Ce duce la imbatranirea creierului

0

Te temi de… imbatranirea creierului? Poate incepe si la 45 de ani! Ce duce la imbatranirea creierului, sunt semne care ar trebui sa-ti dea… de gandit? Sfatul specialistilor este clar!

Imbatranirea creierului – femeile, mai predispuse

Pana de curand, se considera ca imbatranirea creierului incepe de la 60 de ani. Exista studii, insa, care reduc considerabil acest prag pana la 45 de ani. Femeile sunt mai predispuse la imbatranirea prematura a creierului decat barbatii.

Ce putem face? Sfatul specialistilor este cat se poate de clar: daca vrei sa incetinesti procesul de imbatranire trebuie sa ai grija de creierul tau! Imbatranirea organismului tine de modul in care imbatraneste creierul. Tocmai de aceea este important sa cunoastem cauzele imbatranirii cerebrale premature.

Daca vrei sa incetinesti imbatranirea creierului… Ce face lipsa cititului! E alarmant daca nu ne amintim unele nume proprii

“Exista un cumul de factori, iar stilul de viata este cel mai important. Hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, fumatul, consumul exagerat de bauturi alcoolice sau substante stimulante ale sistemului nervos central, suprasolicitarea intelectuala, stresul, disfunctiile hormonale, traumatismele craniocerebrale, sunt tot atatea motive care pot genera imbatranirea cerebrala precoce”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii.

Stresul si stilul de viata sunt printre cele mai importante cauze ale imbatranirii premature a creierului, munca excesiva la birou, timpul alocat somnului, alimentatia necorespunzatoare sau lipsa cititului pot fi factori care duc la imbatranirea creierului, care devine astfel mai vulnerabil in fata stresului. “Este complet nerecomandat sa utilizezi mult mai mult imaginile decat cuvantul. Acestea solicita alte tipuri de circuite si saraceste componenta cognitiv imaginativa”, a completat Dafin Muresanu.

Exista semne care ar trebui sa ne dea de gandit. De exemplu, daca tulburarile de memorie, concentrare, atentie, sunt prea dese, daca este dificil de respectat un program prestabilit, daca nu ne amintim unele nume proprii, ne putem gandi la o imbatranire cerebrala precoce.

Eveniment de amploare – RoNeuro Brain Days

Imbatranirea si regenerarea creierului sunt teme ezbatute de neurologii reuniti la Cluj, la un eveniment stiintific si educational medical de amploare — RoNeuro Brain Days, care cuprinde a cincea editie a Cursului European de Neuroreabilitare, ce se desfasoara in perioada 1-4 iunie, in Amfiteatrul “Gheorghe Marinescu” al Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Iuliu Hatieganu’.

Intrebarile care ii preocupa pe specialisti sunt: poate fi oprita imbatranirea prematura a creierului? Care este varsta de la care creierul uman imbatraneste in mod natural? Poate fi creierul uman regenerat? La nivel mondial exista o preocupare continua pentru imbatranirea creierului. Evenimentul, ce aduce in Romania varfuri ale medicinei si cercetarii stiintifice mondiale din tari precum Germania, Italia, USA, Austria, Ucraina, UK si Romania este organizat de Fundatia Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, impreuna cu Societatea de Neurologie din Romania si Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Iuliu Hatieganu’ din Cluj-Napoca, sub egida Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare si a Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare.

“Dorim sa dezvoltam neuroreabilitarea in Romania intr-un context modern, interdisciplinar in care neurologul, specialistul in medicina fizica si recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul, ergoterapeutul si asistentul medical lucreaza in echipa si genereaza rezultatul optim pentru bolnav. in viitorul apropiat vom incerca sa aducem in zona operationala si o competenta in domeniul neuroreabilitarii, o curricula la nivel european fiind deja in curs de dezvoltare. Neuroreabilitarea este un domeniu interdisciplinar aflat in plin avant in Europa. Multe societati nationale se formeaza sub ochii nostrii, desigur liderii raman societatile nationale din Germania, Italia, Olanda, Austria. Romania este activa in acest domeniu prin cele doua societati de neuroreabilitare”, a afirmat prof. dr. Dafin Muresanu.

In Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare

In cadrul programului RoNeuro Brain Days va fi prezentat cel mai mare studiu retrospectiv din ultimul deceniu in domeniul traumatismelor cranio-cerebrale, care atrage atentia asupra efectelor pozitive ale tratamentului cu factori neurotrofici, la pacientii cu aceste tipuri de leziuni cerebrale.

Conform acestor date tratamentul imbunatateste semnificativ calitatea vietii pacientilor. La acest amplu studiu, coordonat de profesorul Dafin Muresanu, au participat 25 de neurochirurgi si neurologi de top, in cea mai mare parte din Romania care au tratat si monitorizat pe o perioada de 5 ani, un total de 7.769 de pacienti in 10 departamente de neurochirurgie din Romania.

Acest studiu a fost o reala provocare pentru neurologie in general si neurochirurgie in special, iar rezultatele obtinute ne arata o evidenta imbunatatire a starii de sanatate a pacientilor care sufera leziuni traumatice ale creierului, produse in mare parte de accidentele rutiere, daca noul tratament este aplicat in primele 48 de ore de la producerea accidentului’.

Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere. O demonstreaza cifrele oficiale care arata ca un european din trei are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa.

Si in Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral. Urmatoarele locuri sunt ocupate de bolile Alzheimer si Parkinson. Imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile neurocognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice, a completat prof. dr. Dafin Muresanu.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.