Ce drog ii transforma pe tineri in zombie

0

Consumul acestor halucinogene sintetice este foarte popular in randul tinerilor din Statele Unite ale Americii. Ziarele si televiziunile au raportat cazuri de lesin printre consumatori.

Consumatorii popularului drog K2 au prezentat un comportament incredibil de ciudat

Simptomele pe care le manifesta consumatorii pot porni de la confuzie pana la nebunie, in functie de dozaj si nivelul de toleranta al consumatorului, sustine doctorul Anthony Scalzo, profesor pediatru si directorul sectiei de toxicologie de la Universitatea din Saint Louise.

,,Aceasta substanta este extrem de periculoasa si devine tot mai periculoasa”, deoarece fabricantii incearca sa gaseasca noi variante pentru a putea scapa de legile care interzic unii compusi ai K2 din 2011, a afirmat Scalzo.

Cercetatorul a descoperit efectele drogului K2 in anul 2010, dupa ce multa lume a sunat la Centrul de Dezintoxicare din Missouri pentru a raporta oameni care au consumat K2. Profesorul a afirmat ca persoanele credeau ca drogul va avea aceleasi efecte ca cele ale marijuanei, insa cei afectati experimentasera simptome bizare, precum halucinatiile, starile nervoase puternice si cresterea rapida a tensiunii arteriale.

Utilizarea canabinoidelor sintetice a avut efecte si asupra comportamentulu, inducand stari de paranoia, anxietate, atacuri de panica si episoade psihotice. Impreuna, toate aceste efecte au fost denumite ,,efectul zombie” conform campaniei educationale K2/Zombie DC, din Washington DC.

,,Canabinoidele sintetice contin substante chimice care nu ar trebui sa intre in corpul uman”, a declarat Scalzo.

Unele versiuni ale drogului sunt ilegale si sunt vandute pe strada, dar versiunile legale sunt vandute in magazine in ambalaje care le fac sa para un lucru sigur si normal pentru adolescenti, a observat doctorul.

Efectele nestiute ale acestui drog

In 2011, Drug Enforcement Administration (DEA), din Statele Unite ale Americii, a inclus pe lista substantelor ilegale cinci compusi descoperiti in K2, pentru a putea reduce vanzarile, insa fabricantii au incercat sa pacaleasca legislatia prin inlocuirea cu alti compusi legali.

Acest fapt a condus la crearea unei noi versiuni a K2, care este mult mai periculoasa decat variantele precedente. Noul produs poate provoca scaderea tensiunii arteriale si a ritmului cardiac, provocand coma, cedarea rinichilor si convulsii.

Din cauza schimbarilor periodice a compusilor din drog, efectele nu pot fi prezise, unele cazuri fiind mortale. Modul in care actioneaza compusii din K2 este necunoscut momentan. Ar putea actiona direct asupra unor receptori din creier, schimband modul de functionare al acestuia pe termen scurt”, a explicat Scalzo.

Cand canabinoidele sintetice ataca receptorii din creier, care mai apoi interactioneaza cu dopaminele, pot cauza paralizia temporala a mainilor si picioarelor, dar atunci cand drogul interactioneaza cu serotonina ii poate face pe consumatori sa se simta precum niste ,,zombie”.

Reactiile psihotice ale acestui drog sunt catastrofale

Expertii nu inteleg ce ar putea cauza acest tip de comportament. Una dintre posibilitati ar fi lipsa unui compus care se regaseste in marijuana si care actioneaza ca o bariera, impiedicand instalarea comportamentelor bizare.

In mod normal, marijuana contine canabinoidul tetrahidrocanabinol (THC) care ataca receptorii din creier fortandu-i sa elibereze substante chimice care provoaca stari paranoice si anxietate. Pe de alta parte, planta de marijuana produce un compus, canabidiol, care opreste procesul de eliminare al substantelor chimice. Cu alte cuvinte, cand oamenii fumeaza marijuana, canabidiolul reduce efectele negative ale THC-ului, insa in cazul consumului de K2 acesta contine THC si nu contine canabidiol. Drep urmare, substantele eliberate de creier nu pot fi limitate, producand efecte nedorite.

Cand tinerii aud termenul ,,marijuana sintetica” sau ,,iarba falsa” considera ca efectele vor fi similare cu cele ale produsului original.

,,Este o diferenta imensa intre K2 si marijuana”, a declarat doctorul D’Souza, profesor de psihiatrie la Universitatea de Medicina Yale.

Cea mai mare provocare este intelegerea efectelor drogului asupra creierului.

,,Compozitia drogului este in continua schimbare”, a adaugat D’Souza.

sursa

Share.

Leave A Reply