Cele mai frecvente cauze ale întârzierii menstruației

1

Majoritatea femeilor au ciclu menstrual la o perioadă de 28 de zile. Cu toate acestea, el poate varia de la 21 la 35 de zile, fără ca acest lucru să fie considerat anormal. În două momente din viața unei femei este absolut normal ca el să fie neregulat eventual și pe o perioadă mai îndelungată de timp: atunci când se instalează, la pubertate, și în perioada de premenopauză. În rest, întâzieri mai mari decât cele acceptate, din intervalul sus-menționat, pot fi semnalul unor dezechilibre hormonale sau
chiar al prezenței unor afecțiuni medicale grave.

Întârzierea menstruației este asociată în primul rând sarcinii. Dar atunci când știi sigur că nu poți fi însărcinată, motivele pot fi dintre cele mai variate, iar un consult medical devine obligatoriu pentru identificarea cauzelor exacte. Iată care sunt cele mai frecvente astfel de motive:

Sindromul ovarelor polichistice – afecțiunea determină organismul să producă mai mult hormon masculin, iar acest dezechilibru are ca și urmare nu numai întârzierea menstruației ci și – în mod logic – oprirea ovulației. Și dezechilibrele în producerea insulinei (hormonul secretat de pancreas)
pot fi, de asemenea, cauza întârzierilor.

Bolile cronice – diabetul și boala celiacă, pot afecta, de asemenea, ciclul menstrual. Fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge sunt determinate și ele de modificările hormonale, așadar legătura este evidentă.

Afectările glandei tiroide – tiroida este cea care reglează metabolismul, așadar o glandă tiroidă hiperactivă sau subactivă ar putea fi, de asemenea, cauza întârzierilor ciclului menstrual.
Problemele aceste glande pot fi tratate cu medicamente, așa încât menstruația poate reveni la normal.
Menopauza precoce – majoritatea femeilor intră la menopauză între 45 și 55 de ani. Oprirea menstruației în jurul vârstei de 40 de ani (sau mai devreme) se numește menopauză precoce și are printre simptome și întârzierile ciclului menstrual.
Anticoncepționalele – este posibil să vă confruntați cu dereglări ale ciclului menstrual atunci când începeți sau opriți un tratament cu pilule contraceptive. Cel puțin în privința întârzierilor ciclului după dministrarea de anticoncepționale, ar putea dura până la șase luni de zile până când acesta să devină din nou regulat.
Greutatea corporală scăzută – femeile care suferă de tulburări de alimentație (cum ar fi anorexia sau bulimia) pot prezenta întârzieri ale ciclului menstrual. Și o scădere în greutate cu 10% față de cea considerată normală în raport cu înălțimea, poate avea ca și efect întârzieri ale menstruației.
Același lucru li se poate întâmpla și celor care practică sport în mod excesiv (de exemplu participă în mod regulat la maratoane). În cazul acestora se poate ajunge chiar până la încetarea menstruației.
Obezitatea – la fel cum scăderea în greutate provoacă modificări hormonale, același lucru este valabil și pentru creșterea exagerată în greutate.
Stresul – nu degeaba se spune că este unul dintre marii dușmani din zilele noastre. Cu capacitatea lui de a da peste cap sistemul endocrin, de a face „revoluție” printre hormoni, de a determina creșteri sau scăderi bruște în gretutate, stresul are o influență directă și asupra menstruației.

Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala

andreas-vythoulkas

Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitatelaparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.

In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr

Share.

1 Comment

  1. Pingback: Cele mai frecvente cauze ale întârzierii menstruației • VoxMedical | Viata si sanatate

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.