Urgențele, dispecerizate fără a ţine cont de limita administrativă a judeţului

Urgențele, dispecerizate fără a ţine cont de limita administrativă a judeţului

0

1771_articolPrima etapă a unui studiu prin care se va stabili cel mai apropiat echipaj de intervenţie la urgențe pentru fiecare localitate din zonele rurale, luând în considerare inclusiv echipaje din judeţele limitrofe, are ca termen limită de realizare data de 30 august. Potrivit acestei concepții, dacă cel mai apropiat echipaj de intervenţie se află într-un judeţ limitrof, acesta va putea fi dispecerizat la urgențe fără a ţine cont de limita administrativă a judeţului.

Chestiunea a fost abordată în cursul unei recente videoconferințe convocată de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, și la care au participat: şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, col. Ioan Burlui, reprezentantul Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul MAI, comandor Cătălin Dache, directorul Direcţiei Apel Unic de Urgenţă 112, din cadrul STS, Dan Popescu, precum şi reprezentanții tuturor structurilor cu responsabilități în gestionarea urgențelor la nivel de judeţe – Unități de Primiri Urgențe, Inspectoratele pentru Situații de Urgență – SMURD, Ambulanța.

În ceea ce privește Unităţile de Primiri Urgenţe, printre subiectele abordate s-au numărat programul de lucru astfel încât să fie asigurat personalul medical necesar, ținând cont de specificul activităţii de urgență, diferită de cea din secții, folosirea eficientă a serviciului de telemedicină, dar și completarea corectă și completă a documentației medicale a pacienților, esențială inclusiv în rezolvarea eventualelor suspiciuni de malpraxis.

În ceea ce privește serviciile de Ambulanță și SMURD, a fost luată în discuție activitatea dispeceratelor integrate existente deja în 30 de judeţe şi extinderea acestora la nivelul întregii ţări. Funcţionarea dispeceratelor în regim integrat are ca rezultat o mai eficientă folosire a resurselor și o mai bună coordonare a serviciilor de urgență, care să fie în beneficiul pacienților. Până în luna octombrie a acestui an urmează să fie operaţionalizate încă cel puţin cinci dispecerate integrate.

A fost abordată, de asemenea, situaţia privind timpul de răspuns între apelurile de urgenţă şi trimiterea echipajelor, precum şi elaborarea unui plan de măsuri în vederea reducerii timpului de aşteptare pentru pacienţi, una dintre preocupările Ministerului Sănătății pe zona medicinei de urgenţă şi MAI, prin Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.