Ce cancer poate fi prevenit si cum

Ce forme de cancer pot fi prevenite si cum (VIDEO)

0

Exista cateva forme de cancer pe care le putem preveni. Sunt, printre altele, si formele des intalnite, iar lipsa informatiilor privind masurile de preventie sau nerespectarea unor reguli de viata duc la cresterea acestor cazuri. Cancerul de san, cancerul de col uterin sau cancerul de colon se afla pe lista scurta a afectiunilor ce pot fi prevenite prin controale si stil de viata sanatos, spun medicii. Iata care sunt regulile:

“Trebuie sa  se faca cateva lucruri foarte simple. In primul rand sa abandoneze fumatul.”,  explica dr. Serban Negru, medic primar oncolog.

Fumatul e cauza a aproape o treime din multe tipuri de cancer

Deci daca ne-am lasa toti de fumat astazi, in 10-15 ani am avea mult mai putine forme de cancer. Apoi este important si stilul de viata si modul in care oamenii inteleg sa manance.

Consumul de carne rosie este o sursa pentru cancerul de colon si alte tipuri de cancer cu un risc mai mic. Infectiile sunt a treia sursa de cancer. Infectiile hepatitice, care duc la cancer hepatic, infectiile cu HPV, care dau cancer de col uterin, cancer in sfera ano-genitala si in sfera orala.

“Cam astea sunt principalele masuri de preventie pe care putem sa le practicam in mod uzual. Sa evitam ceea ce se poate evita in mod rezonabil”, adauga dr. Serban Negru.

Asta e un mesaj pe care noi il transmitem impreuna cu cardiologii si cu alte specialitati pentru ca alimentatia sanatoasa nu este doar o posibilitate de a reduce riscul de cancer. Este si o posibilitate de a reduce riscul de boli cardiovasculare, de pilda. Si aici indicatiile pe care le avem se surapun incredibil de bine pe indicatiile cardiologilor: evitati fumatul, evitati alimentatia excesiva cu grasimi, folositit cat mai multe legume si fructe cat mai proaspete, cat mai putin prelucrate! Faceti efort fizic moderat spre intens macar o jumatate de ora pe zi! Sunt niste reguli pe care noi, in urma cu mii de ani de zile, le respectam din nevoia de a exista. Astazi, datorita stilului de viata ne putem permite sa fim sedentari, ne putem permite sa mancam excesiv si sa avem tot felul de obiceiuri nesanatoase”, explica dr. Serban Negru, medic primar oncolog.

Sunt anumite forme de cancer care pot fi prevenite

Nu toate formele de car pot fi prevenite, dar sunt cateva tipuri de cancer mari: cancerul de col uterin. Femeile trebuie sa stie ca, dupa 20 de ani, cel tarziu – teoria spune, trei ani de la debutul vietii sexuale,  ar trebui sa isi faca o data pe an acel  test Papanicolau.

Cancerul mamar, cel mai frecvent cancer la femeie, poate fi depistat precoce cu o mamografie facuta dupa 40-50 de ani macar o data la doi ani. Cancerul de colon, un cancer foarte frecvent, al doilea, al treilea ca frecventa in toate statisticile, poate fi depistat daca facem o colonoscopie la 5-10 ani, dupa 50 de ani.

“Deci sunt o serie de posibilitati pe care, din nefericire, nu le invatam. Ca astea ar trebui sa le invatam in scoala. Asa cum invatam sa ne spalam pe maini, ar trebui sa invatam si regulile de preventie. Sigur, preventia se adreseaza in special persoanelor trecute de o anumita varsta, persoanelor dupa 50 de ani, in special, dar trebuie facuta. Si in tarile civilizate se face”, adauga dr. Serban Negru.

Este important de stiut si ca un rol important in preventia oricarui tip de cancer il au medicii de familie.

autor: DELIA SESCU BARBU

GALERIE FOTO:

 

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.