endocrinologice, alcoolism, anemii, astenie si stres. Se foloseste si in geriatrie, cu rezultate foarte bune. Produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare. Uleiul de catina este un intaritor pentru ochi, marind acuitatea vizuală, combate oboseala oculara si incetineste evolutia bolilor de ochi.
Siropul de catina
Siropul de catina este un depurativ de exceptie, cu rol major in eliminarea de urati si substante toxice, realizandu-se o dezintoxicare blanda a organismului. Este diuretic si purgativ, putand fi folosit in afectiunile renale. Siropul de catina obtinut prin presare la rece isi pastreaza nealterate si fara sa se piarda toate substantele active terapeutic.
In general, fructele, sucul si siropul de catina nu se administrează seara, deoarece au un efect energizant si pot perturba somnul.
La noi in tara, catina creste salbatic in multe regiuni deluroase. Peste iarna, fructele se pastrează cel mai bine in miere de albine sau la congelator. Cand consumati fructele ca atare, mestecati-le bine, astfel incat sa se sfarme si semintele care sunt, de asemenea, extrem de benefice.
Adeseori suntem tentati sa ne dorim rezultate rapide, fara eforturi mari, punandu-ne astfel aproape toata increderea in pastile miraculoase, oferite de farmacii, insa este mai firesc sa va bizuiti pe puterea vindecatoare a naturii. Consumati, printre altele, si produsele naturale din catina si veti observa beneficiile extraordinare ale acestui supliment nutritiv oferit cu atata grija de natura.
Despre efectele terapeutice ale catinei se cerceteaza la ora actuala foarte mult, insa trebuie sa tineti cont ca in orice boala este absolut necesar sa se urmeze un regim alimentar care sa realizeze un aport de substante benefice pentru recuperarea organismului.
Din respect pentru sanatate,
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala
Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/
2 Comments
Cum se consuma?
Pingback: Primul parizer bio, fara aditivi, a fost inventat de patru romani • VoxMedical | Viata si sanatate