Ce efect are cresterea copilului asupra... sanatatii tatalui

Ce efect are cresterea copilului asupra… sanatatii tatalui

0

S-a calculat ca femeile petrec de 2 pana la 10 ori mai mult timp decat barbatii avand grija de copii. Daca o face mama, de ce nu o face tatal? Vezi cum se rasfrange asupra sanatatii acestuia din urma… cresterea copilului!

Ce castigi, ca tata, daca te ocupi si tu, de cresterea copilului

Tatii sunt foarte importanti in cresterea copilului, in dezvoltarea lui, si sunt, din punct de vedere biologic, la fel de capabili pentru a oferi ingrijire precum mamele. Tatii care au legaturi stranse cu copiii lor traiesc mai mult, au mai putine probleme de sanatate si sunt mai productivi si, in general, mai fericiti, conform primului raport pe aceasta tema, State of the World’s Fathers (SOWF) — Situatia tatilor la nivel mondial, realizat la nivel global de de MenCare

“Intr-o perioada in care o mare parte dintre tarile lumii urmeaza sa marcheze rolul tatilor in aceasta luna, Ziua Tatalui fiind sarbatorita pe 21 iunie in multe tari, raportul SOWF releva cateva disparitati care persista de foarte mult timp. in continuare femeile petrec de 2-10 ori mai mult timp decat barbatii avand grija de copii (sau persoanele mai in varsta)”, arata raportul privind rolul tatilor in cresterea copilului.

Cresterea copilului (si) de catre tata – avantaje pentru copil

Conform raportului, copiii au nevoie de cel putin un ingrijitor profund implicat si dedicat pentru a se dezvolta si acesta poate fi barbat sau femeie. Copiii au nevoie de ingrijire si societatea are nevoie ca barbatii — ca tati biologici sau sociali — sa se implice in aceasta ingrijire.

Natura a inzestrat barbatii din punct de vedere biologic pentru a dezvolta legaturi emotionale cu copiii la fel ca femeile. Cu alte cuvinte, copiii influenteaza in mod similar dezvoltarea mamelor si tatilor, la fel cum tatii si mamele influenteaza copiii.

Implicarea tatilor a fost legata de niveluri scazute de depresie, teama si indoiala de sine la copiii deveniti tineri adulti si, de asemenea, poate proteja copiii de sex masculin impotriva delincventei.

Cresterea copilului – la ce duce, pentru economie, existenta unor politici de sustinere a… tatilor

Femeile in ziua de azi reprezinta 40% din forta de munca globala si 50% din producatorii de hrana ai lumii. Insa in nicio tara din lume barbatii si baietii nu impart activitatile domestice si de ingrijire neremunerate cu femeile si fetele in mod egal. Acest dezechilibru are efecte negative. Dauneaza barbatilor, femeilor si copiilor. Femeile pierd oportunitati de munca si venit, iar fetelor li se rapeste deseori dreptul la educatie, ceea ce exacerbeaza inegalitatea de gen si saracia bazata pe gen.

Fetele si baietii pierd beneficiile de a avea un tata implicat, iar barbatii rateaza legaturile si apropierea pe care le ofera paternitatea. Chiar si economiile au de suferit. Raportul arata ca lipsa unor politici de sustinere, in special concedii de paternitate pentru tati, reprezinta o parte din problema. intre 61 si 77% dintre tati spun ca ar munci mai putin daca acest lucru ar insemna ca ar avea mai mult timp cu copiii lor.

Insa, desi se ofera acum concediu de maternitate in aproape toate tarile, doar 92 de tari ofera concediu pentru tati; in jumatate dintre acestea, concediul este sub trei saptamani. Islanda pare a fi campioana mondiala in ceea ce priveste utilizarea concediului de paternitate de catre barbati, exista in medie 103 zile de concediu platit, dar reprezinta totusi doar o treime din concediul de maternitate.

“Politicile privind concediul pentru tati, daca sunt create bine, au potentialul de a transforma relatiile de gen acasa, la locul de munca si in societate in general. Nicio alta modificare de politici nu s-a dovedit la fel de eficienta precum concediul platit, netransferabil pentru tati, in ceea ce priveste participarea in crestere a barbatilor la ingrijirea copilului”, arata raportul.

In Anglia, pentru tatii care si-au luat concediu dupa nasterea copilului, probabilitatea sa participe la hranirea bebelusului si sa se trezeasca odata cu bebelusul noaptea dupa 8-12 luni a fost cu 19% mai mare decat in cazul tatilor care nu si-au luat concediu.

Un studiu din Suedia a aratat ca fiecare luna in care tatii si-au luat concediu de paternitate a crescut venitul mamelor cu 6,7%, masurat 4 ani mai tarziu, mai mult decat pierdusera atunci cand si-au luat ele insele concediu de ingrijire a copilului.

Raport: femeilor li se ia o parte din povara dubla!

In jur de 80% dintre barbati si baieti vor deveni tati si aproape toti barbatii au macar o mica legatura cu copiii in relatiile de ingrijire. Acestea pot avea loc intr-o familie extinsa sau una restransa, cu parinti care traiesc impreuna sau nu. in pofida acestui lucru, implicarea barbatilor abia acum incepe sa fie introdusa pe agenda globala a egalitatii de gen.

Raportul SOWF incearca sa ofere o imagine periodica, bazata pe date, asupra contributiei barbatului la cresterea copilului, abordand patru aspecte legate de paternitate: activitati neremunerate de ingrijire acasa; sanatatea sexuala si reproductiva si drepturi in acest sens, precum si sanatatea mamei, nou-nascutului si a copilului; ingrijirea furnizata de barbati si violenta impotriva copiilor si a femeilor; dezvoltarea copilului.

“Acest prim raport State of the World’s Fathers reafirma faptul ca tatii sunt persoane importante pentru copii si ca ingrijirea copiilor este benefica pentru tati”, declara Gary Barker, autor al raportului SOWF.

“Daca tatii ar participa echitabil la activitatile de ingrijire acasa, s-ar putea modifica natura relatiilor intre barbati si femei si copii, deoarece atat mamele cat si tatii ar avea mai mult timp pentru copii, femeilor li se ia o parte din povara dubla, iar tatii pot sa experimenteze bucuria, satisfactia si stresul pe care le implica ingrijirea copiilor”, a adaugat Nikki van der Gaag, feminista si autoare a raportului SOWF.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.