Cazurile de cancer la copii: cifre alarmante

Cazurile de cancer la copii: cifre alarmante

0

Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica a lansat Raportul privind Situatia Copilului cu Cancer in Romania. Documentul cuprinde date-cheie privind asistenta cazurilor de cancer la copii in Romania: pentru perioada 2012-2016, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza, pentru Romania, un numar de 444 cazuri noi de cancer, pe an, la copii cu varsta de pana la 14 ani fata de 377 in perioada anterioara, de patru ani.

Cazurile de cancer la copii: supravietuirea, cu 7% mai mica in leucemii acute, comparativ cu UE

Analiza datelor din Registrul National al Cancerelor la Copil, prin care noua din cele 12 centre de oncologie pediatrica din tara inregistreaza si urmaresc cazurile noi de cancer pentru Romania incepand cu septembrie 2009, arata o distributie a tipurilor de tumori similara cu statisticile internationale, dar trage un puternic semnal de alarma privind intarzierea cu care cazurile de cancer la copii sunt diagnosticate si tratate: din 2010 pana in 2012 procentul cazurilor care se prezinta in stadii avansate a crescut de la 30% la 43% din tumorile stadializabile!

Supravietuirea globala la 4 ani pentru cazurile diagnosticate la copii 0-14 ani in anul 2010 a fost de 71,6% comparativ cu 81% supravietuire la 5 ani inregistrata in centrele de oncologie pediatrica performante din Uniunea Europeana si Statele Unite.

Supravietuirea in cele mai frecvente cancere la copil comparativ cu UE a fost cu 7% mai mica in leucemii acute si aproape egala in limfoame, tumori cerebrale, retinoblastom. Decalaje mai mari de 10% se intalnesc in sarcoame ajungand aproape de 30% in tumorile osoase.Factorii care afecteaza sansele de supravietuire sunt prezentarea tardiva (in stadii avansate) in centrele de oncologie pediatrica, devierile de la standardele terapeutice si diagnostice (perioada 2010—2013 marcata de dificultati in asigurarea optima a schemelor citostatice) si uneori lipsa de complianta la tratament.

Asistenta de oncologie pediatrica conform standardelor europene, un drept fundamental al copilului!

Astazi, gratie eforturilor conjugate ale tuturor actorilor-cheie, in special a unor medici oncologi, a unor organizatii pentru pacienti si a mass-media, precum si suportul opiniei publice, exista mijloacele terapeutice disponibile care pot asigura rezultate similare centrelor de referinta ultramoderne in aproximativ 90% dintre cazurile de cancer la copii, cu conditia ca acestea sa fie diagnosticate in stadii precoce de boala.

”Asistenta de oncologie pediatrica conform standardelor europene este un drept fundamental al copilului care trebuie asigurat si in Romania”, a afirmat conf. dr. Monica Dragomir, presedintele Societatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica.

Cu toate acestea, persista limitari de acces pentru unele investigatii si terapii in cazurile de cancer la copii: terapii inovatoare si/sau off-label — unica sansa pentru tumorile cu prognostic slab, lipsa accesului la radioterapie cu sedare/anestezie pentru copii. Cea mai mare amenintare pentru viitorul copiilor cu cancer din Romania este in prezent criza acuta de resurse umane specializate, prin normare inadecvata, retentie scazuta a personalului, lipsa inlocuirii generatiilor de specialisti.

In perioada urmatoare, organizatii neguvernamentale din toata tara, ce reunesc specialisti, parinti sau furnizori de servicii socio-medicale, vor propune autoritatilor decidente masuri concrete care sa conduca la imbunatatirea situatiei copilului cu cancer in Romania prin intermediul unui Document de Pozitie pentru Copilul cu Cancer.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.