Catina – totul despre acest fruct miraculos

1

Catina romaneasca se remarca ca una dintre cele mai valoroase plante cu uz medicinal si alimentar din intreaga lume. Catina este un fruct care contine multe vitamine, este antioxidanta si neintrecuta stimulatoare a sistemului imunitar.

Cuprins:

  1. Generalitati
  2. Descriere
  3. Compozitie
  4. Utilizare

Catina – descriere

Catina mai este cunoscuta si sub denumirea de catina alba, sau catina ghimpoasa, catina de rau, sau chiar dracila.

Catina este un arbust tufos, foarte rezistent la ger si la seceta. Ii place lumina directa a soarelui, si nu se dezvolta suficient in zone umbrite.

Catina poate ajunge la inaltimea de 1,5-4 metri, dar poate ajunge si la 8 metri in conditii optime de mediu.

Catina infloreste in lunile martie-aprilie. Fructifica anual, insa abundent doar dupa varsta de 4-5 ani, si atunci o data la doi ani.

Catina de la noi din tara este raspandita indeosebi in regiunea deluroasa a Munteniei si Moldovei, fiind mai rara in stepele litorale ale Marii Negre. Cea mai larga raspandire a catinei a fost observata in zona bazinului raului Buzau, unde creste din abundenta atat de-a lungul albiilor raurilor si izvoarelor, cat si pe versantii care urca la mari inaltimi. Este o planta careia-i priesc terenurile salbatice, cu vegetatie diversa si insorite.

Catina care creste in tara noastra are un continut chimic de exceptie, poate cel mai bogat din intreaga lume. Planta a fost studiata si ameliorata in Statiunea Horticola “Maracineni”, unde s-au obtinut varietati cu tepi redusi.

Trebuie mentionat ca nicaieri in lume nici varietatea naturala a catinei, nici soiurile ameliorate nu au contin atat de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi si aminoacizi la nivelul catinei care creste in Romania, mai ales in zona subcarpatica.

Catina – compozitie

Fructele de catina constituie cea mai bogata sursa naturala de vitamina A, vitamina E, carotenoizi si flavonoizi.

Fructele de catina contin de de 10 ori mai multa vitamina C decat citricele si de doua ori mai multa decat fructele de maces.

Catina contine si cantitati mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F si P, alaturi de microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli. In urma analizelor de laborator a reiesit ca fructul catinei contine substanta uscata in proportie de doar 10-20%, restul compozitiei constand in zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloza, proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, tot complexul vitaminelor B.

Celebrul si cautatul ulei de catina contine la randul sau, in proportie de circa 80-90% acizi grasi esentiali, licopen, tocoferoli si fitosteroli. Semintele de catina sunt bogate in acizi grasi nesaturati, iar frunzele si scoarta arbustului contin tocoferol si sitosterol.

Catina – utilizare

Frunzele, scoarta, semintele, dar mai ales fructele de catina au rezultate extraordinare atat in scop medical, cat si alimentar.

Catina nu are efecte secundare negative.

Foarte apreciat este uleiul de catina, fiind utilizat cu un succes deosebit chiar si in cazuri grave de arsuri termice si chimice, sau afectiuni ale pielii determinate de expunerea la iradieri.

Uleiul de catina este folosit si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei si starilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice, alcoolismului, anemiei, asteniei si chiar stresului.

Utilizarile catinei in geriatrie au dat rezultate spectaculoase, iar cercetarile recente o recomanda si in oncologie. Cercetari efectuate in Marea Britanie au descoperit capacitatea catinei de a inhiba dezvoltarea unor tumori.

De asemenea, catina este eficienta si in tratarea hipertensiunii arteriale, afectiunilor coronariene, oftalmologice si gingivale.

Catina este un redutabil antidepresiv, antiacneic, contra keratozei, leucoplaziei, antimutagen, antioxidant in mastite, rinite, fotofobii, boli cronice pulmonare.

Catina este folosita cu succes si in tratamentul psoriazisului, in prevenirea cancerului si ca imunostimulator, prevenirea adenoamelor, tratamentul cancerului mamar, antibacteriana, inhibitoare a poftei de mancare in cazurile de obezitate, reglatoare a lipoproteineinemiei, tratamentul leucemiilor si limfoamelor, afectiuni osteoarticulare, O.R.L., inflamatii digestive, constipatie, afectiuni ale aparatului urinar si al celui genital, afectiuni hematologice, afectiuni virale, afectiuni ale sistemului nervos si psihice.

sursa

Share.