Ce este anorexia nervoasa?

0

Anorexia nervoasa este un tip de tulburare de alimentatie. Persoanele care au anorexie nervoasa au o teama intensa de a lua in greutate. Acestea limiteaza sever cantitatea de alimente pe care o consuma si pot deveni periculos de slabi.

Anorexia afecteaza atat corpul cat si mintea

Persoana afectata se gandeste mereu la hrana, la dieta si la greutate. Aceea persoana are o imagine corporala distorsionata. Alti oameni spun ca sunt prea slabi, dar cand se uita in oglinda, isi vede corpul ca fiind supraponderal.

Anorexia incepe de obicei in anii adolescentei. Este mult mai frecvent la femei decat la barbati. Tratamentul precoce poate fi eficient. Cu cat este tratata mai devreme, cu atat sunt mai bune sansele de a vindeca pe cineva pe anorezie. Anorexia netratata poate duce la foamete si la probleme grave de sanatate, cum ar fi osteoporoza, afectarea rinichilor si probleme cardiace . Unii mor din cauza acestor probleme.

Cu cat aceasta problema persista mai mult, cu atat este mai greu sa o depasesti. In timp si cu tratament, o persoana cu anorexie se poate simti mai bine si ramane la o greutate sanatoasa.

Ce cauzeaza anorexia?

Tulburarile de alimentatie sunt complexe, iar expertii nu stiu cu adevarat ce le cauzeaza. Dar ele se pot datora unui amestec de genetica, comportamente familiale, factori sociali si trasaturi de personalitate. Este posibil sa fiti mai probabil sa aveti anorexie nervoasa daca:

  • Alti oameni din familia dvs. au o tulburare de alimentatie, cum ar fi anorexia sau bulimia nervoasa.
  • Aveti un loc de munca sau faceti un sport care subliniaza dimensiunea corpului, cum ar fi baletul, modelarea sau gimnastica.
  • Sunteti tipul de persoana care incearca sa fie perfecta tot timpul, nu se simte suficient de buna sau se ingrijoreaza foarte mult.
  • Aveti de-a face cu evenimente de viata stresante, cum ar fi divortul, mutarea intr-un oras sau scoala noua sau pierderea unui iubit.

Anorexia nervoasa – Care sunt simptomele?

Persoanele care au anorexie adesea neaga ca au o problema. Daca sunteti ingrijorati de cineva, puteti cauta anumite semne.

Persoanele care au anorexie:

  • Se cantareste mult mai putin decat este normal sau normal.
  • Imi este frica sa castigi greutate.
  • Refuzati sa ramaneti la o greutate normala.
  • Ganditi-va ca sunt supraponderali chiar si atunci cand sunt foarte subtiri.
  • Neaga gravitatea greutatii corporale scazute.

Anorexia nervoasa – Cum se trateaza?

Toti oamenii care au anorexie au nevoie de tratament. Chiar daca tu, copilul tau sau altcineva de care iti pasa, are doar cateva semne ale unei tulburari alimentare, ajuta-l acum. Tratamentul precoce ofera cea mai buna sansa de a depasi anorexia.

Tratamentul va poate ajuta sa reveniti si sa ramaneti la o greutate sanatoasa. De asemenea, va poate ajuta sa invatati obiceiuri alimentare bune si sa invatati sa va simtiti mai bine despre dumneavoastra. Deoarece anorexia este atat o problema fizica cat si emotionala, puteti lucra cu un medic, un dietetician si un consilier.

Anorexia poate dura mult timp pentru a o depasi, si este obisnuit sa se intoarca la obiceiurile nesanatoase. Daca aveti probleme, nu incercati sa le rezolvati pe cont propriu. Obtineti ajutor acum.

Ce ar trebui sa faceti daca credeti ca cineva are anorexie?

Spuneti unei persoane care poate face o diferenta, cum ar fi un parinte, un profesor, un consilier sau un medic. O persoana cu anorexie poate insista ca nu are nevoie de ajutor, dar are. Cu cat persoana este tratata mai devreme, cu atat mai devreme va fi din nou sanatoasa.

Share.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.