Ce e bine să consume un pacient cu afecţiuni tiroidiene (VIDEO)

Ce e bine să consume un pacient cu afecţiuni tiroidiene (VIDEO)

0

Ce alimente ar trebui să consume pacienţii cu afecţiuni tiroidiene?

“Pacienţii cu afecţiuni tiroidiene ar trebui să aibă grijă la două grupe de alimente pe care ar trebui să le includă în alimentaţie şi anume, alimentele care conţin iod, pentru că iodul intervine în sinteza hormonilor tiroidieni. Trebuie să fie într-un echilibru pentru că, dacă e în exces, şi dacă lipseşte, e o problemă şi apare o afecţiune tiroidiană. Şi anume, alimentele care conţin iod sunt peştii marini, sunt algele, fructele de mare. Ar trebui, măcar de trei ori pe săptămână, să introducă aceste alimente în consumul lor”, afirmă Mihaela Dura, nutriționist dietetician.

”Pe lângă alimentele cu iod pe care trebuie să le consume un pacient care suferă de afecțiuni tiroidiene ar fi alimentele care conţin seleniu. S-a demonstrat că seleniul este un oligoelement care este important în alimentaţie şi care este responsabil de declanşarea afecţiunilor tiroidiene, asta înseamnă că ar trebui să consume nuci braziliene, spre exemplu. Dacă ar fi să spunem de alimente, ar trebui să consume ficat sau ton”, ne spune Mihaela Dura.

alimentatie tiroida

 

La ce alimente ar trebui să aibă grijă, să le evite, cei cu afecţiuni tiroidiene ?

“Ar trebui să aibe grijă, sunt aşa numitele alimente guşogene. Din această categorie fac parte cruciferele, conopida, broccoli, gulia. Ele sunt importante, pot fi lăsate în alimentaţie, dar trebuie preparate la aburi sau trebuie să fie la un anumit interval de timp, deci, dacă, spre exemplu, un pacient ia tratament medicamentos, dăm un exemplu, ia levotiroxină dimineaţa, să fie consumate la prânz sau, dacă se poate, seara”, a afirmat Mihaela Dura.

Pe lângă alimente, care sunt suplimentele care interacţionează cu medicamentaţia, în cazul pacienților cu afecţiuni tiroidiene?

„Pacienţii care suferă de afecţiuni tiroidiene ar trebui să aibă grijă, în primul rând, la suplimentele cu calciu, să ştie că suplimentele de calciu interacţionează cu medicaţia pentru afecţiunile tiroidiene. Şi atunci, cel mai bine ar fi, între administrarea medicamentelor şi suplimentelor de calciu să fie o fereastră de patru ore. Ar mai fi de amintit aici cafeaua şi fibrele, între administrarea unui supliment cu fibre sau o cafea ar trebui să fie o fereastră de o oră. Şi, nu în ultimul rând, ar fi suplimentele cu crom picolinat, în momentul în care un pacient care suferă de o afecţiune tiroidiană îşi doreşte să ia un supliment cu crom picolinat să ştie că acesta este responsabil de reglarea zahărului din sânge, ar trebui să ceară părerea unui medic endocrinolog înainte de a face acest lucru”, ne-a precizat Mihaela Dura.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.